Posle patrole s Vojskom Srbije, KFOR u zajedničkoj patroli i sa Kosovskom policijom

Kfor Kosovska policija
Foto: KFOR

Regionalna komanda Istok misije KFOR-a predvođene NATO-om izvršila je danas zajedničku patrolu sa Kosovskom policijom u opštini Kamenica, saopštili su iz KFOR-a. Akcija dolazi u jeku podignutih tenzija u kosovskoj javnosti usled višednevnog izveštavanja kosovskih medija o prolasku srpske žandarmerije kroz Karačevo u blizini ove opštine i neposrednoj blizini administrativne linije, koju Kosovo smatra granicom.

„Ova patrola sprovedena je pešice kako bi se omogućili kontakti sa lokalnim građanima, u okviru pojačanog zajedničkog prisustva u oblasti koja je dogovorena u protekla dva dana između KFOR-a i Kosovske policije“, navodi se u saopštenju KFOR-a.

KFOR planira i da u narednim danima sprovede dodatne zajedničke patrole, kao rezultat „ojačanog mehanizma za nedeljnu koordinaciju“, a uspostavljenog, kako su dalje objasnili, da poveća zajedničko prisustvo Kosovske policije i KFOR-a u tom području, u blizini administrativne linije.

Iz KFOR-a podsećaju i na to da ostaju posvećeni da nepristrasno doprinose sigurnom i bezbednom okruženju i slobodi kretanja svih građana na Kosovu, u uskoj saradnji sa lokalnim institucijama i bezbednosnim organizacijama i međunarodnom zajednicom, a u skladu sa svojim mandatom u okviru Rezolucije 1244 Saveta Bezbednosti Ujedinjenih nacija iz 1999.

Pre nedelju dana selo Karačevo je dospelo u žižu interesovanja kosovske javnosti zbog, kako je kosovska strana tvrdila, ilegalnog prelaska administrativne linije od strane srpske žandarmerije.

Međutim, ovu informaciju demantovao je KFOR, navodeći da se radilo o sinhronizovanoj patroli KFOR-a i Vojske Srbije duž administrativne linije, a kako bi se „obezbedila bezbednost i osiguralo da nema nezgoda“.

Međutim, juče su iz KFOR-a potvrdili, da je započeto planiranje izvođenja zajedničkih aktivnosti sa graničnom policijom Kosova na području Kamenice, bez detaljnijeg preciziranja gde će se patrole obavljati.

Nakon brojnih negativnih reakcija prištinskih zvaničnika i zahteva upućenih KFOR-u da se pojača saradnja sa kosovskim bezbednosnim institucijama, iz ove misije je saopšteno da će nastaviti redovno patroliranje u čitavoj oblasti, a u uskoj saradnji sa Kosovskom policijom i drugim bezbednosnim organizacijama.

Prema Kumanovskom sporazumu, Kosovska policija ne sme da ulazi u takozvani zeleni pojas oko administrativnih linija.

Selo Karačevo se nalazi upravo u ovoj pograničnoj zoni između Kosova i centralne Srbije, u opštini Kosovska Kamenica, dok se deo puta ka ovom selu nalazi na teritoriji centralne Srbije, a koji, prema ovom sporazumu, nadzire KFOR.

Ovo nije prvi put inače da su kosovski mediji izveštavali o „upadu srpske žandarmerije“ u Karačevu.

Kako su juče naveli, na tom sastanku su obe strane izrazile obostrano zadovoljstvo nivoom dosadašnje saradnje u oblasti bezbednosti.

Istovremeno su se obavezali na jačanje saradnje kroz poboljšani nedeljni koordinacioni mehanizam, za koji navode da će omogućiti povećanje zajedničkih patrola Kosovske policije i KFOR-a na području Kamenice.

O prošlonedeljnom događaju u Karačevu, kao i reakcijama koje su potom usledile, čitajte u nastavku:

KFOR i KP započeli planiranje zajedničkih operativnih aktivnosti u Kamenici

Protest u Karačevu: „Kosovo nema zemlju da poklanja ikome“

KFOR: Saradnja sa KP i drugim institucijama efikasna, nastavićemo jačanje dugogodišnjeg partnerstva

Osmani: Pojačati saradnju sa KFOR-om da se ne ponove situacije poput one u Karačevu

Vulin: Nije bilo ilegalnog prelaza Vojske, u pitanju redovna patrola sa KFOR-om

Stanovnici Karačeva protestuju u sredu, ne osećaju se bezbedno

LVV o Karačevu: Institucije prebacuju odgovornost za bezbednost građana na KFOR

Haradinaj Stubla: KFOR nema mandat za zajedničke akcije sa Srbijom

KFOR o Karačevu: Zajednička patrola srpske vojske i KFOR-a

Kosovski mediji ponovo o Karačevu i srpskoj žandarmeriji, oglasili se Hoti i PDK, Haradinaj na licu mesta

KOHA: Ulazak srpske žandarmerije na Kosovo pokazuje da se vladajuća koalicija „trese“

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.