Nemačka vlada: O predlozima se razgovaralo poverljivo, rasprave o tome se nastavljaju

Makron Šolc
FOTO: dpa/Kay Nietfeld

Izvor: Gazeta Express (Deo teksta je preveden sa albanskog)

Zamenik premijera kosovske vlade, Besnik Bisljimi, pre nekoliko dana kazao je da Berlin i Pariz čekaju odgovor premijera Aljbina Kurtija u vezi sa njihovim predlogom koji se odnosi na dijalog Priština – Beograd i da je za ovaj predlog određen rok.

Međutim, Savezna vlada Nemačke je u odgovoru za Gazeta Express nakon pitanja o roku i da li su možda već dobili odgovor, navela da su rasprave o predlozima još uvek u toku.

Gazeta Express navodi, da iz Berlina ponavljaju da je nemačka vlada uverena da se politička pitanja, koja vode ka punoj normalizaciji, moraju rešavati odlučno i brzo – kako se ne bi stvarali prostori za eskalaciju na terenu.

„Na nedavnim sastancima na visokom nivou to je podvučeno i o predlozima za ovu svrhu se razgovaralo poverljivo. Razgovori će biti nastavljeni“, rekao je portparol nemačke vlade za Gazeta Express.

Zamenik Vlade i šef pregovaračkog tima Kosova, Besnik Bisljimi, prošle nedelje je kazao da su savetnici Olafa Šolca i Emanuela Makrona, prilikom posete Prištini i Beogradu, uz predloge, ostavili i rok za odgovore.

„Mislim da će Kurti poslati svoj odgovor onog trenutka kada bude od njega zatraženo da pošalje odgovor. Postoji rok, mora da se pošalje“, rekao je Bisljimi u intervjuu za ATV.

Poseta savetnika Makrona i Šolca regionu, obeležila je povratak Pariza i Berlina u proces dijaloga Prištine i Beograda i to u punom kapacitetu. Takva povećana aktivnost nije primećena od kako je Angela Merkel bila nemačka kancelarka.

Ujedno, prema rečima učesnika pregovora koji su u toku, pominju se i rokovi za zaključivanje sporazuma. Izaslanik EU Miroslav Lajčak rekao je da bi bilo dobro iskoristiti period pre izbora u EU i SAD – do 2024. godine, navodi Gazeta Express.

U međuvremenu je premijer, Aljbin Kurti, u intervjuu za Dojče vele, govoreći o tim rokovima rekao da misli da nema ni dve godine da se nađe konačno rešenje.

Sa druge strane, predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, juče je kazao da se ne radi o godinama ili mesecima, već nedeljama za postizanje sporazuma.

Pročitajte još:

Fon Kramon: Beograd i Priština ozbiljno da razmotre ponudu Pariza i Berlina

Putokazi ka „konačnom rešenju“: dve Nemačke, manjinska prava i paralele sa Ukrajinom

Bisljimi: Kurtiju dat rok da odgovori Makronu i Šolcu na predloge koje su mu doneli njihovi savetnici

Koha: Nemačka potvrdila da je dala predlog za dijalog Beograda i Prištine

Osmani: Svaka inicijativa naših partnera je ozbiljna, Francuska i Nemačka su istorijski partneri Kosova

I Kurti o nemačko-francuskim inicijativama za dijalog, tvrdi da ništa nije finalno, ali da ima i svoje predloge

Klan Kosova: Gervala potvrdila da postoji francusko-nemački predlog za dijalog

Vučić: Na stolu je predlog Francuske i Nemačke da Kosovo uđe u UN, najveća greška Srbije što je prihvatila da EU rukovodi procesom konačnog rešenja Kosova

EU negira autentičnost non-pejper okvira za dijalog BG-PR: Nikada ranije nismo videli takav dokument

Vlasnik ‘Albanian Post’-a: Ako ne bude sporazuma s Beogradom, pada Kurtijeva vlada

Vučić o navodnom dokumentu o dijalogu: Savetnici doneli neki papir, nisam ga primio, boli me glava

Išinger: Pre nekoliko godina predložio sam model dve Nemačke za Srbiju i Kosovo

Miljaim Zeka: Osim ZSO, Vučić će dobiti i autonomiju za Sever

EU o „novom okviru“: Podsećaju na Lajčakovu izjavu i poručuju – „ne komentarišemo medijske navode“

Albanian Post: „Novi okvir“: Sporazum 2023, priznanje za 10 godina, Prištini članstvo u UN, Beogradu finansijska pomoćPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.