Kosovska skupština usvojila nacrt Zakona o suzbijanju i sprečavanju pandemije COVID-19

Vjosa Osmani skupština
Foto: Koha

Poslanici kosovske skupštine usvojili su sa 77 glasova za, u drugom čitanju, nacrt Zakona o suzbijanju i sprečavanju pandemije COVID-19, javlja prištinska Koha.

Predsedavajuća kosovske skupštine, Vjosa Osmani zahvalila se poslanicima koji su glasali i navela da je posle „pet meseci napora da se prevaziđu političke prepreke, bezbroj sastanaka i pokušaja da se poveća podrška, Parlament napokon usvojio anti-covid zakon“.

Ovu inicijativu pokrenula je upravo Vjosa Osmani zajedno sa još pet poslanika kosovske skupštine, dodala je ona u svojoj objavi na Tviteru.


Nacrt Zakona o suzbijanju pandemije pokrenut je 15.aprila, a nakon što je kosovski Ustavni sud proglasio nevažećom odluku o uvođenju ograničenog kretanja zbog pandemije COVID-19 koju je 23. marta donela kosovska vlada, koju je tada predvodio Aljbin Kurti.

Ustavni sud je tada ocenio da ograničenja propisana odlukom Vlade nisu „propisana zakonom“, te su u suprotnosti sa pravima propisanim članovima 35, 36 i 43, kao i članom 55 Ustava kojim se u prvom stavu jasno definiše da se osnovna prava i slobode zagarantovane Ustavom, mogu ograničiti samo zakonom i pojasnio da Vlada ne može da ograniči bilo koja osnovna prava i slobode odlukama osim ako zakonom Skupštine nije predviđeno ograničenje istih.

Zakon o suzbijanju i sprečavanju pandemije COVID-19, sastoji se samo od osam članova. U njemu se kaže da ovaj „zakon ima za cilj da stvori potrebni pravni prostor za organe Kosova, u cilju suzbijanja i sprečavanja pandemije.“

Između ostalog, zakon predviđa i proširenje nadležnosti kosovskog ministarstva zdravlja kojem se u uslovima pandemije, pored nadležnosti iz Zakona o sprečavanju i suzbijanju zaraznih bolesti omogućava i privremeno „ograničenje ljudskih prava i sloboda“ osim onih zaštićenih Ustavom „u meri u kojoj je to neophodno za suzbijanje i sprečavanje širenja bolesti COVID-19“.

Za ograničavanje slobode kretanja, javnog okupljanja i privatnosti, moguće je samo uz „pružanje dovoljno detaljnog obrazloženja koja dokazuju direktnu vezu između ograničenja i preuzetih mera za suzbijanje i sprečavanje širenja bolesti COVID-19“.

Na Kosovu je trenutno situacija sa pandemijom regulisana Zakonom o sprečavanju i suzbijanju zaraznih bolesti, dok se kazne u slučaju nepoštovanja odluka takođe baziraju na ovom zakonu.

Zakon o prevenciji i suzbijanju protiv zaraznih bolesti nije predvidio pandemiju poput COVID-19, pa su prema tome neki poslanici kosovske skupštine, ali i pravnici zatražili usvajanje novog zakona, koji bi bio pogodniji za okolnosti koje je prouzrokovala pandemija COVID-19.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.