Bisljimi: Kurtiju dat rok da odgovori Makronu i Šolcu na predloge koje su mu doneli njihovi savetnici

Kurti Lajčak savetnici Makron Šolc Francuska Nemačka
FOTO: Preuzeto sa Gazeta Express

Izvor: Gazeta Express (Tekst je preveden sa albanskog)

Savetnici za spoljnu politiku i bezbednost nemačkog kancelara Olafa Šolca i predsednika Francuske Emanuela Makrona, koji su 9. septembra došli u Prištinu, a potom nastavili za Beograd, sa predlozima za Kosovo i Srbiju, sa sobom su doneli i rok do kada Kurti mora da da odgovor, piše Gazeta Express

O predlozima Nemačke i Francuske se već nekoliko nedelja raspravlja u Beogradu i Prištini.

Kosovska strana je prvobitno bila rezervisana kada su u pitanju napisi u medijima koji su govorili da „non pejper“ koji su doneli Nemci i Francuzi sadrži elemente sporazuma koji će biti postignut sledeće godine, a koji ne bi odmah podrazumevao priznavanje Srbije, ali koji bi obezbedio priznanje pet zemalja članica.

U međuvremenu, Vučić je, govoreći o pismu koje je odbio da prihvati i koje je samo pročitao, rekao da je od Srbije traženo da dozvoli ulazak Kosova u UN. Međutim, na Kosovu je to naširoko odbačeno, uz navode da je to Vučićeva propaganda.

Na Kosovu su malo više otvorili ovu temu prošle nedelje. U početku je postojanje nemačko-francuskog predloga priznala Donika Gervala, a potom i premijer Kurti.

Kurti je u ponedeljak u Gnjilanu rekao da ideje kruže. Prema njegovim rečima, ne samo u Parizu i Berlinu, već i u Vašingtonu, Briselu, Rimu, Prištini i Beogradu.

„Razgovara se o različitim modelima, ali nema ničeg konačnog, a još manje odlučujućeg, da bi se moglo reći da je ovo francusko-nemački predlog“, rekao je Kurti u ponedeljak u Gnjilanu.

Bisljimi je, govoreći sinoć u intervjuu za ATV, rekao da je Kurti taj koji treba da odgovori na francusko-nemački predlog.

„Ono što je izašlo u javnost nema veze sa internim diskusijama. Verujem da je dokument koji je procurio u javnost spisak želja sastavljen, možda u Srbiji, ali da nije ono što je kod gospodina Kurtija ili kod gospodina Vučića, za ono vreme koliko, ja verujem da je isto predstavljeno kod obe strane, ne znamo šta je predstavljeno g. Vučiću. Ono što je izjavio Vučić nije tačno“, dodao je Bisljimi.

Dalje, Bisljimi je ukazao na to da su dva savetnika ostavila rok za odgovor, ali nije naveo koliko vremena ima premijer i da li je odgovor poslat.

„Mislim da će Kurti poslati svoj odgovor onog trenutka kada bude zatraženo da pošalje odgovor. Postoji rok, mora da se pošalje“, rekao je Bisljimi.

Pročitajte još:

Koha: Nemačka potvrdila da je dala predlog za dijalog Beograda i Prištine

I Kurti o nemačko-francuskim inicijativama za dijalog, tvrdi da ništa nije finalno, ali da ima i svoje predloge

Klan Kosova: Gervala potvrdila da postoji francusko-nemački predlog za dijalog

Vučić: Na stolu je predlog Francuske i Nemačke da Kosovo uđe u UN, najveća greška Srbije što je prihvatila da EU rukovodi procesom konačnog rešenja Kosova

EU negira autentičnost non-pejper okvira za dijalog BG-PR: Nikada ranije nismo videli takav dokument

Vlasnik ‘Albanian Post’-a: Ako ne bude sporazuma s Beogradom, pada Kurtijeva vlada

Vučić o navodnom dokumentu o dijalogu: Savetnici doneli neki papir, nisam ga primio, boli me glava

Išinger: Pre nekoliko godina predložio sam model dve Nemačke za Srbiju i Kosovo

Miljaim Zeka: Osim ZSO, Vučić će dobiti i autonomiju za Sever

EU o „novom okviru“: Podsećaju na Lajčakovu izjavu i poručuju – „ne komentarišemo medijske navode“

Albanian Post: „Novi okvir“: Sporazum 2023, priznanje za 10 godina, Prištini članstvo u UN, Beogradu finansijska pomoćPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.