RTS: Kosovska zastava na tvrđavi i kraj crkve Sv Nikole u Novom Brdu; ERP: Ogromna provokacija

Foto: RTS, caption

Vest je ažurirana

Kosovske centralne institucije istakle su kosovsku zastavu na srednjovekovnoj srpskoj tvrđavi u blizini Novog Brda, dok je kraj obližnje crkve Svetog Nikole pored zastave postavljeno nekoliko vojnih šatora pored kojih je desetak osoba u uniformama, javio je reporter RTS-a.

Putem Tviter profila vest je potvrdila i Eparhija raško-prizrenska, ocenivši to kao „ogromnu provokaciju“.

Na fotografijama koje su objavili, vidi se vojni kamion, parkiran u neposrednoj blizini temelja hrama, maslinaste stolice, šator i pano na kojem na albanskom piše „Dani Artane (albanski naziv za Novo Brdo) 15. avgust“. Vidi se logo kosovske vlade, i logo Kosovskog zavoda za zaštitu spomenika. Međutim, do objavljivanja ove vesti u kosovskim medijima nema detalja o današnjem događaju, a takođe se niko od kosovskih zvaničnika nije oglasio.

Ipak, određenih detalja o današnjoj manifestaciji ima na sajtu kosovskog Ministarstva kulture koje zajedno sa Kosovskim zavodom za zaštitu spomenika organizuje ovu kulturnu manifestaciju, a sudeći po objavama korisnika na Fejsbuku koji su prisustvovali ovoj manifestaciji, sličan događaj organizovan je i 6. maja ove godine, na Đurđevdan.

Kancelarija za KiM: Akt nasilnog brisanja istorije

Na vest o postavljanju kosovske zastave na tvrđavi i kraj crkve u Novom Brdu, reagovao je i direktor Kancelarije za KiM, Marko Đurić.

On navodi da je tvrđava Novo Brdo jedan od ključnih srpskih istorijskih i arheoloških lokaliteta, a pokušaj da se on prikaže u drugačijem svetlu, ocenjuje kao „sračunat sa ciljem da se dodatno produbi međunacionalni jaz na Kosovu i Metohiji“.

„Novo Brdo je u srednjem veku bilo multietnički grad, u kojem su živeli Srbi, Sasi, Grci, Dubrovčani i mnogi drugi, i svedoči o vremenu sasvim drugačijem od današnjeg, u kojem je Kosovo i Metohija, pod upravom srpskih monarha i vlastele, bilo mesto dodira kultura i civilizacija“.

Upravo zato su „oni koji danas žele da Kosovo učine monoetničkim“ odabrali Novo Brdo „kako bi drskim i beskrupuloznim provokacijama i falsifikovanjem istorije sakrili činjenicu da je Kosovo i Metohija, u vreme kada je bilo srce srpskog etničkog prostora, bilo jedna od najbogatijih u kulturno najnaprednijih oblasti Evrope“.

Najzad, ocenjuje da je „isticanje zastave samoproglašenog Kosova na Novom Brdu, osim što je čin grubog istorijskog revizionizma, i neka vrsta osvete braniocima toga grada, zbog čije istrajnosti je ta tvrđava do danas ostala simbol srpskog junaštva i otpora“.

Novo Brdo u središtu međuverskih tenzija

Crkva u Novom Brdu se periodično vraća u žižu srpske javnosti na Kosovu još od početka juna.

Tada je Eparhija raško-prizrenska reagovala kada je na sajtu kosovskog ministarstva kulture najavljen početak radova na „katedrali u Artani, bivšem Novom Brdu“, misleći upravo na ostatke ove crkve. ERP je tada navela da je prekršen Zakon o specijalnim zaštićenim zonama, kojim pripada i ova crkva, jer radovi u toj zoni nisu smeli da budu organizovani bez posebne procedure koja ne zavisi samo od kosovskih institucija, već i od stava Srpske pravoslavne crkve.

Nakon toga, početkom avgusta, na ostacima ove crkve organizovana je katolička misa koju je služio rimokatolički biskup kosovski, Dod Đerđi (Dodë Gjergji) i penzionisani barski nadbiskup, Zef Gaši (Zef Gashi). Tom misom je, kako su objasnili, obeležen 1. avgust – Dan (albanske) Dijaspore.

I tada je reagovala ERP, optuživši kosovsku biskupiju da narušava korektne međuverske odnose, a ministar kulture Srbije Vladan Vukosavljević se obratio pismom Vatikanu.

Potez Vukosavljevića, izazvao je oštru reakciju kosovskog zamenika premijera, Envera Hodžaja, kojem je na sličan način uzvratilo Ministarstvo kulture.

Dečani takođe pod pritiskom

Uz tenzije oko crkve u Novom Brdu, nedavno je i intervju igumana manastira Visoki Dečani, Save Janjića, koji je za Glas Amerike govorio o nesprovođenju odluke kosovskog Ustavnog suda, a koji je potvrdio vlasništvo ovog manastira nad 24ha zemlje u njegovoj okolini, izazvao negativne reakcije kosovskog udruženja istoričara. Ta grupa tvrdi da su Dečani albanski pravoslavni manastir, a od igumana ovog srednjovekovnog zdanja su zatražili da se izvini zbog „genocida srpskog naroda i države“.

Srpski pravoslavni objekti pod zaštitom

Manastir Visoki Dečani jedini je od srpskih pravoslavnih manastira koji je i dalje pod zaštitom KFOR-a zbog više oružanih napada na ovaj manastir, od kojih je poslednji bio ručnim minobacačem granata 2007.

KFOR je nakon pojave islamističkih grafita na ogradnim zidovima Manastira 2014. godine i hapšenja četvorice naoružanih islamista, lokalnih Albanaca, 2016. godine, pojačao zaštitu i fizički i video nadzorom.

Pored Dečana, pod zaštitom su i drugi srpski verski objekti, njih međutim obezbeđuje Kosovska policija.

Pod stalnom zaštitom Kosovske policije nalazi se 16 crkava na teritoriji Kosova i Metohije dok još dve redovno obilaze policijske patrole.

Manastiri koji imaju stalne policijske punktove su Pećka Patrijaršija, Sv. Arhangeli, Devič, Gorioč, Zočište, Budisavci, Đakovica, i gradske crkve u Peći, Istoku, Vučitrnu, Južnoj Mitrovici, Uroševcu, Prištini, Podujevu i dve u Prizrenu.

U Prizrenskoj bogosloviji i na Gazimestanu su takođe stalni policijski punktovi, dok manastire Gračanicu i Draganac obilaze patrole 24/7, i oni nemaju punktove.

Pročitajte još:

Albanski istoričari: „Iguman Visokih Dečana da se izvini za genocid srpske države i naroda, a manastir je albanski“

ERP KiM posle mise na temeljima Sv. Nikole: Kosovska biskupija ozbiljno narušava do sada vrlo korektne međuverske odnose na КiM

Katolički biskupi po prvi put na temeljima crkve Sv. Nikole obeležili „Dan dijaspore“

Helt: Lokalitet u Novom Brdu samo očuvan sredstvima nemačke vlade, neće biti daljih radova

„Novo Brdo: Pravoslavna crkva predstavljena kao katolički objekat – falsifikat, naučno neutemeljeno“

SANU: Neprihvatljivo ponašanje prema kulturnoj i istorijskoj baštini na Novom Brdu

Novo Brdo – ERP KiM zabrinuta zbog najave gradnje na zaštićenom verskom lokalitetu

Crkva u Novom Brdu: Hodžaj optužuje Srbiju da falsifikuje istoriju

Ministarstvo kulture Srbije: Hodžaj da pogleda istini u oči i obavesti se o činjenicama

Kosovski mediji tvrde: Srpske verske objekte obnavljala Vlada Kosova; Eparhija demantuje

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.