KFOR razmatra zahtev Srbije za povratak srpskih snaga na Kosovo

FOTO: KoSSev

Međunarodna mirovna misija NATO-a na Kosovu, KFOR primila je zahtev Vlade Srbije o vraćanju srpskih policijskih i vojnih snaga na Kosovo, potvrdila je ova misija za Radio Slobodna Evropa.

„Dobili smo pismo iz Srbije i trenutno ga procenjujemo. KFOR ostaje izuzetno oprezan i potpuno sposoban da ispuni svoj mandat UN-a“, naveli su u odgovoru za RSE iz KFOR-a.

Komisija za primenu vojno-tehničkog sporazuma iz Kumanova, a pri Generalštabu Vojske Srbije, jutros nešto pre 11 časova predala je na administrativnoj liniji kod Merdara u pisanom štampanom obliku odluku Vlade Srbije odnosno zahtev za vraćanje do 1000 pripadnika vojske i policije na KiM, potvrdio je srpski ministar odbrane, Miloš Vučević.

Srpski ministar odbrane ujedno je potvrdio i da je oko 1 posle ponoći Vojska Srbije Kancelariji KFOR-a poslala mejl u kom je zahtev sa dodatnom dokumentacijom.

Vlada Srbije učinila je sinoć ono što je predsednik Srbije najavio još prošle nedelje – uputila je zahtev KFOR-u da se srpski policajci i vojnici vrate na teritoriju Kosova.

Slanje zahteva KFOR-u za povratak do 1.000 pripadnika srpskih snaga bezbednosti, u skladu sa Rezolucijom 1244, nakon 23 godine od njenog usvajanja, najavio je prvo direktor Kancelarije za KiM, Petar Petković.

Najava je stigla kao reakcija na dolazak pojačanih snaga Kosovske policije iz regiona južno od Ibra u severni deo Mitrovice, nakon što su ovu instituciju napustili Srbi.

O tome je u međuvremenu pričala srpska premijerka, dok je predsednik Srbije potom i najavio da će zahtev biti poslat u četvrtak.

U međuvremenu je više međunarodnih zvaničnika izrazilo svoje neslaganje sa podnošenjem ovakvog zahteva.

Ujedno sinoć su stigle prve reakcije iz Prištine iz koje su poručili „Srpski vojnici nikada više neće moći da kroče na teritoriju Kosova“, „ne očekujte odgovor“, „srpski teatar apsurda sa Vučićem“.

Povezane vesti: 

Nakon zahteva Srbije KFOR-u iz PR: Ne 1.000 nego ni 10, a ja zahtevam putovanje na mesec, teatar apsurda

Vučić: Zahtev za povratak srpskih snaga večeras šaljemo elektronski, a sutra predajemo komandantu KFOR-a na prelazu

Lazarević: Šta se brani na barikadama kad su albanski policajci usred Mitrovice

Osmani: Prisustvo srpske vojske na Kosovu zauvek okončano 12. juna ’99

Hil: Srbija ima pravo da se obrati KFOR-u, ali potrebno političko rešenje

Eskobar: Srbi treba da se vrate u institucije, mislim da će se to desiti u bliskoj budućnosti

Vučić upitao međunarodnu zajednicu: Koji od šest dokumenata želite da poštujete?

Vučić: Vlada Srbije u četvrtak šalje zahtev KFOR-u za povratak dela srpskog bezbednosnog osobljaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.