Vučić: Na stolu je predlog Francuske i Nemačke da Kosovo uđe u UN, najveća greška Srbije što je prihvatila da EU rukovodi procesom konačnog rešenja Kosova

Srpski predsednik Aleksandar Vučić na stolu danas ima predlog dve velike sile – Nemačke i Francuske. Iako ne može da objavi papir jer nije javan, suština je u tome da Srbija dopusti ulazak Kosova u sve međunarodne organizacije i institucije, uključujući i Ujedinjene Nacije. Srbija bi za uzvrat dobila brzi ulazak u EU i značajne ekonomske koristi, premda predsednik otkriva da ni to nije precizno definisano. Dok je on predsednik, Srbija to neće prihvatiti, ali nije saopštio da li će i kakve poteze Serbija povući kako bi sprečila ulazak Kosova u UN.

U upravo završenom obraćanju naciji, svoj govor podelio je u sedam delova, a prvi je bio rezervisan za Kosovo.

Saopštio je da će zapadne zemlje pokušati da pitanje Kosova u narednom periodu reše njegovim prijemom u UN, a da ruskom predsedniku uzmu argument iz ruke o slučaju sui generis.

Ići će se u dva koloseka, a promena arhitekture se, kako je objasnio, uglavnom odnosi na „sve moguće albanske zahteve“.

„Albanci su ti koji uglavnom diktiraju sve teme. Kada kažem oni, oni to rade zajedno“, dodaje predsednik opisujući združeni rad Kvinte i Albanaca.

Danas je podsetio da je već najavio promenu arhitekture razgovora o Kosovu, nakon čega su stugli demantiji iz EU, ali on nije razumeo čemu služi taj demantij.

Za predloge kaže: „Ne možete da bacite kroz prozor jer dolazi od dve najmoćnije zemlje a da li možemo da prihvatimo, takođe nisam siguran“.

Od Srbije se očekuje da se ne buni na članstvo Kosova u Ujedinjenim Nacijama, iako se od nje ne bi tražilo da Kosovo prizna. Međutim, samim tim što se ne bi bunila bio bi to jasan signal da je Srbija saglasna sa članstvom Kosova u UN.

Stav Srbije je ono što je srpski predsednik, već kazao, kako je danas podsetio, da iako je ekonomija važna kao i pomirenje sa Albancima, za Srbiju – zbog njenog ustava, ali ne samo ustava, neprihvatljivo je da Kosovo bude članica UN.

„Mogu da nam uzmu, urade sve, mi ćemo da se borimo koliko god možemo, svom svojom snagom da čuvamo svoju zemlju, granice, teritorijalni integritet, u skladu sa međunarodnim pravnim normama. Izgledi su nam mali ali kako god bilo, u ovakvom trenutku, ne postoji volja u srpskom rukovodstvu, dok god sam predsednik – za nezavisnošću Kosova i prihvatanju Kosova u UN“, kazao je.

Kaže da će to „nositi svoje posledice“.

„Bez obzira na potpisan Briselski sporazum mi i dalje ne bismo uspeli da postavimo na dnevni red ZSO“, kazao je Vučić. Podsetio je na jučerašnju izjavu Vjose Osmani da Srbi mogu da osnuju ZSO, kako je on protumačio „kao nevladinu organizaciju“, a koja je u skladu sa kosovskim ustavom, skrećući pažnju na to da Prištinu niko nije opomenuo i to posle razgovora sa francuskim predsednikom i nemačkim kancelarom.

„Mi smo poruku razumeli i razumeli smo dobro da međunarodno pravo je odavno pogaženo i uništeno i da postoji samo pravo sile – veće i jače, ali nama kao državi ne preostaje ništa drugo do da se pozivamo na međunarodno i javno pravo i da budemo možda i jedini“.

Vučić je danas saopštio da kao najveću grešku Srbije vidi to što je prihvatila da EU počne da rukovodi procesom konačnog rešavanja procesa KiM pre više od deceniju.

Srbija će nastaviti sa svojim diplomatskim akcijama na nastavku odpriznanja Kosova. Srbija ima osam nota o povlačenju priznanja Kosova, potvrdio je i danas Vučić, ali najavio još nešto:

„U novembru očekujte da biro donese odluku o prijemu Kosova u Savet Evrope. Čekaju da mađarski član izađe, a uđe litvanski. To nije ad hok akcija da Kosovo prime u SE ne bi li se izvršio dodatni problem na Srbiju pre svega zbog INTERPOL-a, UNESCO-a da to prihvatimo i da se na kraju suočimo da se naš unutrašnji sistem dozvoli nezavisnost Kosova i u formalnom smislu“.

U drugom nivou su problemi na terenu, oni koji se tiču, kako je opisao, provokacija srpskog naroda preko prisustva policije na Severu, a čije trupe nemaju nikakve veze sa direktoratom Sever, već sa specijalnim jedinicama preko Prištine. Podsetio je i na nedavni dolazak britanskih vojnika na Sever, što takođe opisuje kao provokaciju.

Amerikanci povećavaju svoje prisustvo na Kosovu, kaže takođe.

„Oko 300 vojnika iz Ilinoisa, njima sestrinska vojska dolazi kao nama Što dolazi Ohajo“, kaže, dodajuči: „To je jasan signal nama ali pretpostavljam i Srbima na KiM da ne sanjaju o poštovanju povelje odluka UN uključujući 1244 jer mora da se zna čija jedina odluka mora da se poštuje. To je odluka velikih sila koja je provedena nad nama 1999, zatim 2004, 2008. i 2010, i koje god hoćete godine“, dodaje bez nabrajanja potpisivanja Briselskog sporazuma.

U vezi sa tablicama, naveo je da je svega 9 preregistracija izvršeno sa srpskih na RKS tablice, od 9,000 KM tablica, i da to Srbi rade u ovakvom broju slušajući „milozvučni“ glas Aljbina Kurtija. Nada se prolongiranju roka za preregistraciju umesto kraja oktobra, ali ne očekuje.

„Pozicija srpskog naroda na Kosovu i Metohiji je takva da ne moram ništa da govorim i zahvalan sam našem narodu“, dodao je, najavljujući da će Srbija nastaviti da pruža podršku Srbima sa Kosova – političku, humanitarnu i ekonomsku, najavljujući i veću u sledećem budžetu.

Vučić obećao da Kosovo neće postati članica UN za vreme njegovog mandata – do 2027

Vučić: Za mandata mog predsednikovanja neće biti priznata nezavisnost Kosova, neće Kosovo da uđe u UN

Vučić: U našoj delegaciji u Briselu bilo 6 prema 5 za Kosovo u UN, ja bio među onih 5

Jeremić: Vučić obećao Makronu stolicu u UN za Kosovo; Petković: Lažima Jeremića nema krajaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.