Koto: „Našli smo skriveno blago u srpskoj tvrđavi“

Tvrđava Novo Brdo opada malter sa restaurirane tvrđave
Foto: Arben Lapaštica, RTV Kim

Kompanija „Koto“ iz Srbije, koju je UNESCO izabrao da restaurira srednjovekovnu srpsku tvrđavu u Novom Brdu, u unutrašnjosti tog zdanja pronašla je kulturno blago.

Kako navodi Blic, prenosi RTV Kim, kompanija „Koto“ je tokom istraživanja unutrašnjosti tvrđave površine 400 metara kvadratnih, uz saglasnost projektanta, nadzora i realizatora projekta, pronašla crkvu sa ostacima fresaka, parno kupatilo, ostatke palate, dva objekta, ulice, trg, cisterne sa upojnim bunarima.

Kompanija „Koto“ je saopštila da je sprovela čitav postupak u saglasnosti sa projektom, čija je priprema, prema UNESCO-u, bila poverena projektantskom birou „Omega inženjering“ iz Dubrovnika.

Neprocenjivo kulturno blago, koje pripada svetskoj baštini, vekovima je bilo skriveno ispod nasipa zemlje i kamena visine sedam metara, sve do 2015. godine kada su počeli radovi na restauraciji tvrđave.

„Pronađeni artefakti su istraženi, detaljno snimljeni, dokumentovani i prezentovani“, prenose dalje Blic i RTV Kim.

Arheološko nasleđe lokaliteta u potpunosti je zaštićeno i konzervirano, a preostali radovi koje treba sprovesti u finalnoj fazi odnose se isključivo na ojačavanje novoizgrađenih delova zidova na kojima su se tokom ove i prošle godine pojavila delimična oštećenja.

„Lica zidova na kojima su se pojavili defekti nisu postojala pre nego što smo ih mi 2015. i 2016. godine ozidali. Sanacija defekata na novoizgrađenom delu objekta ni na koji način ne ugrožava originalne ostatke utvrđenja i iste je moguće sanirati na efikasan način koji je predvideo projektant, kroz projekat sanacije u skladu sa nalogom UNESCO-a“, tvrde iz kompanije „Koto“.

Radovi na sanaciji koji su se sprovodili u skladu sa nalogom UNESCO-a i dozvolom Prištine obustavljeni su odlukom kosovskog instituta za zaštitu spomenika početkom septembra i tom odlukom je kompaniji „Koto“ zabranjeno da izvodi dalje radove.

„Zatečeni smo ovakvom odlukom kosovskog instituta za zaštitu spomenika, posebno imajući u vidu da smo imali dobru saradnju sa njima u dosadašnjoj realizaciji projekta“, kažu u kompaniji „Koto“.

Kolić za RTV KiM: Izol prom nije bio podizvođač radova

Prekjuče tokom popodneva redakciji RTV Kim je stiglo saopštenje kompanije “Izol prom” iz Gračanice koja je bila uključena u proces rekonstrukcije novobrdske tvrđave.

Vlasnik ove firme Jovica Kolić naveo je za RTV Kim da “Izol Prom” nije bio angažovan kao podizvođač radova, već da je pružao “logističku podršku”.

“Izol Prom je pružao logističku podršku firmi ‘KOTO’ u smislu obezbeđivanja priključka za vodu, struju, nabavke materijala, opreme potrebne za rad, nabavke potrebne HTZ zaštite, obezbeđivanje ishrane za radnike, obezbeđivanje smeštaja za radnike, alata, potrebnu skelu za rad i ostalog što je bilo potrebno za organizaciju i izvođenje ovakve vrste radova i ni jednog trenutka se nije upuštao u izvođenje radova niti je to bila njegova ugovorna obaveza”, stoji u pismu Jovice Kolića.

On međutim, tvrdi da je beogradska firma „KOTO“ sa svojim stručnim timom i radnicima, „ugradila na hiljade kubika kamena i odradila fantastičan posao na rekonstrukciji tvrđave u Novom Brdu“.

“Izol Prom je ponosan što je dao mali doprinos ovakvom projektu, i bila nam je čast da učestvujemo u obnavljanju tvrđave Novo Brdo. Što se tiče problema sa delovima obnovljenog zida, treba ostaviti stručnjacima i nadležnim organima da utvrde uzroke za nastale probleme na tvrđavi”, stoji u pismu Jovice Kolića.

RTV Kim

Povezani članci:

Sa zidova obnovljene Novobrdske tvrđave opadaju slojevi materijala

KOHA: Beogradskoj kompaniji zabranjeni radovi na tvrđavi u Novom Brdu

 Koha: Krivična prijava protiv beogradske kompanije i supervizora zbog nanošenja štete na tvrđavi Novo Brdo

Hajrulahu: UNESCO da preuzme radove na tvrđavi Novo Brdo

Comments

comments



Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.