Ministarstvo kulture Srbije: Hodžaj da pogleda istini u oči i obavesti se o činjenicama

ministarstvo kulture i informisanja
FOTO: N1

Enver Hodžaj bi trebalo da u sebi pronađe snagu da pogleda istini u oči i obavesti se o činjenicama u brojnim domaćim i međunarodnim, naučnim i stručnim izvorima, poručilo je Ministarstvo kulture i informisanja Srbije reagujući na Hodžajevu izjavu da „Srbija manipuliše činjenicama, prisvajajući crkvene objekte kao svoje“.

„Opsesija Srbije falsifikovanjem istorije je uzrok više ratova i sukoba na Balkanu, a versko i kulturno nasleđe na Kosovu, pripada građanima Kosova“, izjavio je kosovski zamenik premijera u ostavci, Enver Hodžaj, reagujući na vest da je ministar kulture, Vlаdаn Vukosаvljević predao  Papskom nuncijatu u Beogradu pismo namenjeno predsedniku Papskog saveta za kulturu, kardinalu, Đanfranku Ravasiju, povodom toga što su аlbаnski biskupi nedavno služili misu nа ostаcimа pravoslavne crkve Svetog Nikole u Novom Brdu na Kosovu.

„Prisvajanje crkve u Novom Brdu kao srpske“ Hodžaj nazvao je smešnim.

„Crkve, džamije, drugi objekti kulturnog, istorijskog i verskog nasleđa Kosova pripadaju Kosovu i njegovim građanima! Politizacija kulture, nauke, istorije danas je smešna i apsurdna igra koju Srbija igra! Kosovo je gotova činjenica,“ tvrdi on.

Ovo je drugi put da pravoslavna crkva u Novom Brdu dolazi u fokus srpske javnosti na Kosovu zbog njenog predstavljanja kao katoličkog nasleđa.

U međuvremenu, udruženje kosovskih istoričara „Ali Hadri“ za manastir Visoki Dečani tvrde da je reč o „verskom hramu pravoslavnih Albanaca“

„Neistina je da manastir Dečani pripada srpskoj crkvi, već je manastir Dečani verski hram pravoslavnih Albanaca, koji je obnovljen na temeljima ilirsko-dardanijskog hrama“, navode, dodajući da su ovaj manastir „uzurpirali srpski okupatori – od srednjovekovnog perioda“

U saopštenju Ministarstva se navodi da su u monogrаfiji „Crkvа Sv. Nikole – Kаtedrаlа Novog Brdа“, eminentnih аrheologа Mаrkа Popovićа i Igorа Bjelićа (koji su nа UNESCO projektu bili аngаžovаni u svojstvu nаučnog i konzervаtorskog sаvetnikа), dаti rezultаti istrаživаnjа rađenih 2015. i 2016. godine nа tom terenu i da je jasno dokazano poreklo i stil tog hrama.

“Ponovićemo ono što tvrde i svi drugi autoritativni istorijski i stručni nalazi, a to je činjenica da se radi o ostacima pravoslavne katedralne crkve Svetog Nikole u Novom Brdu”, navode iz ministarstva.

Prištinskim vlastima poručuju da bi trebalo da se “pozabave istraživanjem, definisanjem i afirmacijom albanskog materijalnog kulturnog nasleđa na Kosovu i Metohiji” dodajući da im „žele svaki uspeh u tom izazovnom poduhvatu“.

Iz Ministarstva kulture dodaju i to da su prištinske vlasti „svoj stav o srpskom kulturnom nasleđu, pored brojnih ostalih rušilačkih poteza, čitavom svetu pokazali i 2004. godine“.

„Ministarstvo kulture i informisanja u dilemi je da li da pozove Hodžaja da se uzdrži od izgovaranja besmislica i neistina ili da ga ohrabri da to čini i dalje, kako bi svetsku javnost detaljno upoznao sa agresivnim pokušajima otimanja srpskog kulturnog nasleđa na Kosovu i Metohiji od strane tzv. prištinskih vlasti. Ostavljamo Hodžaju da se sam opredeli za jednu od ove dve perspektive“, poručuju iz ovog ministarstva.

Pročitajte još:

Albanski istoričari: „Iguman Visokih Dečana da se izvini za genocid srpske države i naroda, a manastir je albanski“

ERP KiM posle mise na temeljima Sv. Nikole: Kosovska biskupija ozbiljno narušava do sada vrlo korektne međuverske odnose na КiM

Katolički biskupi po prvi put na temeljima crkve Sv. Nikole obeležili „Dan dijaspore“

Helt: Lokalitet u Novom Brdu samo očuvan sredstvima nemačke vlade, neće biti daljih radova

„Novo Brdo: Pravoslavna crkva predstavljena kao katolički objekat – falsifikat, naučno neutemeljeno“

SANU: Neprihvatljivo ponašanje prema kulturnoj i istorijskoj baštini na Novom Brdu

Novo Brdo – ERP KiM zabrinuta zbog najave gradnje na zaštićenom verskom lokalitetu

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.