BLOG 671. dan epidemije: NIJZ Kosova – moguće pogoršanje epidemijske situacije, omikron dominantan

Korona KBC Kosovska Mitrovica zdravstveni radnici
FOTO: KoSSev

Broj novoinficiranih na Kosovu iz dana u dan raste – 236, 356, 424, 427, pa 585, ovo su podaci o novozaraženima u roku od 24 sata na Kosovu u poslednjih pet dana. Epidemiološka situacija bi mogla da se pogorša u narednom periodu, oglasio se kosovski institut za javno zdravlje, uz apel građanima da poštuju mere protiv koronavirusa. Poručuju da je omikron svakim danom sve intenzivniji i da je dominantan soj.

Od građana traže da se ne okupljaju, a od institucija da pažljivo prate i nadgledaju sprovođenje svih mera. „Omikron je izuzetno prenosiv, zato nosite maske na svakom mestu, držite rastojanje preko dva metra i na otvorenom, čak i ako svi nose maske“ – naveli su. Kako bi se pandemija stabilizovala, zatražili su od građana da se vakcinišu. „Vakcinacija ostaje najjače oružje za sprečavanje hospitalizacije“, poručuje kosovski institut za javno zdravlje.

Laboratorije širom sveta razvijaju vakcinu protiv kovida u obliku spreja

U Vašingtonu najmanje devet laboratorija trenutno radi na pravljenju vakcine protiv kovida koje se daju u vidu spreja za nos umesto injekcije, pokazuju najnoviji podaci Svetske zdravstvene organizacije, piše Tanjug.

Navode da bi te vakcine mogle da budu efikasnije od injekcija u zaustavljanju koronavirusa tamo gde prvo ulazi u telo, kroz grlo i nos.

Vlada Slovenije je usvojila nova epidemiološka pravila

Da bi se izbegao karantin prilikom ulaska u Sloveniju, putnici moraće da imaju važeću kovid propusnicu koja dokazuje vakcinaciju, potvrdu o preležanom kovidu ili negativan PCR test u poslednjih 48 sati, kao i brzi antigenski test u poslednja 24 sata.

Ova odluka stupa na snagu u ponedeljak, prenosi Tanjug.

Odluka je doneta nakon što je ove nedelje karantin skraćen sa 10 na sedam dana, saopšteno je.

Srbija: Više od 12,500 novozaraženih, preminulo 19 osoba

Za poslednja 24 časa u Srbiji je od posledica kovida preminulo 19 osoba. Zvanično je potvrđeno 12,559 novih slučajeva infekcije virusom korona, saopšteno je na sajtu Ministarstva zdravlja Srbije – covid19.rs.

Više o tome u posebnoj vesti.

Kosovsko MZ: Više od 600 novozaraženih, broj izlečenih višestruko manji

Ponovo se beleži porast broja novozaraženih na Kosovu. Za poslednja 24 sata registrovano je 658 pozitivnih na koronavirus, dok je broj testiranih – 6,008. Nije zabeležen nijedan smrtni slučaj, saopštilo je kosovsko ministarstvo zdravlja.

Više o tome u posebnoj vesti.

Srpske sredine: Bez preminulih, ali četvorostruko uvećanje novozaraženih od juče

Prema najnovijim podacima iz većinski srpskih sredina na Kosovu, obolele su još 133 osobe, saopštio je Krizni štab opštine Kosovska Mitrovica. U odnosu na juče ovo je četvorostruko uvećanje novozaraženih. Opširnije u posebnoj vesti.

Šestomesečna beba, pozitivna na koronavirus, preminula u Skoplju (Beta/N1)

Šestomesečna beba pozitivna na kovid preminula je u Klinici za dečju hirurgiju u Skoplju, saopštilo je Ministarstvo zdravlja Severne Makedonije, prenosi Beta.

Kako se navodi, Institut za javno zdravlje je u redovnom izveštaju prijavio da je 3. januara preminula beba u šestomesečnom uzrastu sa urođenom anomalijom lobanje i pozitivnim kovid testom.

Precizira se da je beba primljena na Kliniku za neurohirurgiju zbog operacije i da je posle dobijanja pozitivnog kovid testa stavljena u izolaciju na resporatornu mašinu i lečena odgovarajućom terapijom.

Na postoperativni tretman beba je hospitalizovana u Klinici za dečju hirurgiju, ali se, kako se navodi, kontinurano loše stanje dodatno pogoršalo 3. januara.

„Lekari su preuzeli sve mere intenzivnog lečenja i reanimacija, ali je mladi pacijent i pored toga preminuo“, navodi se u saopštenju.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.