Hiseni nakon sastanka u Briselu: Srbija pokušala da otvori temu ZSO, mi smo je kategorički odbili

Skender Hiseni
FOTO: Gazeta Express

Izvor: Gazeta Express (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Kosovska i srpska delgacija održale su danas u Briselu sastanak na ekspertskom nivou uz posredovanje specijalnog izaslanika Evropske unije za dijalog Miroslava Lajčaka.

KoSSev: Lajčak – Razgovaralo se o uzajamnim finansijskim potraživanjima i imovini

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine, Miroslav Lajčak, nakon današnjeg sastanka dveju delegacija napisao je na svom Tviter nalogu da su se današnji razgovori odnosili na vrlo složene i osetljive teme, kao što su uzajamna finansijska potraživanja i imovina.

„Upravo sam završio današnje razgovore sa glavnim pregovaračima Markom Đurićem i Skenderom Hisenijem o uzajamnim finansijskim potraživanjima i imovini. Naši razgovori potvrdili su kompleksnost i osetljivost pitanja”, napisao je Lajčak, i dodao da nastavak razgovora sledi.

Za razliku od Hisenija i Lajčaka, predvodnik srpske delegacije, Marko Đurić, kaže da se danas razgovaralo o ZSO, te da nisu prisatali da ova tema bude skinuta sa dnevnog reda. Detaljnije o Đurićevom obraćanju čitajte u posebnoj vesti: Đurić: Održavanje narednog sastanka zavisiće od spremnosti Prištine da sprovede Sporazum o ZSO

Tema o kojoj se danas razgovaralo za stolom bila su finansijska potraživanja i pitanja duga.

Na kraju sastanka, kosovski koordinator za dijalog Skender Hiseni (Hyseni) izjavio je da tokom današnjeg sastanka nije bilo razgovora o pitanju Zajednice srpskih opština.

„O ovoj temi se uopšte nije razgovaralo. Naravno, srpska delegacija se potrudila da otvori ovu temu, dok smo je mi kategorički odbili“, istakao je Hiseni.

Tokom razgovora o temi javnog duga, rekao je da Kosovo podržava princip međunarodnog prava i pregovara sa Srbijom kao nezavisnom državom.

„Ne postoji mogućnost da razgovaramo o ovim temama na bilo kom drugom nivou“, rekao je kosovski koordinator.

Hiseni je takođe spomenuo Arbitražni sud kao rešenje što se tiče potraživanja finansijske prirode Srbije u vezi sa dugovima koji su uzeti u vreme bivše Jugoslavije.

Dodao je da Kosovo može prihvatiti da plati samo dugove koji su nastali značajnim ulaganjima na njegovoj teritoriji.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.