Bivši direktor KP u Hagu: Nije nam bilo dozvoljeno da istražujemo dostavljanja dokumenata Udruženju

Rašit Ćaljaj Hag
FOTO: KosovaPress

Svedočenjem bivšeg direktora Kosovske policije, Rašita Ćaljaja, juče je u Hagu završeno ovonedeljno suđenje bivšim čelnicima Udruženja veterana OVK, Nasimu Haradinaju i Hisniju Gucatiju. 

Ćaljaj je pred ovim sudom govorio o spornim dokumentima Specijalnog tužilaštva koja su dostavljena Udruženju veterana OVK, a koja su potom objavljivali čelnici Udruženja koji se upravo zbog toga i nalaze na haškoj optuženičkoj klupi.

U svom iskazu kazao je da su zvaničnici Udruženja veterana OVK zatražili od Kosovske policije da ispita slučaj dostavljanja dokumentacije Specijalnog tužilaštva ovom Udruženju, a kako bi se utvrdio identitet nepoznate osobe.

Međutim, kako je kazao, Specijalno tužilaštvo Kosova ih je kontaktiralo 8. septembra, dan nakon što je prvi paket sa dokumentacijom dostavljen.

Obavestili su ih da, tvrdi, Kosovska policija ne može da se bavi ovim slučajem, jer je za to nadležno Specijalizovano tužilaštvo.

Naznačio je da su nakon toga policijski istražitelji prestali sa prikupljanjem informacija, usled čega nije identifikovana ova osoba.

„Zvaničnici ove organizacije zatražili su da se istraži ovaj slučaj, prvobitno su kontaktirali direktora preko komandnog lanca odeljenja za istrage u Kosovskoj policiji koji je onda kontaktirao tužioca Specijalnog tužilaštva Kosova…od kojeg su dobili odgovor da Kosovska policija ne može da istražuje ovaj slučaj, jer ovaj slučaj spada u nadležnost Specijalizovanih veća u Hagu“, rekao je Ćaljaj.

Bivši direktor Kosovske policije rekao je o da tokom perioda koji se odnosi na dostavljanje dokumenata Udruženju veterana OVK ili njihovu zaplenu, KST nije kontaktirao Kosovsku policiju, osim 25. septembra.

Tada su službenici Specijalnog tužilaštva i EULEX-a vršili raciju u Kancelarijama ovog udruženja, dok je policiji, bilo zatraženo da kontroliše masu koja se okupila.

Naznačio je da policijski službenici nisu bili unutar kancelarija Udruženja.

On dodaje i da je na prethodnim sastancima sa međunarodnom partnerima isticao da bi vlasti u Hagu trebalo da angažuju Kosovsku policiju u operacijama na Kosovu, jer je reč o, tvrdi, profesionalnoj instituciji.

Ćaljaj je tokom svedočenja u Hagu rekao da Nasima Haradinaja ne poznaje lično, već da ga zna jer je javna ličnost.

Bivši direktor Kosovske policije juče je završio sa davanjem svog iskaza pred sudom u Hagu. Novo ročište u slučaju protiv Haradinaja i Gucatija zakazano je 21. januar.

Sledeće nedelje pred ovim sudom će se pojaviti i Saljih Mustafa, koji se takođe tereti za ratne zločine.

Ranije ove nedelje pred sudom u Hagu govorio je i Nasim Haradinaj. Još jednom je kazao da je u septembru 2020. obelodanio poverljiva dokumenta „u interesu javnosti“ na Kosovu, a kako bi se „saznalo da haško tužilaštvo sarađuje sa vlastima Srbije“, koje je optužio za brojne zločine tokom rata na Kosovu, prenela je tada Beta.

Haradinaj je negirao optužbu da je, na tri konferencije za štampu u Prištini, obelodanio imena svedoka koja su bila navedena u tim dokumentima.

„Rekao sam novinarima – ‘Vi znate šta ćete uraditi’. Nije bilo potrebe da oni imenuju nikoga, a ni mi nismo spomenuli imena svedoka… Svima sam rekao da imena ne bi trebalo pominjati“, rekao je Haradinaj.

U svom iskazu, Haradinaj je sugerisao da je dokumenta dostavio neko iz samog haškog tužilaštva, ali i da su oni „podmetnuti“ Udruženju boraca OVK.

Podsetimo, ispitivanju Haradinaja i Gucatija pred sudom u Hagu prethodio je dokazni postupak Specijalnog tužilaštva koji je započet 18. oktobra i završio se 5. novembra prošle godine.

U toku dokaznog postupka ispitana su četiri svedoka tužilaštva – oficir za bezbednost pri tužilaštvu, Danijel Moberg, istražitelji tužilaštva Zdenka Pumper i Miro Jukić i bivši novinar iz Prištine, Haljil Beriša.

Odluka o početku suđenja Haradinaju i Gucatiju doneta je 8. septembra, još na drugom pripremnom ročištu. Sud je prethodno utvrdio okvirni datum za završetak suđenja, kao 9. novembar, a potom – 17. decembar.

Optužnica

Predsednik Udruženja veterana „OVK i potpredsednik ovog udruženja Hisni Gucati, odnosno Nasim Haradinaj, uhapšeni su 25. septembra u Prištini, a u Hag su prebačeni dan kasnije, gde se nalaze i dalje, uz mere o produžetku pritvora, odnosno odbijanje zahteva odbrane za privremeno puštanje na slobodu. Prvo pojavljivanje pred Specijalizovanim većima imali su 29. septembra – Haradinaj i 1. oktobra – Gucati.

Obojica se terete da su iznošenjem u javnosti hiljada stranica tajnih dokumenata Specijalizovanog tužilaštva o identitetu svedoka, ugrozili postupke koji se vode u Hagu.

Tačnije, potvrđenom optužnicom terete se za četiri krivična dela – ometanje službenih lica u vršenju službenih dužnosti, zastrašivanje svedoka, odmazdu i povredu tajnosti postupka.

Obojica su se izjasnili da nisu krivi po svim tačkama optužnice.

Pročitajte još:

Nastavlja se suđenje u Hagu: Haradinaj – Dokumenta o saradnji tužilaca sa Srbijom objavili smo zbog javnosti

Odbrana Haradinaja: Narod Kosova je mnogo propatio pod srpskom državom

Svedokinja Balaži: Gucatija i Haradinaja držite kao taoce

Hag: Nastavlja se suđenje Gucatiju i Haradinaju

Gucati i Haradinaj traže odbacivanje pet od šest tačaka optužnice u Hagu; Danas novo ročište

Nastavlja se postupak u Hagu – Gucati i Haradinaj danas u sudnici

Ispituje se treći svedok u Hagu: Nakon curenja dokumenata zvali smo svedoke i žrtve

Novinar iz Prištine potvrdio da je poverljive papire suda u Hagu dobio od Gucatija i Haradinaja

Hag: KP da pruži informacije u vezi sa potencijalnim privremenim puštanjem Gucatija i Haradinaja

Hag: Nastavlja se suđenje Haradinaju i Gucatiju

Tužilaštvo započinje danas izvođenje dokaza protiv Gucatija i Haradinaja

Počelo suđenje Gucatiju i Haradinaju – negirali krivicu; Tužilaštvo: Postoje neoborivi dokazi

Suđenje Gucatiju i Haradinaju počinje 7. oktobra

Gucati i Haradinaj tvrde da nisu znali da su dokumenta poverljiva; Protive se zaštiti dva svedoka tužilaštva

Hag: Suđenje Gucatiju i Haradinaju najavljeno za 7. oktobar

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.