ERP o tekstu u Kohi: Naše svetinje su pravoslavne i to će ostati dok god ovde živi poslednji monah i vernik

Manastir Gračanica
Manastir Gračanica/Foto: KoSSev

Nakon što je u Koha Ditore danas objavljen tekst „Prisvajanje srednjovekovnih arberijskih spomenika na Kosovu od strane Srba“, kasno večeras reagovala je Eparhija Raško-Prizrenska. Navode da se ovakvim tekstom „otvoreno i neskriveno širi etnička i verska mržnja“ prema Srbima na KiM i njihovoj kulturnoj i duhovnoj baštini, a za autora, profesora istorije, Bedrija Muhadrija, da je upotrebio „otvorenu propagandu“, uključujući i izostanak međunarodnih istorijskih izvora.

„Poruka je jasna. SPC treba da se iseli sa Kosova i Metohije sa svojim monaštvom i narodom i „oslobodi“ svoje vekovne svetinje koje treba da postanu albanski spomenici“, poručili su večeras iz Eparhije raško-prizrenske.

U današnjem tekstu Koha Ditore, ovaj autor izneo je tvrdnju da su Nemanjići u srednjem veku „uzurpirali“ ili obnovili rimokatoličke crkve poput Svete Petke, crkve Svetog Spasa, Svetog Nikole crkve u Koretištu, Velikoj Hoči, Mušutištu i druge, kao i manastir Svetih Mihaila i Gavrila. Ujedno je naveo da su verski objekti SPC poput – Dečana, Gračanice, crkve Svetih Mihaila i Gavrila, crkve Bogorodice Ljeviške u Prizrenu, Pećke Patrijaršije, crkve „Svetog Stefana“ (Sveti Sava prim. red.) u Mitrovici, „drevni, kako za autohtone Arbre (Albance prim. red.)“, tako i za Srbe, za koje navodi da su „okupirali Kosovo“.

„Pseudo-istorijske tvrdnje unazad više decenijama“ 

Poručuju da je pored „etničkog čišćenja 200.000 Srba i nealbanaca od 1999. godine naovamo, sada u toku i sve aktivnije negiranje i čišćenje kulturnog identiteta srpskog naroda i SPC i to na očigled međunarodne zajednice.

Cilj je: „potpuno brisanje svakog traga srpskog postojanja koji se ovde vidi na svakom koraku kroz vekove“.

Navode da ovakva „pseudo-istorijska tvrdnja Muhadrija“ nije novina, već da se, navode iz eparhije, kontinuirano plasira naročito u poslednjih nekoliko desetina godina, od strane, dodaju, više kosovskih albanskih autora.

U pitanju su autori, koji svetinje SPC vide kao „najveću smetnju ostvarenju ideje etnički čistog albanskog Kosova“.

„Iako ni ovaj, kao ni jedan drugi istoričar sa Kosova ne može da objasni činjenicu zašto su onda albanski ekstremisti tako nemilosrdno uništavali crkve i manastire koje prisvajaju, lomili krstove, iskopavali hrišćanske grobove, skrnavili raspeća i ikone, ako su već toliko ponosni na hrišćansku tradiciju“.

 

Podsetili su na to da se ovakav odnos prema srpskim hiršćanskim svetinjama nije odvijao prilikom tragičnih građanskih ratova prilikom raspada bivše Jugoslavije, a za koje je Eparhija takođe podsetila i da su tada uništavani objekti svih vera – već u prisustvu međunarodnih snaga NATO saveza.

Oni su svedoci, kažu u Eparhiji, „neviđenog vandalizma počinjenog posebno od kraja konflikta 1999. i u toku narednih godina“.

Nepoštovanje Ahtisarija, verskih sloboda i identiteta

Upravo ovakvo ponašanje kosovskih ekstremista, i kako navode dalje u Eparhiji, jednog broja političara, bio je glavni razlog za to da se u planu Martija Ahtisarija iz 2008. godine ceo Aneks sporazuma posveti zaštiti srpskih pravoslavnih crkava i manastira na Kosovu.

Oni su jednoglasno prepoznati i priznati takođe i od strane međunarodne zajednice kao baština SPC, naglašavaju u Eparhiji.

„Iako su neki od ovih Ahtisarijevih principa uključeni u kosovske zakone, oni se većinom ne poštuju i na udaru su medijskog govora mržnje, koji se redovno lansira iz više kosovskih medija, pod autorskim imenom lokalnih istoričara i eksperata“.

Iz Eparhije su se osvrnuli na nedavni sporazum potpisan u Vašingtonu između delegacija Beograda i Prištine, a u kojem se upravo kao jedna od tačaka spominje zaštita verskih objekata i sprovođenje sudskih odluka koje se odnose na Srpsku pravoslavnu crkvu.

Poručuju da se ova tema našla kao deo sporazuma upravo zbog nepoštovanje sopstvenih kosovskih zakona i sudskih odluka.

„Nažalost, ovakvim tekstovima dolazimo do zaključka da g. Muhadriju, kao i sponzorima ovog kulturocida, nije po volji ni Evropska unija ni Sjedinjene Države sa svojim principima verskih sloboda i poštovanja svih tradicija, jer se na Kosovu otvoreno zagovara negiranje identiteta srpskih pravoslavnih crkava“, ističe se u saopštenju.

Posebno nije korektno to što se protivno jasnom stavu Vatikana u ovom poduhvatu instrumentalizuje Rimokatolička crkva na Kosovu, iako je papski nuncije zadužen za Kosovo, nadbiskup Jean Marie Speich, prošle godine preneo jasnu poruku pape Franje, nakon pisma Patrijaršije iz Beograda zbog zloupotrebe ostataka pravoslavnog hrama u Novom brdu, da kosovski rimokatolici neće učestvovati u takvoj politici koja ugrožava odnose hrišćana u Evropi i mir među narodima na Kosovu.

Autora teksta ujedno vide kao jednog od „glasnogovornika ideje koja se otvoreno propagira godinama i u svim sferama kosovskog društva“.

Iz Eparhije su upozorili da ovakav istorijski sadržaj uče i mlade generacije, te da je na delu pokušaj da im se istorijske neistine predstave kao istina.

„Iako svaka naša freska, ikona, rukopisna knjiga i brojni dokumenti, svedočanstva međunarodnih putopisaca i istoričara, turski fermani i drugi istorijski dokumenti jasno i nedvosmisleno govore o tome da su ove svetinje gradili srpski pravoslavni vladari porodice Nemanjića i da je reč o pravoslavnim bogomoljama sa vekovnim kontinuitetom. I samo istorijsko sedište SPC je u Pećkoj Patrijaršiji sa grobovima naših arhiepiskopa i patrijaraha“, poručili su.

Zbog toga smatraju da je besmisleno i ulaziti u diskusiju o ovom pitanju, „kao što je besmisleno dokazivati da je zemlja okrugla onima koji veruju da je ravna ploča“.

Zaštita verskih objekata da bude na agendi u Briselu

Eparhija raško-prizrenska, zatražila je da se verski objekti na KiM-u zaštite fizički, ali i od „sve agresivnijih institucionalnih pritisaka i bezakonja od kosovskih institucija i naročito od govora mržnje koji se širi preko pojedinih kosovskih medija“.

Ocenjuju da tekstovi, poput onog koji je danas objavljen u listu Koha Ditore, nimalo ne doprinose izgradnji demokratskog društva jednakih građana i prava svih, već da samo još jasnije ukazuju na potrebu dodatne dugoročne zaštite svetinja SPC bez obzira na tok i ishod političkog dijaloga.

„Kome je ovim tekstom g. Hadri i list Koha učinio uslugu, a koga uvredio, može vrlo lako da rasudi svaki dobronamerni i inteligentni čitalac. Stari Latini bi rekli – Pametnom je dosta (Sapienti sat)“, ukazuju.

Upravo zbog toga su uputili još jedan zahtev da se pitanje zaštite verskih objekata SPC na KiM-u pokrene u sklopu Briselskog dijaloga.

„Bez obzira na tok razgovora i politička rešenja, za svetinje SPC treba obezbediti posebnu vrstu zaštite od ovakvih i sličnih malicioznih napada, koji ugrožavaju bezbednost, elementarnu versku slobodu, prava i identitet naše Crkve i naroda na ovom prostoru gde vekovima živimo“, navode.

Naše svetinje jesu srpske pravoslavne i to će i ostati dok god ovde živi poslednji monah, monahinja, dok god su tu sveštenici i vernici naše Crkve

Poručuju da se „istorija ne može pobrisati političkim dekretima“, jer, kako navode, ne živimo u vreme Enver Hodžine komunističke Albanije već u 21. veku.

Eparhija uvek bila za pomirenje, Albanci da se podsete svojih svetlih primera

Navode da su uvek podržavali stav da bi crkve na KiM trebalo da budu mesto koje će posećivati ljudi dobre volje svih vera i nacija, da budu mesta pomirenja, podsetivši ujedno da je manastir Visoki Dečani tokom 1999. pružao zaštitu za 200 albanskih izbeglica, brojnih srpskih prognanih porodica, Roma i jednu goransku porodicu.

Iskreno bismo voleli da se kosovski Albanci podsete svetlijih primera iz svoje istorije kada su njihovi časne plemenske vođe znale da štite Dečane i Patrijaršiju od nasilnika, često ne žaleći ni sopstvene živote. Da se ne povode za primerima ‘junaka’ iz prethodnih dvadesetak godina koji su na Dečane ispaljivali granate, pisali islamističke grafite i na razne načine pretili monasima

Navode da je Eparhija Raško-Prizrenska sve vreme bila aktivno okrenuta izgradnji mira i dijaloga, te da zato poručuju mladim kosovskim Albancima da se budućnost mora graditi na toleranciji, upoznavanju i poštovanju drugog.

Onlajn verziju teksta u Koha Ditore pročitajte ovde

Koha: „Prisvajanje srednjovekovnih arberijskih spomenika na Kosovu od strane Srba“

Malja: „Crkve i manastiri na Kosovu bili su na sigurnom upravo zahvaljujući Albancima“


Pročitajte još:

Zvonjava crkvenih zvona u Prištini za deo kosovskih medija primitivni ruski model, Eparhija upozorila na targetiranje crkve i neprofesionalno novinarstvo

Crkva u Novom Brdu: Hodžaj optužuje Srbiju da falsifikuje istoriju

Albanski istoričari: „Iguman Visokih Dečana da se izvini za genocid srpske države i naroda, a manastir je albanski“

ERP KiM posle mise na temeljima Sv. Nikole: Kosovska biskupija ozbiljno narušava do sada vrlo korektne međuverske odnose na КiM

Katolički biskupi po prvi put na temeljima crkve Sv. Nikole obeležili „Dan dijaspore“

Helt: Lokalitet u Novom Brdu samo očuvan sredstvima nemačke vlade, neće biti daljih radova

„Novo Brdo: Pravoslavna crkva predstavljena kao katolički objekat – falsifikat, naučno neutemeljeno“

SANU: Neprihvatljivo ponašanje prema kulturnoj i istorijskoj baštini na Novom Brdu

Novo Brdo – ERP KiM zabrinuta zbog najave gradnje na zaštićenom verskom lokalitetuPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.