KOHA: Beogradskoj kompaniji zabranjeni radovi na tvrđavi u Novom Brdu

Eparhija novo brdo
Foto: Eparhija raško-prizrenska

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Kosovo poziva UNESCO da prekine saradnju sa kompanijom koja je uništila tvrđavu Novo Brdo.

Kako KTV saznaje, Kosovski institut za zaštitu spomenika zabranio je radove srpskoj kompaniji „KOTO“ na tvrđavi Novo Brdo.

Direktor Instituta, Ismet Hajrulahu (Ismet Hajrrullahu), rekao je da je rušenje zidova bagerima ove kompanije nezakonito i krivično delo. Prema njegovim rečima, ova akcija je ozbiljno ugrozila stabilnosti zamka.

Hajrulahu je objavio da je poslednje radove ova kompanija realizovala ovog ponedeljka.

Rekao je da su zatražili od UNESCO-a, organizacije preko koje je realizovan projekat obnove tvrđave, da u potpunosti prekine saradnju sa ovom kompanijom.


13:15: Uprkos zabrani rada na tvrđavi „Artana“ u Novom Brdu, beogradska kompanija „KOTO“ nastavlja odronjavanje i ovih dana.

Na adresu portala Koha.net stigao je snimak osobe koja je želela da ostane anonimna, na kom se vidi da se tamo obavljaju radovi i juče i danas.

Osoba je rekla da je Kosovska policija bila na mestu događaja.

Ministarstvo kulture ranije je navelo da je za odronjavanje odgovorna kompanija iz Beograda „KOTO“ koja ima ugovor sa UNESCO-m.

Ministarstvo kulture je i ranije reklo da odgovornost za to rušenje snosi beogradska kompanija KOTO koja ima ugovor sa UNESCO.

Podsetimo na to da nisu prošle više od tri godine od obnove tvrđave a zidovi su počeli da se ruše.

Koha je nedavno saznala da su zaustavljeni radovi kompanije.

KoSSev: Pitanje novobrdske tvrđava aktuelno je već mesecima u javnosti. Sa jedne strane kosovske vlasti tvrde da se radi o kulturno-istorijsko-verskom nasleđu Kosova, sa kosovskim biskupom Dodom Đerđijem, ističući i njegov rimokatolički značaj, i radeći na obnovi, Eparhija Raško-prizrenska ima suprotan stav. Protestuje zbog aktivnosti u novobrdskoj specijalnoj zaštićenoj zoni koja obuhvata srpske srednjovekovne kulturno-istorijske i verske spomenike. To su, kako navode, neovlašćeno služenje rimokatoličke mise na temeljima hrama u blizini tvrđave, postavljanje političkih obeležja Kosova i organizovanje javnih skupova i drugih aktivnosti. Eparhija navodi da je cilj kosovskih vlasti promovisanje srednjovekovnog grada Novog Brda kao etničke albanske lokacije pod neistorijskim imenom „Artana“. Kako iz eparhije navode, reč je o „flagrantnom kršenju kosovskog Zakona o specijalnim zaštićenim zonama“.

ERP: Flagrantno kršenje Zakona o specijalnim zaštićenim zonama u Novom Brdu, hitno sazivanje sednice SSN i prekid nezakonitih aktivnosti do daljnjeg

RTS: Kosovska zastava na tvrđavi i kraj crkve Sv Nikole u Novom Brdu; ERP: Ogromna provokacija

Albanski istoričari: „Iguman Visokih Dečana da se izvini za genocid srpske države i naroda, a manastir je albanski“

ERP KiM posle mise na temeljima Sv. Nikole: Kosovska biskupija ozbiljno narušava do sada vrlo korektne međuverske odnose na КiM

Katolički biskupi po prvi put na temeljima crkve Sv. Nikole obeležili „Dan dijaspore“

Helt: Lokalitet u Novom Brdu samo očuvan sredstvima nemačke vlade, neće biti daljih radova

„Novo Brdo: Pravoslavna crkva predstavljena kao katolički objekat – falsifikat, naučno neutemeljeno“

SANU: Neprihvatljivo ponašanje prema kulturnoj i istorijskoj baštini na Novom Brdu

Novo Brdo – ERP KiM zabrinuta zbog najave gradnje na zaštićenom verskom lokalitetu

Crkva u Novom Brdu: Hodžaj optužuje Srbiju da falsifikuje istoriju

Ministarstvo kulture Srbije: Hodžaj da pogleda istini u oči i obavesti se o činjenicama

Kosovski mediji tvrde: Srpske verske objekte obnavljala Vlada Kosova; Eparhija demantujePreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.