Albanski istoričari: „Iguman Visokih Dečana da se izvini za genocid srpske države i naroda, a manastir je albanski“

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog; jučerašnje izdanje)

Predsedništvo Udruženja kosovskih istoričara „Ali Hadri“, ogranak u Dečanima, oštro reaguje na izjave onog kojeg nazivaju anti-albanskim sveštenikom – igumanom Savom Janjićem, koji služi u albanskom pravoslavnom manastiru Dečani, manastiru koji su uzurpirali srpski okupatori – od srednjovekovnog perioda. Izjava je sinoć data u Dnevniku informativnog programa Glasa Amerike.

U intervjuu za Glas Amerike, Iguman Janjić, pozivajući se između ostalog na nedavni rat na Kosovu, izjavio je: „Tokom rata manastir je pomagao albanskim građanima.“

„To nije tačno i ne odražava stvarnost. Manastir Dečani je tokom oslobodilačkog rata na Kosovu igrao negativnu ulogu i izvodio antialbanske akcije. Podsećamo igumana Janjića da su još uvek sveže u našem sećanju crkvene službe u kojima su najviši poglavari manastira Visoki Dečani u ovom hramu okadili i poprskali svetom vodicom stotine srpskih paravojnih snaga koji su nakon toga počinili najteža krivična dela nad Albancima iz Dečana i okoline, ali i šire“, piše u reakciji.

Takođe je izjavio: „Manastir Visoki Dečani pripada Srpskoj pravoslavnoj crkvi“. Neistina je da manastir Dečani pripada srpskoj crkvi, već je manastir Dečani verski hram pravoslavnih Albanaca, koji je obnovljen na temeljima ilirsko-dardanijskog hrama, a manastir je sagradio Fra Vita Kuči (Fra Vita Kuçi) na zemlji Hake Kućija (Haka Kuçi) iz Dečana.

„Ovaj hram Albanaca zauzimaju srpski okupatori na čelu sa Stefanom Urošem III, Milutinovim sinom i ocem Stefana Dušana. U odnosima iz XVII veka, fra Kurbin, rimski papa, ne samo da opisuje manastir Dečani, on ističe da je u manastiru Dečani sreo albanske sveštenike“, piše u reakciji.

Između ostalog iguman Janjić je naglasio da: „Imamo kosovske dokumente, poštujemo kosovske zakone“. Potpuna drskost se vidi u ovim javnim izjavama, jer iguman Janjić ne poznaje i ne poštuje zakone Kosova, jer da je prihvatio novu realnost na Kosovu, našu država bi nazivao Republikom Kosovo, a ne kao „Kosovo i Metohija“.

Rukovodstvo ogranka „Ali Hadri“ u Dečanima, poziva igumana Janjića da povuče svoje izjave i izvini se za genocid koji su srpska država i narod počinili nad kosovskim Albancima iz Dečana.

„Takođe, tražimo od Igumana da se povuče od toga da provocira bezbednosnu situaciju u Dečanima, jer imanja i preduzeća Apiko i Iliria ne pripadaju manastiru Dečani, već imanja pripadaju ovim preduzećima i opštini Dečani. Podsećamo Savu i njegove podređene da nema Albanaca koji će preneti imovinu i preduzeća „Apiko“ i „Ilirija“ u vlasništvo manastira Dečani, jer je za nas odluka Ustavnog suda Republike Kosovo iz 2016. godine, neprihvatljiva i nesprovodiva zato što ovaj dokument legitimiše odluke iz Miloševićevog vremena nasilnih mera“, kažu istoričari.

KoSSev: Iguman manastira Visoki Dečani Sava Janjić, govorio je prethodno za Glas Amerike, sekciju na albanskom jeziku o obavezi da se kao konačna sprovede odluka Ustavnog suda Kosova o vraćanju 24 ha uzurpirane zemlje ovom manastiru. Takođe govorio je o tome kako vidi ulogu svoje crkve i manastira i sopstvenu ulogu u mirnom suživotu sa svojim albanskim komšijama. Nasuprot njemu, sa tim se u istom programu nisu složili gradonačelnik Dečana, Baškim Ramosaj (Bashkim Ramosaj) i predsednik udruženja Ali Hadri iz Dečana Škodran Imeraj (Shkodran Imeraj). 

Nije prvi put da se ovo udruženje oglašava teškim rečima na račun manastira i bratije, posebno arhimandrita Save Janjića, čak i kada međunarodni predstavnici u javnost izađu sa podrškom manastiru. Pored optužbi, pretili su ultimatumima, protestima i blokadom puteva.

Manastir Dečani nije jedini objekat SPC koji se trenutno proglašava albanskom nasleđem. Već dva meseca se razmenjuju oštre optužbe zbog najpre neautorizovanih radova na ostacima saborne crkve novobrdskih i gračaničkih episkopa i predstavljanje ovog lokaliteta kao katoličkog nasleđa, a potom i zbog održavanja katoličke mise na istoj lokaciji.

Zbog svega ovoga, ministar kulture, Vlаdаn Vukosаvljević pisao je Vatikanu što je informacija koja je izazvala oštru reakciju kosovskog zamenika premijera u ostavci, Envera Hodžaja.

„Crkve, džamije, drugi objekti kulturnog, istorijskog i verskog nasleđa Kosova pripadaju Kosovu i njegovim građanima! Politizacija kulture, nauke, istorije danas je smešna i apsurdna igra koju Srbija igra! Kosovo je gotova činjenica,“ tvrdi Hodžaj.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.