O.Sava: Tvrdnje onih koji nas nazivaju uzurpatorima, nedostojno sinova albanskog naroda koji su poštovali drugog

 

„Za naše svetinje borimo se istinom i molitvom. Vekovima se naše monaštvo, verni narod moli u svetinjama na KiM zato što su to naša mesta susreta sa Bogom i jednih sa drugima. Niti smo uzimali, niti ćemo uzeti nešto tuđe, ali nećemo dati da nas neko u svojoj kući smatra otmičarem“, poručio je večeras iguman Visokih Dečana arhimandrit Sava Janjić.

Poruka uz video snimke službe u Visokim Dečanima stiže nakon teksta koji je objavljen u subotu u listu Koha Ditore, Prisvajanje srednjovekovnih arberijskih spomenika na Kosovu od strane Srbaprofesora istorije Bedrija Muhadrija.

U tekstu je autor izneo tvrdnju da su Nemanjići u srednjem veku „uzurpirali“ ili obnovili rimokatoličke crkve poput Svete Petke, crkve Svetog Spasa, Svetog Nikole crkve u Koretištu, Velikoj Hoči, Mušutištu i druge, kao i manastir Svetih Mihaila i Gavrila. Ujedno je naveo da su verski objekti SPC poput – Dečana, Gračanice, crkve Svetih Mihaila i Gavrila, crkve Bogorodice Ljeviške u Prizrenu, Pećke Patrijaršije, crkve „Svetog Stefana“ (Sveti Sava prim. red.) u Mitrovici – „drevni, kako za autohtone Arbre“ (Albance prim. red.), tako i za Srbe, za koje navodi da su „okupirali Kosovo“.

„Srpska država, u međunarodnoj zajednici, kada govori o pravima nad Kosovom, pokreće pitanje crkava i manastira na Kosovu. Ovaj nepravedni istorijski pokušaj bio je toliko uspešan da je srpska propaganda uticala na postizanje međunarodnog sporazuma Sveobuhvatni predlog za rešavanje statusa Kosova, koji je izradio predsednik Finske (marta 2007.) – gde su pravoslavni manastiri izgrađeni u srednjem veku prepoznati kao zaostavština Srpske pravoslavne crkve“, piše ovaj autor.

„Nikada u prošlosti, čak i u tursko vreme, niko nije govorio da nismo svoji na svome. Novije tvrdnje onih koji nas nazivaju uzurpatorima, sramno su delo nedostojno onih sinova albanskog naroda koji su znali da poštuju drugog“, poručio je takođe večeras arhimandrit Janjić.

„Autor je istoričar, radi na Kosovskom institutu za istoriju. Ovo su njegovi pogledi. On (tekst, prim.red.) ne širi etničku ili religioznu mržnju. Zašto da se objavi? Treba da pročitati ceo tekst“, urednik Kohe Agron Bajrami odgovorio je italijanskom profesoru međugraničnog uporednog prava Andrei Kapuseli na njegov upit o tekstu, dodajući da Koha stalno objavljuje „nekonvencionalna i nezgodna gledišta“.

„Ako sam ih dobro razumeo, argumentima u ovom članku nedostaju ozbiljni dokazi, prema mom saznanju; u svakom slučaju, niko ne može poreći da su to 700 godina crkve SPC: zašto to objavljivati, s obzirom na njegov zapaljivi potencijal?“, prethodno je Kapuzela postavio pitanje Bajramiju.

„Pseudo-istorijska“ tvrdnja Muhadrija nije novina, već se kontinuirano plasira naročito u poslednjih nekoliko desetina godina, od strane više kosovskih albanskih autora koji svetinje SPC vide kao „najveću smetnju ostvarenju ideje etnički čistog albanskog Kosova“, reagovala je i Eparhija Raško-prizrenska.

Poručuju da je pored „etničkog čišćenja“ Srba i nealbanaca 1999, sada u toku i sve aktivnije negiranje i čišćenje kulturnog identiteta srpskog naroda i SPC i to na očigled međunarodne zajednice.

„Iako ni ovaj, kao ni jedan drugi istoričar sa Kosova ne može da objasni činjenicu zašto su onda albanski ekstremisti tako nemilosrdno uništavali crkve i manastire koje prisvajaju, lomili krstove, iskopavali hrišćanske grobove, skrnavili raspeća i ikone, ako su već toliko ponosni na hrišćansku tradiciju“, takođe je naglasila Eparhija.

Ekstremistički odnos prema pravoslavnoj baštini bio je glavni razlog za to da se u planu Martija Ahtisarija iz 2008. godine ceo Aneks sporazuma posveti zaštiti srpskih pravoslavnih crkava i manastira na Kosovu, objasnila je eparhija takođe, dodajući da se ni zakoni u koje su uključeni neki od Ahtisarijevih principa „u većini ne poštuju“, ali i da su na „udaru medijskog govora mržnje, koji se redovno lansira iz više kosovskih medija, pod autorskim imenom lokalnih istoričara i eksperata.“

Crkve i manastiri su jednoglasno prepoznati i priznati takođe i od strane međunarodne zajednice kao baština SPC, naglasili su.

Manastir Visoki Dečani, Pećka Patrijaršija, Gračanica i crkva Bogorodice Ljeviške nalaze se pod zaštitom UNESCO-a od 2005., odnosno 2006. godine, i to nakon martovskog pogroma 2004., u kojem je, pored drugih crkava i manastira, teško stradala i sama Bogorodica Ljeviška, sa čijom se obnovom u međuvremenu započelo.

ERP o tekstu u Kohi: Naše svetinje su pravoslavne i to će ostati dok god ovde živi poslednji monah i vernik

Koha: „Prisvajanje srednjovekovnih arberijskih spomenika na Kosovu od strane Srba“

Malja: „Crkve i manastiri na Kosovu bili su na sigurnom upravo zahvaljujući Albancima“


Pročitajte još:

Zvonjava crkvenih zvona u Prištini za deo kosovskih medija primitivni ruski model, Eparhija upozorila na targetiranje crkve i neprofesionalno novinarstvo

Crkva u Novom Brdu: Hodžaj optužuje Srbiju da falsifikuje istoriju

Albanski istoričari: „Iguman Visokih Dečana da se izvini za genocid srpske države i naroda, a manastir je albanski“

ERP KiM posle mise na temeljima Sv. Nikole: Kosovska biskupija ozbiljno narušava do sada vrlo korektne međuverske odnose na КiM

Katolički biskupi po prvi put na temeljima crkve Sv. Nikole obeležili „Dan dijaspore“

Helt: Lokalitet u Novom Brdu samo očuvan sredstvima nemačke vlade, neće biti daljih radova

„Novo Brdo: Pravoslavna crkva predstavljena kao katolički objekat – falsifikat, naučno neutemeljeno“

SANU: Neprihvatljivo ponašanje prema kulturnoj i istorijskoj baštini na Novom Brdu

Novo Brdo – ERP KiM zabrinuta zbog najave gradnje na zaštićenom verskom lokalitetu

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.