Koha: Nemačka potvrdila da je dala predlog za dijalog Beograda i Prištine

Izvor: Koha (Deo teksta je preveden sa albanskog)

Vlada Nemačke je priznala da je dala predlog u okviru dijaloga Kosovo-Srbija, nekoliko dana pošto je predsednik Srbije Aleksandar Vučić potvrdio da su Francuska i Nemačka dale predlog, a inicijativu potvrdili i lideri Kosova, javlja Koha.

U odgovoru za ovaj medij iz Kancelarije za medije nemačke vlade rečeno je da Nemačka i Francuska u potpunosti podržavaju dijalog Kosova i Srbije, koji vodi specijalni izaslanik Miroslav Lajčak. Nemačka vlada nije dala detalje o predlogu, o kojem je rekla da se razgovaralo poverljivo.

„Čvrsto smo uvereni da se politička pitanja koja se odnose na put pune normalizacije treba rešavati odlučnije i brže, kako ne bi bilo mesta za eskalaciju na terenu. Na nedavnim sastancima na visokom nivou, ovo je istaknuto i o predlozima za ovu svrhu se razgovaralo poverljivo. Ovi razgovori se nastavljaju“, saopštila je Vlada Nemačke, navodi dalje Koha.

O ovoj inicijativi je prošle nedelje javno govorio predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Prema njegovim rečima, predlog Nemačke i Francuske znači mesto za Kosovo u UN u zamenu za ubrzanje članstva Srbije u EU.

Premijer Aljbin Kurti nazvao je predlog testom za merenje raspoloženja strana. Iako nije izneo dodatne detalje u vezi sa sadržajem predloga, Osmani je rekla da je on ozbiljan.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.