Redža: UNESCO obavezao kompaniju iz Srbije da nadoknadi štetu pričinjenu na tvrđavi u Novom Brdu

redza
FOTO: Kljan Kosova

Izvor: Klan Kosova (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Direktor Kosovskog arheološkog instituta, Enver Redža (Enver Rexha) u emisiji na televiziji Kljan Kosova govorio je o šteti pričinjenoj tokom radova na restauraciji tvrđave u Novom Brdu.

Redža je takođe govorio i o problemima tokom radova koji su se sprovodili nekoliko godina.

„2015-2016. projekat je završen. Šteta na tvrđavi nastala je dve godine kasnije. Tačnije, 2019. godine je nastala. Sastavili smo izveštaj o oštećenju koje je načinjeno na zidovima i fasadi. Međutim, dok smo sačinjavali izveštaj, došlo je do oštećenja i na drugim delovima tvrđave“.

Dodao je da su institucije reagovale odmah tako što su poslale pismo UNESCO-u.

„Prvo smo kontaktirali odeljenje za kulturno nasleđe Ministarstva kulture, omladine i sporta i onda smo zajedno odlučili da se obratimo UNESCO-u. Radili smo sa UNESCO-om dve godine. Onda su se problemi pojavili. Novac za projekat donirao je Savet Evrope“.

novobrdo tvrdjava
FOTO: Kljan Kosova

Direktor odeljenja za kulturno nasleđe na Kosovu naglasio je da je UNESCO reagovao odmah, obavezavši srpsku kompaniju „Koto“ da nadoknadi finansijsku štetu i interveniše i sanira probleme.

„Nakon prijave problema, UNESCO je reagovao tako što je obavezao ugovornu kompaniju da započne sa sanacijom štete i nadoknadi finansijski gubitak“.

KoSSev: Firmi ,,Koto“ zabranjeni radovi, tvrde u Prištini, KOTO demantuje navode o lošem kvalitetu

Početkom meseca kosovski mediji preneli su vest da je beogradskoj kompaniji „Koto“ Kosovski institut za zaštitu spomenika zabranio radove na tvrđavi u Novom Brdu zbog navodne štete koju je ova kompanija prouzrokovala na tvrđavi vršeći restauraciju. Direktor ovog instituta, Ismet Hajrulahu (Ismet Hajrrullahu), rekao je da je „rušenje zidova bagerima ove kompanije nezakonito i krivično delo“. Prema njegovim rečima, ova akcija je „ozbiljno ugrozila stabilnosti zamka“ te su stoga zatražili i od UNESCO-a, organizacije preko koje je realizovan projekat obnove tvrđave, „da u potpunosti prekine saradnju sa ovom kompanijom“.

S druge strane, nakon nekog vremena, u srpskim medijima se pojavio demantij ovih navoda. Iz kompanije „Koto“ su poručili da su tokom restauracije pronašli „neprocenjivo kulturno blago“ te da je „arheološko nasleđe lokaliteta u potpunosti zaštićeno i konzervirano, a preostali radovi koje treba sprovesti u finalnoj fazi, odnose se isključivo na ojačavanje novoizgrađenih delova zidova na kojima su se, tokom ove i prošle godine, pojavila delimična oštećenja“.

„Lica zidova na kojima su se pojavili defekti nisu postojala pre nego što smo ih mi 2015. i 2016. godine ozidali. Sanacija defekata na novoizgrađenom delu objekta ni na koji način ne ugrožava originalne ostatke utvrđenja i iste je moguće sanirati na efikasan način koji je predvideo projektant, kroz projekat sanacije u skladu sa nalogom UNESCO-a“, naveli su iz kompanije „Koto“.

Poručili su da su zatečeni ovakvom odlukom kosovskog instituta za zaštitu spomenika, posebno imajući u vidu, kako tvrde, da su imali dobru saradnju sa njima u dosadašnjoj realizaciji projekta.

U međuvremenu, i redakciji RTV Kim je stiglo saopštenje kompanije “Izol prom” iz Gračanice koja je bila uključena u proces rekonstrukcije novobrdske tvrđave.

Vlasnik ove firme Jovica Kolić naveo je za RTV Kim da “Izol Prom” nije bio angažovan kao podizvođač radova, već da je pružao “logističku podršku” firmi „Koto“.

Radovima firme ,,Koto“ u Beogradu, detaljno se bavila redakcija Insajdera.

Pitanje novobrdske tvrđave aktuelno već mesecima

Pitanje novobrdske tvrđave aktuelno je već mesecima u javnosti. Sa jedne strane kosovske vlasti tvrde da se radi o kulturno-istorijsko-verskom nasleđu Kosova, sa kosovskim biskupom Dodom Đerđijem, ističući i njegov rimokatolički značaj, i radeći na obnovi, Eparhija Raško-prizrenska ima suprotan stav. 

Protestuje zbog aktivnosti u novobrdskoj specijalnoj zaštićenoj zoni koja obuhvata srpske srednjovekovne kulturno-istorijske i verske spomenike. To su, kako navode, neovlašćeno služenje rimokatoličke mise na temeljima hrama u blizini tvrđave, postavljanje političkih obeležja Kosova i organizovanje javnih skupova i drugih aktivnosti. Eparhija navodi da je cilj kosovskih vlasti promovisanje srednjovekovnog grada Novog Brda kao etničke albanske lokacije pod neistorijskim imenom „Artana“. Kako iz eparhije navode, reč je o „flagrantnom kršenju kosovskog Zakona o specijalnim zaštićenim zonama“.

ERP: Flagrantno kršenje Zakona o specijalnim zaštićenim zonama u Novom Brdu, hitno sazivanje sednice SSN i prekid nezakonitih aktivnosti do daljnjeg

RTS: Kosovska zastava na tvrđavi i kraj crkve Sv Nikole u Novom Brdu; ERP: Ogromna provokacija

Albanski istoričari: „Iguman Visokih Dečana da se izvini za genocid srpske države i naroda, a manastir je albanski“

ERP KiM posle mise na temeljima Sv. Nikole: Kosovska biskupija ozbiljno narušava do sada vrlo korektne međuverske odnose na КiM

Katolički biskupi po prvi put na temeljima crkve Sv. Nikole obeležili „Dan dijaspore“

Helt: Lokalitet u Novom Brdu samo očuvan sredstvima nemačke vlade, neće biti daljih radova

„Novo Brdo: Pravoslavna crkva predstavljena kao katolički objekat – falsifikat, naučno neutemeljeno“

SANU: Neprihvatljivo ponašanje prema kulturnoj i istorijskoj baštini na Novom Brdu

Novo Brdo – ERP KiM zabrinuta zbog najave gradnje na zaštićenom verskom lokalitetu

Crkva u Novom Brdu: Hodžaj optužuje Srbiju da falsifikuje istoriju

Ministarstvo kulture Srbije: Hodžaj da pogleda istini u oči i obavesti se o činjenicama

Kosovski mediji tvrde: Srpske verske objekte obnavljala Vlada Kosova; Eparhija demantuje

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.