Kosovski mediji tvrde: Srpske verske objekte obnavljala Vlada Kosova; Eparhija demantuje

Manastir Visoki Dečani
Foto: Lazar Rakić

Kosovski mediji su objavili juče informaciju da Kosovska policija već 9 godina čuva srpske pravoslavne hramove, nakon što je ovu nadležnost Kosovskoj policiji ustupio KFOR. Međutim, prema podacima iz Eparhije raško-prizrenske, premda je istina da se pod stalnom zaštitom Kosovske policije nalazi 16 crkava na teritoriji Kosova i Metohije dok još dve redovno obilaze policijske patrole, jedan od najznačajnijih pravoslavnih hramova na Kosovu i Metohiji, Visoke Dečane i dalje čuva upravo KFOR. Pored toga, mediji su objavili i da su sve pravoslavne crkve oštećene ili uništene u martovskom pogromu obnovljene sredstvima kosovske vlade, što takođe negiraju iz ERP.

„NATO mirovna misija na Kosovu je od 2010. prepustila jedinici Kosovske policije odgovornost za čuvanje verskih spomenika, uključujući manastir Gračanicu i Dečane, kao i Gazimestan i nekoliko drugih srpskih pravoslavnih crkava širom Kosova“, preneli su juče prištinska Gazeta Express i Zeri.

Još dodaju i da se ovakvoj odluci protivio vladika Teodosije.

Međutim, iz Eparhije raško-prizrenske su potvrdili za KoSSev da je manastir Dečani ostao pod zaštitom KFOR-a i podsećaju da je poslednji oružani napad na manastiru bio ručnim bacačem granata 2007.

Uz to, naglašavaju i da je KFOR nakon pojave islamističkih grafita na ogradnim zidovima Manastira 2014. godine i hapšenja četvorice naoružanih islamista, lokalnih Albanaca, 2016. godine, pojačao zaštitu i fizički i video nadzorom.

Manastiri koji imaju stalne policijske punktove su Pećka Patrijaršija, Sv. Arhangeli, Devič, Gorioč, Zočište, Budisavci, Đakovica, i gradske crkve u Peći, Istoku, Vučitrnu, Južnoj Mitrovici, Uroševcu, Prištini, Podujevu i dve u Prizrenu.

U Prizrenskoj bogosloviji i na Gazimestanu su takođe stalni policijski punktovi, dok manastire Gračanicu i Draganac obilaze patrole 24/7, nemaju punktove.

U tekstu Gazete Express još se i navodi da su „objekti srpskog istorijskog nasleđa oštećeni tokom marta 2004. obnovljeni sredstvima vlade koja ih je obnovila jer smatra da su bogatstvo Kosova i kao takva trebaju da se od svih čuvaju“.

I ove navode negiraju iz Eparhije raško-prizrenske za KoSSev.

Najpoznatiji primer crkve oštećene u martovskom pogromu 2004. koja ni danas nije restaurirana, a pod zaštitom je UNESCO je Bogorodica Ljeviška u Prizrenu. Oko trećine ove crkve je iznutra ogaravljeno, tj. freske nisu očišćene i restaurirane, navode iz ERP.

Pored toga, naglašavaju da je novac za obnovu objekata oštećenih ili uništenih 2004. zapravo novac Evropske unije, ali da su projekti obnove implementirani preko kosovskih institucija uz EU nadzor.

Takođe, iz ERP podsećaju i na to da je od 1999. do 2004. oštećeno ili uništeno oko 120 manastira, crkava i drugih spomenika kulture, a da programa za obnovu objekata uništenih u ovom periodu nije bilo. Među objektima uništenim u ovom periodu značajan je broj spomenika 1. kategorije kakvi su crkva Uspenja Presvete Bogorodice u Mušutištu ili crkva Sv. Đorđa u Rečanima, obe iz 14. veka.

Štete na verskim objektima bilo je i nakon 2004.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.