RSE: Lajčak poslao pozivnice za nastavak dijaloga Kosova i Srbije, sastanak i dalje neizvestan

Miroslav Lajčak
Foto: Printscreen

Specijalni izaslanik Evropske Unije (EU) za dijalog između Beograda i Prištine, Miroslav Lajčak, poslao je pozivnice delegacijama za novi susret u okviru pregovora o normalizaciji odnosa, saznaje Radio Slobodna Evropa (RSE) iz pouzdanih izvora u Briselu.

Prema tekstu pozivnice u koji je RSE imao uvid, Lajčak poziva šefove delegacija eksperata iz Kosova i Srbije da se sastanu 27. i 28. septembra.

KoSSev: Kosvoska vlada potvrdila da je dobila poziv za sastanak sa Beogradom

Savetnik kosovskog premijera, Đavit Bećiri (Xhavit Beqiri), u odgovoru za Gazetu Express potvrdio je da je kosovska vlada dobila poziv da se prisustvuje sastanku u Briselu u sklopu nove runde dijaloga, ali je ujedno poručio da još uvek nisu odgovorili.

Na agendu sastanka, kako stoji u pozivnici, Lajčak je stavio i raspravu „o poziciji nevećinskih zajednica na Kosovu, odnosno Zajednici (srpskih opština na Kosovu)“.

U istoj pozivnici stoji da se lideri pozivaju na novu rundu dijaloga na najvišem političkom nivou 29. septembra.

Evropski izvori su međutim za RSE upozorili da bez obzira na slanje pozivnica, nastavak dijaloga naredne nedelje ostaje pod znakom pitanja i zavisi od toga da li je kosovska strana spremna da razgovara o Zajednici srpskih opština na Kosovu.

Izvori iz kosovske vlade u Prištini su za RSE potvrdili da je stigao poziv, ali nema potvrde da li će oni otputovati u Brisel na novu rundu, kako ekspertskog tako i političkog dijaloga.

Kako se saznaje iz izvora EU, briselska strana ima problema sa stavom kosovske strane koja sada „ne želi da raspravlja o pitanjima o kojima već postoji saglasnost, što je potvrđeno i na poslednjem susretu Vučić-Hoti“, kada su obojica potvrdila da će na narednim susretima, razgovarati o Zajednici srpskih opština na Kosovu.

Kosovski premijer, Avdulah (Avdullah) Hoti, izjavio je 24. septembra da se u dijalogu sa Srbijom neće razgovarati o Zajednici opština sa srpskom većinom jer je taj sporazum zaključen još 2013. godine.

On nije isključio mogućnost da se naredna runda dijaloga Kosova i Srbije u Briselu 28. septembra ne održi, ukoliko zvanični Beograd nastavi da insistira da se pitanje Zajednice ponovo nađe na dnevnom redu.

Sa druge strane, predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je ZSO „nezaobilazna tema“, te da će na tome insistirati srpska strana.

Šef beogradske delegacije u pregovorima na nivou stručnjaka Marko Đurić je 17. septembra, nakon poslednjeg sastanka na nivou eksperata uslovio nastavak dijaloga spremnošću Prištine da počne sa primenom sporazuma o ZSO, koji je postignutog 2013. godine, a detalji dogovora u utvrđeni 2015.

Portparol EU nadležan za spoljnu politiku i bezbednost Peter Stano nije želeo da potvrdi slanje pozivnica iz Lajčakovog kabineta.

„Najavićemo naredne sastanke i dnevni red kada to bude prikladno“, odgovorio je kratko Stano na upit RSE.

Upitan da potvrdi da na narednom susretu treba da se raspravlja o ZSO, Peter Stano je objasnio da njegov kabinet ne obelodanjuje pitanja koja su vezana za agendu, niti o sadržaju tekućih rasprava koje se vode u okviru dijaloga „jer one čine deo procesa koji bi trebalo da se vodi za pregovaračkim stolom, a ne u javnom domenu“.

RSE

Pročitajte još:

RSE: Nije sigurno da će se Vučić i Hoti sastati narednog ponedeljka u Briselu

Hoti: Dijalog da se završi uzajamnim priznanjem, Đurić: „Prekinite da govorite gluposti“

 Zajednica strašnija od kovida pred let Priština – Brisel

Tači uoči sastanka u Briselu: Skupština da usvoji rezoluciju da zabrani Hotiju da razgovara o ZSO i imovini

Đurić: Održavanje narednog sastanka zavisiće od spremnosti Prištine da sprovede Sporazum o ZSO

Hiseni nakon sastanka u Briselu: Srbija pokušala da otvori temu ZSO, mi smo je kategorički odbiliPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.