Osmani: Nije tačno da postoji „Nemački nacrt“ predat kosovskim institucijama, niti će ga biti

FOTO: Kallxo

Vest je ažurirana

17.10 – U međuvremenu, na navode Vjose Osmani reagovao je direktor Kancelarije za Kim, Petar Petković.

Osim što je kosovsku predsednicu posavetovao da „dobro pogleda i nauči sporazume iz Brisela i tu vidi da je odluka Prištine da godinu dana ranije ukine tablice KS nelegalna“, Petković je poručio i da su, kako kaže, Srbi sa Severa jasno pokazali šta o njihovim odlukama misle.

„Pokazali su jasno vlastima u Prištini šta misle njihovim jednostranim i nelegalnim odlukama o preregistraciji registarskih oznaka, čiji je bilans nakon skoro dva meseca samo dva preregistrovana automobila na severu Kosova i Metohije“, kaže Petković.

Prištinske zvaničnike pozvao je da poštuju sporazume na koje su se u Briselu obavezali.

Kontinuirano produžavanje primene odluke o tablicama, pokazuje da se tolerišu pretnje srpskih bandi lokalnim Srbima na Kosovu. Ovde se radi i o zaštiti Srba od tih bandi, kazala je danas kosovska predsednica, Vjosa Osmani.

Uoči Međunarodnog foruma za žene, mir i bezbednost koji će naredna dva dana u Prištini okupiti veliki broj međunarodnih i lokalnih zvaničnika, Osmani je danas govorila na konferenciji za medije, gde je upitana i o novom predlogu za tablice.

Radi se o zahtevu SAD i članica zemalja Kvinte, kako je to tokom ovonedeljne posete Prištini otkrio američki izaslanik Gabrijel Eskobar, da se odluka kosovske vlade o preregistraciji srpskih tablica gradova na Kosovu na tablice RKS, čiji rok ističe za 10 dana – 31. oktobra, ponovo produži na još 10 meseci.

Osmani danas nije otkrila kako će Priština na njihov zahtev odgovoriti, ali je poručila da je ostala mala grupa Srba koji tablice nisu zamenili – „jer im prete kriminalne bande koje plaća Vučić“.

Uz naglasak da je to tema o kojoj razgovara i sa Eksobarom, istakla je da je to zapravo sada i tema vladavine prava.

Podsetila je i na slučajeve da su se Srbima na Kosovu koji su „poštovali zakone Kosova“, palile kuće i automobili.

“Preko 90% Srba koji žive na Kosovu već ima tablice RKS, poštuju zakon i princip ravnopravnosti. Postoji mala grupa Srba koja još uvek nije izvršila izmenu, jer im se preti od kriminalnih bandi koje plaća Aleksandar Vučić. Kontinuirano produžavanje pokazuje da se tolerišu te pretnje bandi Srbima na Kosovu. Ovo je sada i pitanje zaštite tih Srba na Kosovu od tih kriminalnih bandi. Imamo slučajeve da su im zapalili kuće i automobile, samo zato sto su poštovali zakone Kosova”.

Na istoj konferenciji kosovska predsednica ujedno je poručila da nije tačno da postoji nemački nacrt statuta za Zajednicu srpskih opština, koji je juče objavljen u pojedinim medijima.

O navodnom nacrtu statuta za ZSO nazvanom „Nemački nacrt“, čitajte u posebnoj vesti.

„To je lažna vest. Nije tačno da postoji ‘Nemački nacrt’ (za ZSO prim.red) koji je predat kosovskim institucijama, niti će ga biti“, naglasila je.

Kako prenosi Koha, Osmani je kazala da saveznici Kosova neće tražiti ništa što je protiv Ustava.

„Oni ne kažu samo osnujte Zajednicu, već i napominju da nijedan takav postupak ne treba da bude u suprotnosti sa Ustavom Kosova. Američki sekretar Blinken ponovo je potvrdio da se od Kosova neće tražiti ništa što će biti u suprotnosti sa Ustavom Kosova“, kazala je kosovska predsednica.

Komentarišući navodni nemačko-francuski predlog za konačno rešenje pitanja Kosova, kazala je da on ima za cilj intenziviranje dijaloga.

„Ono što mogu da garantujem jeste da je cilj naših saveznika dobar – da se ovaj proces završi što pre. Takođe, niko nikada nije zatražio od Kosova da odustane od uzajamnog priznanja“, poručila je Osmani.

U jeku je najnovija diplomatska inicijativa Kvinte, evropskog, odnosno američkog posrednika o Kosovu. U opticaju je više nepotvđenih predloga dokumenata o tzv, predsporazumu Beograda i Prištine, odnosno o skiciranju ZSO-a, kao i non pejpera, koji su u javnost plasirani preko pojedinih albanskih i kosovskih medija.

O tome opširnije u:

Albanian Post: Dogovor mora da se postigne do 24. februara

Nemačka vlada: O predlozima se razgovaralo poverljivo, rasprave o tome se nastavljaju

Fon Kramon: Beograd i Priština ozbiljno da razmotre ponudu Pariza i Berlina

Putokazi ka „konačnom rešenju“: dve Nemačke, manjinska prava i paralele sa Ukrajinom

Bisljimi: Kurtiju dat rok da odgovori Makronu i Šolcu na predloge koje su mu doneli njihovi savetnici

Koha: Nemačka potvrdila da je dala predlog za dijalog Beograda i Prištine

Osmani: Svaka inicijativa naših partnera je ozbiljna, Francuska i Nemačka su istorijski partneri Kosova

I Kurti o nemačko-francuskim inicijativama za dijalog, tvrdi da ništa nije finalno, ali da ima i svoje predloge

Klan Kosova: Gervala potvrdila da postoji francusko-nemački predlog za dijalog

Vučić: Na stolu je predlog Francuske i Nemačke da Kosovo uđe u UN, najveća greška Srbije što je prihvatila da EU rukovodi procesom konačnog rešenja Kosova

EU negira autentičnost non-pejper okvira za dijalog BG-PR: Nikada ranije nismo videli takav dokument

Vlasnik ‘Albanian Post’-a: Ako ne bude sporazuma s Beogradom, pada Kurtijeva vlada

Vučić o navodnom dokumentu o dijalogu: Savetnici doneli neki papir, nisam ga primio, boli me glava

Išinger: Pre nekoliko godina predložio sam model dve Nemačke za Srbiju i Kosovo

Miljaim Zeka: Osim ZSO, Vučić će dobiti i autonomiju za Sever

EU o „novom okviru“: Podsećaju na Lajčakovu izjavu i poručuju – „ne komentarišemo medijske navode“

Albanian Post: „Novi okvir“: Sporazum 2023, priznanje za 10 godina, Prištini članstvo u UN, Beogradu finansijska pomoćPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.