Išinger: Pre nekoliko godina predložio sam model dve Nemačke za Srbiju i Kosovo

Beograd Priština DIjalog Brisel
FOTO: KoSSev

Nemački diplomata Volfgang Išinger je ocenio, povodom novih navoda medija o navodnom predlogu koji spominje mogućnost postizanja sporazuma Kosova i Srbije, da je to u suštini njegov predlog, od pre nekoliko godina, a pre proglašavanja nezavisnosti Kosova. „To je model ‘dve Nemačke’ koji je pre nekoliko godina predložio Išinger“, napisao je nemački diplomata na Tviteru.

Naveo je da se „Zapadna i Istočna Nemačka nikada nisu priznavale“, ali su, kako je ukazao, „obe bile ravnopravne članice međunarodne zajednice“.

„Ne tačna analogija, ali nedostatak rešenja (garancija proširenja EU) je ono za šta se EU zagreva“, napisao je on.

Naveo je da je krajem 2007, stvorena „Trojka za Kosovo, skoro uspela da nametne model dve Nemačke“ koji je on predložio.

„Možda to i dalje nudi rešenje za most u pravom smeru“, napisao je on.

Inače poslednjih godina predstavljeni su „non-pejperi“ koji se pripisuju zemljama poput Francuske, Nemačke…

Prema okviru koji je objavio Albanianpost, 2023. trebalo bi da bude potpisan drugi sporazum za normalizaciju odnosa, posle onog iz 2013. kojim Srbija faktički prihvata realnost Kosova kao nezavisne države, ali je formalno ne bi priznala.

U kasnijoj fazi, hipotetički, nakon 10 godina, kada je EU spremna da se širi i uključi Zapadni Balkan, dolazi do sporazuma o uzajamnom priznanju, kao preduslovu za članstvo obe zemlje u EU.

Taj plan je, prema Albanianpost predstavljen u novom okviru sporazuma između Kosova i Srbije, koji je sastavljen nakon angažovanja savetnika predsednika Emanuela Makrona i kancelara Olafa Šolca.

Sporazumom od sledeće godine (ako predlog bude prihvaćen) Kosovo će priznati pet zemalja koje to još nisu uradile, dok će Srbija imati koristi od ogromne finansijske i ekonomske pomoći i biće priznata kao sila regiona.

Povezane vesti: 

Miljaim Zeka: Osim ZSO, Vučić će dobiti i autonomiju za Sever

EU o „novom okviru“: Podsećaju na Lajčakovu izjavu i poručuju – „ne komentarišemo medijske navode“

Albanian Post: „Novi okvir“: Sporazum 2023, priznanje za 10 godina, Prištini članstvo u UN, Beogradu finansijska pomoć

Lajčak sa Kurtijem u PR: Negira tvrdnje o novom pregovaračkom okviru; Sa Bisljimijem o slobodi kretanja

Vučić: Od 19. septembra prošle godine na Severu niču jedna za drugom nelegalne baze kosovske specijalne policije

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.