Gazeta Express: Sutra krajnji rok da Specijalni sud potvrdi ili odbaci prve optužnice; postoje izuzeci

Specijalni sud Hag
FOTO: KoSSev

Izvor: Gazeta Express (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Petak je krajnji rok da Specijalni sud odluči u vezi sa prve dve optužnice koje je u Hagu podnelo Specijalno tužilaštvo. Portparolka Angela Grip, dan pre isteka roka, nije potvrdila niti demantovala navode o potvrđivanju prve dve optužnice protiv bivših pripadnika OVK.

Velika buka je nastala onog dana kada je Kancelarija Specijalnog tužioca saopštila da je predala prve optužnice protiv bivših pripadnik OVK-a, pri Specijalizovanim većima Kosova sa sedištem u Hagu.

To se dogodilo pre tačno šest meseci, kada je određen sudija za prethodni postupak koji će se baviti ovim slučajevima.

Na osnovu Pravilnika o postupku i dokazima, prema kojima postupa procesna strana Specijalizovanih veća, pretpretresni sudija, Nikola Giju, o sudbini prve optužnice, mora odlučiti najkasnije ovog petka.

Online portal „Reporteri“, zatražio je pojašnjenje od Specijalizovanih veća Kosova – šta se dogodilo u vezi sa ova dva krivična slučaja koji su podneti Sudu 14. februara ove godine.

Ali, portparolka Specijalizovanih veća, Angela Grip, u svom odgovoru za Reporteri.net nije „potpuno“ razjasnila „sudbinu“ ove dve optužnice.

Grip nije ni negirala niti potvrdila potvrđivanje prve dve optužnice koje je podigla Kancelarija specijalnog tužioca, a na čijem je čelu Amerikanac, Džek Smit.

„Što se tiče vaših pitanja o optužnicama i vremenu potvrđivanja, do sada nije objavljena nijedna optužnica. Dok se potvrđena optužnica ne objavi u javnosti, ona ostaje poverljiva, kao i postupci vezani za reviziju optužnica“, rekla je Angela Grip.

Grip je dalje pojasnila da sudija za prethodni postupak nema više od šest meseci za reviziju optužnica.

Međutim, prema njenim rečima, Pravilnik o postupku i dokazima predviđa niz scenarija koji bi mogli rezultirati potvrđivanjem optužnica nakon više od šest meseci nakon podnošenja sudiji za prethodni postupak.

„Na primer, pravilo 88 predviđa da sudija za prethodni postupak može da naloži privremeno neobjavljivanje potvrđene optužnice iz bezbednosnih razloga ili da izbegne prekid postupka. U svakom slučaju, potvrđena optužnica biće objavljena najkasnije do prvog pojavljivanja optuženog pred Sudom“, rekla je Grip za Reporteri.net

Pravilo 88 Pravilnika o postupku i dokazima pred Specijalizovanim većima razjašnjava javni status optužnica.

Njime su utvrđene okolnosti koje mogu dovesti do toga da optužnica ne bude objavljena, iako je možda potvrđena.

Jedan od razloga je takođe izbegavanje opasnosti da pobegne optuženi.

„U posebnim okolnostima, ako pre potvrde optužnice, Specijalni tužilac iznese valjane razloge, iz bezbednosnih razloga da se spreči bekstvo optuženog ili neredi u procesu ili u slučaju društvenih nemira, sudija za prethodni postupak, između ostalog, može naložiti privremeno neobjavljivanje optužnice, dokumenata ili informacija u vezi sa optužnicom do druge naredbe. Međutim, optužnica se objavljuje uz potrebne izmene najkasnije do prvog pojavljivanja optuženog“.

U međuvremenu, portparolka Specijalizovanih veća, Angela Grip, takođe je razjasnila procedure oko toga šta se dešava nakon potvrđivanja optužnice.

Prema njenim rečima, kada sudija za prethodni postupak potvrdi optužnicu i optuženi se prvi put pojavi, postupak ulazi u pretkrivičnu fazu, gde se slučaj priprema za suđenje.

„Tokom ove faze, sudija za prethodni postupak osigurava da nema neopravdanih odlaganja u pokretanju postupka. Na primer, sudija za prethodni postupak može održati saslušanje ako je potrebno da se pripremi za postupak. Specijalni Tužilac mora da pokaže Odbrani dokaze kojima se podržava optužnica. To se naziva proces iznośenja materijala. Tokom ove faze, osobe koje tvrde da su pretrpele štetu usled zločina navedenih u optužnici, mogu podneti zahtev da budu prihvaćene kao žrtve koje učestvuju u postupku. Nakon pripreme, sudija za prethodni postupak prosleđuje spise predmeta sudskom veću radi pokretanja sudskog postupka“, rekla je Grip za Reporteri.net

Do sada je Specijalno tužilaštvo podnelo tri optužnice Haškom specijalnom sudu.

Međutim, za sada nije poznat broj ljudi koji su uključeni u ove optužnice.

Tužilaštvo je saopštilo 24. jula da su deo jedne od ovih optužnica dve glavne ličnosti OVK, Hašim Tači koji je sada predsednik Kosova i Kadri Veselji, koji je u dva mandata bio predsednik Skupštine, dok je trenutno na čelu Demokratske stranke Kosova.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.