Ima li predstavnika Srba u CIK-u?

CIK
FOTO: RTV Kim

Srpski član CIK-a Stevan Veselinović obratio se medijima saopštenjem 10. septembra navodeći da je „napustio sednicu CIK-a ne želeći više da učestvuje u radu ove institicije dok se god donose nezakonite odluke“, nakon što je CIK odlučio da na predstojećim izborima birači neće moći da se identifikuju srpskim ličnim kartama. RTV Kim je istraživao imaju li Srbi još uvek svog predstavnika u ovom telu.

„Veselinović samovoljno napustio CIK“

Korišćenje srpskih, do ovih izbora dozvoljenih dokumenata, prilikom identifikacije glasača bilo je uobičajeno. Od ovog ciklusa, sva dokumenta za identifikaciju moraju biti izdata na Kosovu.

Ovu odluku CIK-a potvrdio je juče Vrhovni sud Kosova, što je u javnost iznela predsednica CIK-a Valjdeta Daka.

Daka je potom navela da je Stevan Veselinović samovoljno napustio CIK i da Srbi trenutno nemaju predstavnika u toj instituciji.

„Mi smo dobili odluku Vrhovnog suda kojom je potvrđena naša odluka. Mislim da gospodin Veselinović nema zašto da odbije da bude član CIK-a“, rekla je Valjdete Daka.

Uprkos pokušajima da stupe u kontakt sa gospodinom Veselinovićem i od njega saznaju da li njegovo napuštanje jedne od prethodnih sednica CIK-a znači ujedno i definitivnu ostavku na članstvo u tom telu, RTV Kim nije uspeo da dobije odgvore, pošto nije odgovarao na mnogobrojne telefonske pozive.

„Albanci ne žele da Srbi učestvuju u procesima“

Potpredsednik Srpske liste, Dalibor Jevtić kaže da Srbi i srpska zajednica u ovom trenutku nemaju predstavnika u CIK-u. On smatra da Albanci ne žele da Srbi učestvuju u procesima na demokratski način, da se pripadnici nevećinskih zajednica na Kosovu ne uvažavaju, i ističe da je to zabrinjavajuće.

Jevtić je dodao da će u narednim danima predstavnici Srpske liste o tome razgovarati sa članovima Izborne posmatračke misije Evropske unije (EU EOM), ali i sa drugim međunarodnim predstavnicima.

„Postavićemo prosto pitanje, da li oni žele da Srbi budu deo procesa ili žele da Srbi budu na svaki način diskriminisani, pa i kada je o radu CIK-a reč“, naveo je on.

Jevtić je napomenuo da će ukazati na sve probleme. Na koji način će dalje postupati, kako kaže, pre svega zavisi od onih koji donose diskriminišuće odluke.

„Ova pitanja, pre svega, treba da se postave predstavnicima CIK-a, zbog čega imaju takav odnos, zbog čeka albanske partije i ljudi koji rade u CIK-u diskriminišu srpsku zajednicu i srpske predstavnike. Da li je to način da se na kraju stvori neka vrsta pritiska koju mi očekujemo i na sam izborni dan, da li su ovo one vrste procesa koje za cilj imaju da Srbi na predstojeće izbore izađu u što manjem broju. Od međunarodne zajednice, naravno, uvek tražimo da, pošto jesu prisutni u izvesnom kapacitetu na Kosovu, pošto je Posmatračka misija EU tu da ne samo posmatra izbore, već i da, po našem mišljenju, ukaže i na ove probleme, od njih očekujemo reakcije“, objašnjava Jevtić.

„Zamena člana CIK-a može brzo da se izvede“

Nosilac koalicije „Sloboda“, Nenad Rašić kaže za RTV Kim da, koliko je njemu poznato, procedure za imenovanje novog člana CIK-a nisu komplikovane.

„To sve zavisi od prijave kandidata i to usvaja sam predsednik, ako se ne varam. Teoretski gledano, a čak i praktično, zamena kandidata mogla bi da se obavi relativno brzo. U ovom slučaju, mislim da se to verovatno neće desiti. Samim tim što je Veselinović podneo ostavku, Srpska lista ima možda neke druge planove, kao što je recimo taj da uopšte nemaju svog predstvanika u CIK-u, što bi u ovom slučaju bio nepromišljen potez“, smatra Rašić i dodaje da Srbi imaju „još malo vremena“:

„U svakom slučaju, vreme je vrlo kratko. Ako povodom toga bilo šta žele da urade, moraju da reaguju maltene u ovom trenutku. Malo je dana ostalo do izbora i mislim da svakako treba da imamo srpskog člana CIK-a, ko god on da bio, jer to na kraju krajeva, nije tako bitna stvar. Bitno je da imamo člana u tom telu“, zaključio je Rašić.

„Veselinović nije dao ostavku“

Procedura za izbor člana CIK je jasno uređena zakonom, kazao je za RTV Kim predsednik Samostalne liberalne stranke (SLS), Slobodan Petrović.

„Ja sada ne znam kako će i na koji način srpska zajednica imati svog zastupnika u CIK-u. Do sada su predstavnici srpske zajednice koji imaju najveći broj poslanika u parlamentu imali prednost da daju kandidata, tako da je to bilo na Srpskoj listi. Sada smo u izborima, parlament ne funkcioniše i sada ne znam kako će i na koji način da se to reguliše“, rekao je Petrović i dadao da, prema njegovim saznanjima, Stevan Veselinović nije dao formalnu ostavku na članstvo u CIK-u.

„Ono što mislim da je nabolje, ali ujedno i najteže rešenje, je kada bi sve političke stranke koje su se kandidovale ispred srpske zajednice dale jednog zajedničkog kanidata“, zaključio je Petrović.

Direktor Kancelarije za registraciju političkih partija pri Centralnoj izbornoj komisiji Kosova, Ul Bulješkaj je za RTV Kim rekao da, „koliko je njemu u znanju, nikakve formalne ostavke gospodina Veselinovića nije bilo“ i uputio nas na svog kolegu Valjira Eljezija, da još jednom proverimo Veselinovićev status. Poput Veselinovića, ni Eljezi nije bio dostupan za razgovor.

„Ako nema srpskog predstavnika, da bojkotujemo izbore“

Dragan Jablanović iz Partije kosovskih Srba smatra da nije dobro da Srbi nemaju predstavnika u najvišem telu za sprovođenje izbora. Kazao je da „praktično nećemo moći da komuniciramo ni o onim osnovnim stvarima jer nemamo našeg čoveka“.

„Lično mislim da ne bismo trebali da napuštamo to. Pokušaj je bio, došlo se do Ustavnog suda. Ako je sve odbijeno, bolje je da imamo predstavnika nego da ga nemamo. Ukoliko nemamo predstavnika, onda treba da se dogovorimo da uopšte ne idemo na izbore, sve srpske opcije, ako je dotle došlo. Onda bi to bilo jedno od rešenja, da ubuduće ne viđamo ovakve poteze od institucija iz Prištine“, smatra Jablanović.

Šta god da je istina, ima li formalne ostavke Stevana Veselinovića ili ne, jasno je jedino da Srbi za sada ne učestvuju u radu CIK-a i da na predstojećim izborima, prilikom identifikacije, neće moći da koriste srpske dokumenta.

RTV Kim

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.