Vlasnik ‘Albanian Post’-a: Ako ne bude sporazuma s Beogradom, pada Kurtijeva vlada

 

Beograd Priština Dijalog Brisel
FOTO: KoSSev

Novinar i analitičar Baton Hadžiju, vlasnik medija „Albanian post“, koji je objavio dokument o novom smeru pregovora Beograda i Prištine, rekao je da će vlada Aljbina Kurtija pasti ukoliko sporazum na proleće ne bude postignut.

U okvirnom dokumentu za dijalog koji je objavljen u njegovom mediju, prema njegovim rečima, predlagači su želeli da ukažu na to da su pregovaračke strane te koje odugovlače proces.

„Vlada može biti i srušena ako ovaj sporazum ne bude prihvaćen. To je gruba rečenica, ali je nacrt za one koji ne prihvataju sporazum. Na proleće sledeće godine dogovor mora da bude postignut“, naglasio je on u izjavi za prištinsku televiziju T7.

Povodom dokumenta objavljenog u Albanian Post-u, Hadžiju je rekao da je on sastavljen krajem aprila i dat je obema stranama.

„Ne znam ko je radio na tome, ali nacrt eksperata pokazuje kako se može postići dogovor. Ovde nema dogovora, iako ga tako nazivaju, ali to je način na koji Kosovo i Srbija pregovaraju, konkretno Kurti i Vučić“, rekao je on.

Prema njegovim rečima, Kosovo i Srbija su drugačije konstruisale narativ o dokumentu, od onog koji je bio predviđen.

„Zašto je dokument objavljen? Jer su se stranke, a posebno Kurti, posvetile mikro-upravljanju, ličnim kartama, što odlaže proces. Objavljivanje dokumenta je saopštavanje javnosti da su strane krive za odugovlačenje procesa. Proces je dugo bio u zastoju“, rekao je on.

Prema okviru koji je objavio Albanianpost.com, 2023. godine trebalo bi da bude potpisan drugi sporazum za normalizaciju odnosa, kojim Srbija „faktički prihvata realnost Kosova kao nezavisne države, ali je formalno ne bi priznala“.

U kasnijoj fazi, hipotetički nakon 10 godina, kada je EU spremna da se širi i uključi Zapadni Balkan, došlo bi do sporazuma o uzajamnom priznanju, kao preduslovu za članstvo obe zemlje u EU.

Ovaj plan je prema Albanian Post-u predstavljen u novom okviru sporazuma Beograda i Prištine, koji je sastavljen nakon angažovanja savetnika predsednika Emanuela Makrona i kancelara Olafa Šolca.

Ako predlog sporazuma bude sledeće godine prihvaćen, Kosovo će priznati pet zemalja koje to još uvek nisu učinile, dok će Srbija imati koristi u vidu ogromne finansijske i ekonomske pomoći i biće priznata kao sila regiona.

N1

Pročitajte još:

Vučić o navodnom dokumentu o dijalogu: Savetnici doneli neki papir, nisam ga primio, boli me glava

Išinger: Pre nekoliko godina predložio sam model dve Nemačke za Srbiju i Kosovo

Miljaim Zeka: Osim ZSO, Vučić će dobiti i autonomiju za Sever

EU o „novom okviru“: Podsećaju na Lajčakovu izjavu i poručuju – „ne komentarišemo medijske navode“

Albanian Post: „Novi okvir“: Sporazum 2023, priznanje za 10 godina, Prištini članstvo u UN, Beogradu finansijska pomoć

Lajčak sa Kurtijem u PR: Negira tvrdnje o novom pregovaračkom okviru; Sa Bisljimijem o slobodi kretanja

Vučić: Od 19. septembra prošle godine na Severu niču jedna za drugom nelegalne baze kosovske specijalne policijePreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.