Krasnići podsetio na saopštenje OVK od pre 22 godine: „Domovina zove“

FOTO: Ekonomiaonline

Izvor: Zeri (Tekst je izvorno preveden sa albanskog; prekjučerašnje izdanje)

Bivši portparol „Oslobodilačke vojske Kosova“ Jakup Krasnići (Jakup Krasniqi) podsetio je na dva važna datuma u ​​novijoj istoriji Kosova.

Prvi se tiče 22. godišnjice – vesti koja je najavila slobodu, oslobođenje i ujedinjenje, dok se drugi tiče 21. godišnjice oslobođenja Kosova.

„Na današnji dan pre 22 godine stigle su vesti koje su najavile slobodu, oslobođenje i jedinstvo! Godinu dana kasnije, a sada 21 godinu, došao je dugoočekivani Dan pokoljenja – oslobođenje Kosova“, napisao je Krasnići na Fejsbuku.

Kaže da je sve započelo ljubavlju, odlučnošću i velikom hrabrošću, a „došlo sa epohalnom promenom“.

Čestitajući Kosovu na daljem uspehu, Krasnići je objavio celo saopštenje od 10. juna 1998. u kojem je, osim što je OVK pozvala da se šalje pomoć za fond Domovina zove, Krasnići istog dana postavljen za portparola za Oslobodilačku vojsku Kosova.

U nastavku kompletno saopštenje, koje je objavio sam Jakup Krasnići:

Oružani otpor albanskog naroda na Kosovu ne čine dezorganizovani građani koji štite samo kućni prag, već narod organizovan u Oslobodilačku vojsku Kosova sa Glavnim štabom na čelu, koji se bori za slobodu, oslobođenje i nacionalno jedinstvo, za ljudsku i nacionalnu čast i dostojanstvo.

Glavni štab OVK procenjuje da je situacija ozbiljna, sa mnogim i nepredviđenim opasnostima i kao takva zahteva: odlučnost, mudrost i ozbiljan pristup koji treba izabrati. On zahteva da Albanci koordinišu svoje misli i postupke u službi nacionalnog oslobođenja i ujedinjenja.

Oslobodilačka vojska Kosova poziva Albance širom nacionalnog prostora da se ujedine oko zastave Skenderbega, hrabro i odlučno prelazeći sve prepreke ka ujedinjenju nacije, kao što su provincijalizam, verovanja, stranke ili ideologije razdruživanja.

Glavni štab OVK obraća se svim sunarodnicima, selima i gradovima, sunarodnicima svuda u spolja u svetu, da ulože finansijska sredstva u fond „Otadžbina zove“, fond za oslobođenje i nacionalno ujedinjenje. Glavni štab poziva aktuelnu vladu Bukošija da da sredstva koja je narod uplatio za borbu za slobodu bez koje nema slobode i nezavisnosti, nema oslobođenja i nacionalnog jedinstva. Oni koji danas imaju priliku da pomognu slobodi i oslobođenju, a to ne učine, preuzimaju veliku nacionalnu, političku i istorijsku odgovornost.

Naša borba za slobodu i oslobođenje ušla je u novu fazu koju karakterišu: kvalitet, omasovljenje i prostorna ekspanzija. Ovo takođe obavezuje Glavni štab da češće komunicira sa unutrašnjom i spoljnom javnošću preko svog portparola, kroz različite vidove javnog nastupa. To se takođe odnosi na sprečavanju neovlaštenih i neodgovornih pojava nekompetentnih pojedinaca. Glavni štab je odlučio da za svog portparola imenuje profesora istorije, političkog zatvorenika, koji je takođe završio postdiplomske studije – Jakupa Krasnićija iz Drenice.

KoSSev: Jakup Krasnići koji je bio i na položaju predsednika kosovske skupštine, prošle godine dobio je poziv na saslušanje Suda u Hagu za 24. jul, ali nema detalja šta se tada dogodilo. U kosovskoj javnosti se obično oglašava sa snažnim kritikama i optužbama na račun suda za zločine na Kosovu i uloge Srbije. Pre mesec dana izneo je teške optužbe na račun bivšeg savetnika Aljbina Kurtija, Škeljzena Gašija, koji je u javnosti kazao da je bilo zločina i sa strane OVK, zbog čega je potom i smenjen i prošao medijski ‘linč’, a izveštaj Dika Martija nazvao „rasističkim“.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.