Fon Kramon: Beograd i Priština ozbiljno da razmotre ponudu Pariza i Berlina

Viola fon Kramon
FOTO: KoSSev

Izvestilac Evropskog parlamenta za Kosovo Viola fon Kramon izjavila je da Beograd i Priština treba ozbiljno da razmotre ponudu Pariza i Berlina jer je „moguće da naredna ne bude bolja od prethodne“.

Ona je, za list Nova, ocenila da bi Beograd i Priština trebalo da nađu „održiv kompromis i progutaju neke gorke pilule na putu napretka“.

„U potpunosti i nepokolebljivo podržavamo rad Miroslava Lajčaka i verujem da bi cilj mogao da bude realan“, rekla je Fon Kramon, na konstataciju novina da izaslanik Evropske unije za dijalog Lajčak očekuje da sporazum Beograda i Prištine bude postignut do kraja 2024. godine.

Ona je ocenila da je Srbija danas „najdalje moguće od 2000. godine“ daleko od Evropske unije.

„Nisam sigurna da ljudi u Srbiji znaju da je reputacija Srbije najgora posle 1999. godine“, navela je Fon Kramon, prenosi N1.

O predlozima Nemačke i Francuske već nekoliko nedelja se polemiše u Beogradu i Prištini, a nakon posete izaslanika ove dve države.

O navodnom predlogu, inicijalno je pisao Albanian Post, koji je ujedno objavio dokument navodeći da je reč o planu za novi okvir sporazuma, koji je sačinjen nakon angažovanja dvojice savetnika.

Kosovska strana je u početku bila rezervisana kada su u pitanju medijski natpisi koji su izveštavali o tome da dokument od Nemaca i Francuza sadrži elemente sporazuma koji će biti postignut sledeće godine, a koji će u kasnijoj fazi, hipotetički nakon 10 godina, kada je EU spremna da se proširi i uključi Zapadni Balkan, dovesti do sporazuma o uzajamnom priznavanju, koji bi bio preduslov za članstvo Kosova i Srbije u EU.

Vučić je, govoreći o tom dokumentu, koji je navodno odbio da prihvati i koji je samo pročitao, rekao da je od Srbije, između ostalog, traženo da dozvoli ulazak Kosova u UN.

Sa druge strane, kosovski zvaničnici su postojanje takvog predloga u početku odbacivali, uz tvrdnje da su Vučićevi navodi netačni.

Ipak, tema o navodnom dokumentu se malo više u Prištini potegla prošle nedelje, gotovo mesec dana nakon posete dvojice zvaničnika, kada se prvi put o njemu oglasila kosovska ministarka spoljnih poslova, Donika Gervala.

„Tačno je da postoji predlog savetnika predsednika Makrona i kancelara Šolca. Ono što je predsednik Vučić rekao o stolici u UN nije tačno, jer je predlog rađen sa sasvim drugom svrhom, nema tačaka 1, 2, 3, 4, 5…“, izjavila je Gervala.

Nakon nje, i premijer Aljbin Kurti je kazao da postoji francusko-nemačka inicijativa, kao i da „više ideja kruži, ali da nijedna nije finalni predlog“, a da je Kurti taj koji treba da odgovori na takav predlog, poručio je krajem prošle nedelje i njegov zamenik, Besnik Bisljimi.

Kosovska predsednica Vjosa Osmani takođe je izjavila da je svaka incijativa partnera Kosova „ozbiljna“, a da su Nemačka i Francuska njihovi istorijski partneri.

Detaljnije o ovoj temi, pročitajte u:

Putokazi ka „konačnom rešenju“: dve Nemačke, manjinska prava i paralele sa Ukrajinom

Bisljimi: Kurtiju dat rok da odgovori Makronu i Šolcu na predloge koje su mu doneli njihovi savetnici

Koha: Nemačka potvrdila da je dala predlog za dijalog Beograda i Prištine

Osmani: Svaka inicijativa naših partnera je ozbiljna, Francuska i Nemačka su istorijski partneri Kosova

I Kurti o nemačko-francuskim inicijativama za dijalog, tvrdi da ništa nije finalno, ali da ima i svoje predloge

Klan Kosova: Gervala potvrdila da postoji francusko-nemački predlog za dijalog

Vučić: Na stolu je predlog Francuske i Nemačke da Kosovo uđe u UN, najveća greška Srbije što je prihvatila da EU rukovodi procesom konačnog rešenja Kosova

EU negira autentičnost non-pejper okvira za dijalog BG-PR: Nikada ranije nismo videli takav dokument

Vlasnik ‘Albanian Post’-a: Ako ne bude sporazuma s Beogradom, pada Kurtijeva vlada

Vučić o navodnom dokumentu o dijalogu: Savetnici doneli neki papir, nisam ga primio, boli me glava

Išinger: Pre nekoliko godina predložio sam model dve Nemačke za Srbiju i Kosovo

Miljaim Zeka: Osim ZSO, Vučić će dobiti i autonomiju za Sever

EU o „novom okviru“: Podsećaju na Lajčakovu izjavu i poručuju – „ne komentarišemo medijske navode“

Albanian Post: „Novi okvir“: Sporazum 2023, priznanje za 10 godina, Prištini članstvo u UN, Beogradu finansijska pomoćPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.