Blog 179. dan epidemije: Od petka se uvodi nadzor za državljane koji se vraćaju u Srbiju iz zemalja regiona

Foto: Miloš Vujovic – Anadolu Agency

Danas još jednom zaseda srpski krizni štab. Lekari i političari u štabu već nedeljama nagoveštavaju pojačanu zabrinutost, ostavljaju mogućnost za moguće mere. Poslednjih dana, međutim, posebno se briga izražava zbog turista koji se vraćaju iz Crne Gore. U Crnoj Gori je 75.000 građana iz Srbije, kaže jedno od prepoznatih lekarskih lica doba korone – samoizolacija je neophodna. Građani sve češće postavljaju pitanje „Šta je struka, a šta politika“. Iako istaknuto kao razlog za brigu, a zbog navoda da je „epidemiološka situacija svuda u regionu lošija nego kod nas“, republički Krizni štab nije izlazio sa podacima o postotku zaražavanja osoba koje se vraćaju sa odmora. 

Beogradski univerzitet ulagaće više u nastavu na daljinu

Rektorka Beogradskog univerziteta Ivanka Popović izjavila je da će Univerzitet u narednim semestrima više uložiti u nastavu na daljinu.

Popović je na zajedničkoj sednici Senata i Saveta povodom dana tog univerziteta, priređenoj u Botaničkoj bašti, rekla da su za nastavu na daljinu potrebna i „značajna sredstva kojih u ovom trenutnu nema dovoljno“, javlja Beta.

Tiodorović: Od petka nove mere za one koji se vraćaju sa letovanja

Član Kriznog štaba Vlade Srbije, epidemiolog Branislav Tiodorović, izjavio je danas da je odluka o uvođenju obaveznog nadzora za građane koji od petka u 18 časova ulaze u Srbiju uvedena zbog „velikog požara“, kako je opisao epidemiološku situaciju u Crnoj Gori, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

Tiodorvić je za portal Nova.rs rekao da će građanima koji dolaze iz zemalja sa porastom broja obolelih od koronavirusa biti uručivano obaveštenje prema kojem su obavezni da se u roku od 24 sata jave kovid ambulanti doma zdravlja kojem pripadaju.

Opširnije pročitajte u posebnoj vesti.

U ustanovama socijalne zaštite virus potvrđen kod 74 korisnika i 26 zaposlenih

Zaključno sa današnjim danom u ustanovama socijalne zaštite i Domovima za smeštaj odraslih i starih, potvrđeno je prisustvo virusa kovid 19 kod 74 korisnika i 26 zaposlenih, saopštilo je Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Oni su naveli da je broj izlečenih korisnika ustanova socijalne zaštite 995.

„Broj izlečenih osoba koje su zaposlene u ustanovama socijalne zaštite iznosi 401“, navodi se u saopštenju Ministarstva, javlja Beta.

Priština: Od početka epidemije preminulo 600 osoba, 55 novoinficiranih

U poslednja 24 časa na Kosovu je registrovano još 55 slučajeva inficiranja virusom korona, preminule su 4 osobe, dok je broj izlečenih pacijenata 150, saopštio je kosovski Institut za javno zdravlje.

Opširnije u posebnoj vesti.

Srbija 24 časa: Nema preminulih, novoobolelih 29

U Srbiji je do 15 časova registrovano još 29 slučaja infekcije koronavirusom, preminulih nema, dok je 391 osoba hospitalizovana, saopštio je na konferenciji Kriznog štaba epidemiolog Predrag Kon.

Opširnije u posebnoj vesti.

Mačvanski okrug: Tri osobe pozitivne na kovid-19

U Mačvanskom okrugu registrovana su tri nova slučaja zaraze virusom korona. Novozaraženi su iz Šapca, Loznice i Krupnja.

Na Infektivnom odeljenju šabačke bolnice hospitalizovano je 12 pacijenta, četiri su kovid pozitivna.

Za vikend u šabačkoj kovid ambulanti pregledana 41 osoba, 27 na pregled se javilo prvi put.

U Rasinskom okrugu zabeležn novi slučaj zaraze, broj obolelih 1.468

Prema poslednjim podacima Zavoda za javno zdravlje Kruševac, u Rasinskom okrugu u odnosu na predhodni dan zabeležen je jedan novi slučaj infekcije koronavirusom čime je broj obolelih od početka epidemije dostigao 1.468.

Kako RTS saznaje, kovid 19 juče je potvrđen kod učenice sedmog razreda iz Aleksandrovca.

S obzirom na to da u vreme infektivnosti, prema rasposredu izvođenja nastave, nije bila u kontaktu sa đacima i profesorima škole koju pohađa, epidemiolozi smatraju da nema bojazni od širenja infekcije na školski kolektiv.

Dodatne epiodemiološke mere naložene su samo njenom porodičnom domaćinstvu.

Na infektivnom odeljenju Opšte bolnice Kruševac hospitalizovano je osam pacijenata, a od početka epidemije u Rasinskom okrugu izlečeno je je 1.377 lica.

Gnjilane: Pozitivno četiri nastavnika, trenutno 119 aktivnih slučajeva

Četvoro nastavnika iz Gnjilana pozitivna su na testu na koronavirus u sklopu testiranja koje je izvršeno na nastavnicima pre početka školske godine.

Gradonačelnik Gnjilana takođe je sapoštio da u ovoj opštini trenutno ima 119 aktivnih slučajeva, dok je 24 pacijenata hospitalizovano. Od početka pandemije do sada, u ovoj opštini ukupno je registrovano 936 slučajeva zaraze, a u istom periodu, 776 pacijenata se potpuno oporavilo, dok je 41 osoba izgubila bitku sa covid-19.

Opširnije pročitajte u posebnoj vesti.

U bolnici u Čačku 16 pacijenata

Na svim odeljenjima u okviru Opšte bolnice Čačak, koja su pretvorena u kovid odeljenja, hospitalizovanoje 16 pacijenata, javlja RTS.

U protekla 24 časa primljena su dva pacijenta.

Za poslednja 24 časa u prijemno-trijažnoj ambulanti Opšte bolnice Čačak, sa simptomima i znacima kovid infekcije pregledano je šest pacijenata, od kojih su četiri prva pregleda.

Priština: Licencirana još jedna laboratorija za obavljanje PCR testiranja

Kosovsko ministarstvo zdravlja licenciralo je još jednu laboratoriju za obavljanje PCR testiranja na SARS-CoV2, preneli su prištinski medji.

Laboratorija se nalazi u Prištini, i ona je ujedno četvrta po redu koja je dobila licencu za obavljanje PCR testiranja.

Ministarstvo zdravlja je takođe licenciralo laboratoriju za obavljanje seroloških testiranja u Podujevu.

Prethodno je kosovsko ministarstvo odobrilo otvaranje preko sto laboratorija širom Kosova koje su licencirane za serološka testiranja na kovid-19.

U kovid bolnicama u Vranju 13 pozitivnih

Prema podacima gradskog štaba za vanredne situacije, u tri kovid bolnice u Vranju ukupan broj pacijenata je 22, od čega kovid pozitivnih 13. Među hospitalizovanima nema dece. Trenutan broj slobodnih mesta je 158.

Tokom jučerašnjeg dana, u vranjskoj kovid ambulanti ATD obavljeno je 34 pregleda. Od tog broja 14 prvih, a 20 kontrolnih pregleda.

Uzorkovana je krv kod 18 pacijenta i sačinjeno toliko RTG snimaka pluća. Takođe, urađeno je 20 brzih testova i 20 PCR testova.

Na lečenje je primljen jedan novi pacijent, otpušteno je šest pacijenata, od tog broja jedan je transportovan u KC Niš.

KP: U lokalu u Peći policija zatekla oko 800 ljudi

Kosovska policija registrovala je u subotu uveče slučaj „nepoštovanja zakonskih odredbi” u jednom lokalu u Peći, navodi se u 24-časovnom policijskom izveštaju.

U okviru akcije koju sprovodi Kosovska policija radi provere poštovanja preventivnih mera za suzbijanje pandemije kovid-19, u subotu uveče oko 20:30 časova jedinica Kosovske policije u ulici Enver Hadri u Peći u jednom lokalu zatekla je oko 800 ljudi, uglavnom mladih, navodi se u izveštaju.

U toku jučerašnjeg dana, Kosovska policija izrekla je 825 novčanih kazni na osnovu Zakona o covid-19 navodi se u dnevnom izveštaju Kosovske policije.

Opširnije pročitajte u posebnoj vesti.

Za državljane Srbije koji se vraćaju iz zemalja regiona od petka važi „nadzor“, bez karantina i samoizolacije

Republički Krizni štab odlučio je danas da od petka u 18h uvede novi režim za državljane Srbije ali i sve putnike koju ulaze u Srbiju iz zemalja regiona. Za ove osobe uvešće se nadzor. Šta „nadzor“ tačno znači i koliko će dugo trajati, biće definisano i komunicirano medijima u narednim danima saopštila je članica kriznog štaba, Darija Kisić Tepavčević. Ono što jeste poznato je da „nadzor“ ne podrazumeva samoizolaciju i karantin. Nije poznato ni na putnike iz kojih zemalja će se odnositi nova pravila.

Opširnije u posebnoj vesti.

Peć: Hospitalizovano 37 kovid pacijenata

U Opštoj bolnici u Peči leči se 37 kovid pacijenata, dok je jedan u poslednjih 24 časa izlečen od ove bolesti.

Od ukupnog boja pacijenata, jedan je na respiratoru, 23 na terapiji kiseonikom. Osam pacijenata je u teškom stanju.

Od osoblja ove bolnice trenutno je zaražen jedan lekar, četiri medicinske sestre i dva radnika tehničke službe.

Krizni štab o eventualnim merama samoizolacije

Na današnjoj sednici Kriznog štaba razmatraće se uvođenje desetodnevne obavezne samoizolacije po povratku građana iz Crne Gore i Hrvatske, javlja RTS.

Savet je da se prvih sedam dana smanje kretanje i kontakti ili da se obavi testiranje.

Da se osobe koje su se vratile sa odmora javljaju na kovid telefon potvrdila je za RTS doktorka Ivana Stefanović iz Hitne pomoći.

„Najviše poziva na kovid telefon su ljudi koji se vraćaju sa godišnjih odmora ili nekih poseta. Kako da se ponašaju, šta da rade, da li treba da ostanu kući. Ono št jeste preporuka kriznog štaba, što mi samo prenosima, jeste da narednih 10 dana decu ne puštaju u školu, a da odrasli, ukoliko je to moguće, takođe ostanu kod kuće“.

Doktorka Stefanović je izjavila i da Hitna služba dobija više poziva zbog simptome prehlade koje ne mogu da sami razluče od kovida.

„Imamo mnogo poziva zbog prehlade koju naši pacijenti ne mogu da razluče da li je obična prehlada. Osećaju se inače kako se osećaju kada prehlade, nemaju temperaturu ali imaju sekreciju iz nosa i takvo ponašanje da s negde sedeli uveče i da im je bilo hladno“, pojasnila je i dodala da je takvim slučajima preporučeno da sačekaju tri dana i ukoliko osete poboljšanje, radi se o prehladi.

Ovakve izjave doktorke Stefanović javni servis je preneo u kratkom tekstu bez njenih citata, a uz sledeću interpretaciju njenih reči.

„Doktorka Ivana Stefanović iz Hitne pomoći kaže da je tokom noći bilo poziva roditelja dece koji dolaze sa odmora zbog sumnje na koronavirus“, stoji u blogu RTS-a uz nadnaslov „Veći broj poziva Hitnoj pomoći onih koji dolaze sa odmora“.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.