Crkva u Novom Brdu: Hodžaj optužuje Srbiju da falsifikuje istoriju

Enver Hodžaj
Foto: RTK

Opsesija Srbije falsifikovanjem istorije je uzrok više ratova i sukoba na Balkanu, a versko i kulturno nasleđe na Kosovu, pripada građanima Kosova, poručio je kosovski zamenik premijera u ostavci, Enver Hodžaj, reagujući na vest da je ministar kulture, Vlаdаn Vukosаvljević predao je Papskom nuncijatu u Beogradu pismo namenjeno predsedniku Papskog saveta za kulturu, kardinalu, Đanfranku Ravasiju, povodom toga što su аlbаnski biskupi nedavno služili misu nа ostаcimа pravoslavne crkve Svetog Nikole u Novom Brdu na Kosovu.

Rimokatolički biskup kosovski, Dod Đerđi (Dodë Gjergji) i penzionisani barski nadbiskup, Zef Gaši (Zef Gashi), sa svojim sveštenstvom i grupom vernika služili su početkom avgusta misu na ostacima pravoslavnog sabornog hrama Sv. Nikole u podnožju novobrdske tvrđave. Oni su tako obeležili, kako je saopšteno, 1. avgust – Dan (albanske) Dijaspore a koji je, kako je naglašeno, prvi put obeležen na onom što su predstavili kao katolički hram Svetog Nikole. Pozvali su da to postane tradicija.

S obzirom na to da je u srpskoj istoriji i hrišćanstvu novobrdski hram Sv. Nikole katedralna srpska pravoslavna crkva i bio saborni hram novobrdskih i gračaničkih episkopa, protestovala je Eparhija raško prizrenska, izražavajući duboko razočaranje, usled onog što vidi kao zloupotrebu i provokaciju. Od lokalnih i međunarodnih institucija zatražiće zaštitu, uključujući i pokretanje pitanja kod Vatikana.

Da srpska crkva neće sedeti skrštenih ruku, nedavno je u svom govoru javno potvrdio i patrijarh Irinej ispred manastira Krušedol na centralnom obeležavanju stradanja Srba u hrvatskoj Oluji.

Upravo to učinio je u ponedeljak ministar kulture, Vladan Vukosavljević, koji je je u pismu pozvao kardinala Ravasija dа pokrene inicijativu i preduzme korаke kаko „аlbаnski kаtolički kler nа teritoriji sаmoproglаšene države Kosovo ne bi nа ovаj nаčin nepotrebno provocirao napetost i skrnavio verske i kulturno-istorijske spomenike srpskog nаroda“, javila je agencija Beta.

Na ovu informaciju oštro je reagovao visoki funkcioner PDK, Enver Hodžaj (Enver Hoxhaj), optuživši Srbiju da manipuliše činjenicama i često u svoju politiku protiv kosovskih Albanaca uključuje ljude i nauku.

„Prisvajanje crkve u Novom Brdu kao srpske“ naziva smešnim.

„Crkve, džamije, drugi objekti kulturnog, istorijskog i verskog nasleđa Kosova pripadaju Kosovu i njegovim građanima! Politizacija kulture, nauke, istorije danas je smešna i apsurdna igra koju Srbija igra! Kosovo je gotova činjenica,“ tvrdi Hodžaj.

Ovo je drugi put da pravoslavna crkva u Novom Brdu dolazi u fokus srpske javnosti na Kosovu zbog njenog predstavljanja kao katoličkog nasleđa.

O poreklu crkve i tokom radova koje je finansirala ambasada Nemačke

Prvi put, Eparhija raško-prizrenska je reagovala početkom juna kada je na sajtu kosovskog ministarstva kulture najavljen početak radova na „katedrali u Artani, bivšem Novom Brdu“ kako je predstavljena drevna srpska srednjovekovna katedralna crkva Sv. Nikole, koja je služila kao saborni hram novobrdskih i gračaničkih episkopa.

Eparhija Raško-prizrenska je tada podsetila da se hram Sv. Nikole nalazi u jednoj od četrdesetak specijalnih zaštićenih zona, koje po kosovskim zakonima podležu posebnoj proceduri, koja ne zavisi samo od kosovskih institucija, već i od stava Srpske pravoslavne crkve. Osim toga, ovaj stari verski objekat je na sajtu kosovskog Ministarstva kulture netačno predstavljen kao rimokatolička crkva, bez ikakvog pominjanja autentične istorije hrama i dosadašnjih rezultata arheoloških istraživanja što je žalostan pokazatelj tendencije menjanja istorijskih činjenica na ovim prostorima.

Nemački ambasador u Prištini, Kristijan Helt (Christian Heldt), čija je ambasada finansirala radove na spornom lokalitetu iz Fonda za očuvanje kulture, izjavio je da je projektom samo očuvano ono što se već nalazilo na lokalitetu, dok način na koji je lokalitet predstavljen od strane Ministarstva kulture nije komentarisao.

„Ne vidim problem, to vidim kao očuvanje kulturološkog lokaliteta. Veoma mi se sviđa to mesto na Novom Brdu jer predstavlja raznolikost ove zemlje. Ne samo danas, već i u istorijskom pogledu. Razne kulturne korene. Video sam taj prostor gore pre nego što je počeo proces prezervacije i nije izgledao dobro, iskreno govoreći. Dakle, sa programom očuvanja kulturnog nasleđa našeg ministarstva koji sprovodimo širom sveta, mi smo usmerili sredstva da sačuvamo ono što je tamo“, izjavio je Helt gostujući u programu Radija Goraždevac.

Inače, nakon intervjua koji je iguman manastira Dečani, Sava Janjić, dao Glasu Amerike na albanskom jeziku, u kosovskoj štampi su se ponovo pojavile tvrdnje da je sam manastir Visoki Dečani zapravo albanski, a ove tvrdnje, praćene su i zahtevima arhimandritu da se „izvini za genocid“. O tome čitajte u posebnoj vesti.

Pročitajte još:

Albanski istoričari: „Iguman Visokih Dečana da se izvini za genocid srpske države i naroda, a manastir je albanski“

ERP KiM posle mise na temeljima Sv. Nikole: Kosovska biskupija ozbiljno narušava do sada vrlo korektne međuverske odnose na КiM

Katolički biskupi po prvi put na temeljima crkve Sv. Nikole obeležili „Dan dijaspore“

Helt: Lokalitet u Novom Brdu samo očuvan sredstvima nemačke vlade, neće biti daljih radova

„Novo Brdo: Pravoslavna crkva predstavljena kao katolički objekat – falsifikat, naučno neutemeljeno“

SANU: Neprihvatljivo ponašanje prema kulturnoj i istorijskoj baštini na Novom Brdu

Novo Brdo – ERP KiM zabrinuta zbog najave gradnje na zaštićenom verskom lokalitetu

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.