Đurić: Održavanje narednog sastanka zavisiće od spremnosti Prištine da sprovede Sporazum o ZSO

Srpska delegacija nije pristala da tema ZSO bude skinuta sa dnevnog reda današnjih ekspertskih razgovora u Briselu. Nije pristala ni da bude „preimenova na neadekvatan način koji ne bi odražavao statusno neutralnu formu razgovora“ – ovo tvrdi Marko Đurić. Održavanje narednog sastanka između Aleksandra Vučića i Avdulaha Hotija, zavisiće upravo od spremnosti Prištine da sprovede sporazum o ZSO, upozorava direktor Kancelarije za KiM.

U Briselu je danas održan peti sastanak na ekspertskom nivou u sklopu briselskih razgovora koji su otkočeni jula meseca. Prema navodima Evropske unije i prištinske delegacije, razgovaralo se o uzajamnim finansijskim potraživanjima i imovini, ali ne i prema predvodniku srpske delegacije. On tvrdi da se danas takođe razgovaralo i o Zajednici srpskih opština.

„Danas se i te kako o tome razgovaralo i ovo jeste bio tehnički dijalog, ali je bio i razgovor o ZSO, jer je veliki deo vremena srpska strana potrošila na razgovore o toj temi“ precizirao je Đurić, sa druge strane, nakon razgovora u Briselu.

Kaže da je čuo različite izgovore prištinske strane zbog čega ne žele da razgovaraju o ovoj temi: zbog krize u Vladi, unutrašnjih političkih nesuglasica…“.

Đurić očekuje od evropskih država da na Prištinu izvrše „ozbiljan pritisak“ kako bi Zajednica srpskih opština zaživela.

„Mi ni dana nećemo da čekamo na sprovođenje sporazuma o Zajednici srpskih opština, i to je za nas od ovog trenutka prva i glavna tema na svim sastancima. Tako je, kako sam najavio, bilo danas, tako će biti i u buduće. Oni koji računaju da mogu to da izbegnu bolje da ne dolaze ovde i da ne traće resurse i vreme ovim ljudima iz EU“, poručio je Đurić.

„Rešenja neće biti moguće dok god jedna strana ima utisak da nečije paženo i maženo mezimče, nečije dete, koje nikada neće dobiti ukor, možda eventualno „no no“ i blagu kritiku, ali ozbiljne mere koje su predviđene postojećim mehanizmima, ne. Zato je važno da u narednom periodu vidimo takve korake“, kazao je Đurić.

Hiseni: Srbija pokušala da otvori temu ZSO, mi smo je kategorički odbili

Kosovski koordinator za dijalog Skender Hiseni (Hyseni), za razliku od Đurića, poručio je da se danas u Briselu nije razgovora o pitanju Zajednice srpskih opština, te da ju je prištinska delgacija „kategorički odbila. Više o tome u posebnoj vesti.

Lajčak – Razgovaralo se o uzajamnim finansijskim potraživanjima i imovini

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine, Miroslav Lajčak,apisao je na svom Tviter nalogu da su se današnji razgovori odnosili na vrlo složene i osetljive teme, kao što su uzajamna finansijska potraživanja i imovina.

„Upravo sam završio današnje razgovore sa glavnim pregovaračima Markom Đurićem i Skenderom Hisenijem o uzajamnim finansijskim potraživanjima i imovini. Naši razgovori potvrdili su kompleksnost i osetljivost pitanja”, napisao je Lajčak, i dodao da nastavak razgovora sledi.

Srbija se pripremila za razgovore o imovini, Priština „i ne previše“

Đurić tvrdi da Priština osim što nije htela da razgovara o ZSO, nije došla navodno spremna ni za razgovore o imovini.

Suprotno prištinskoj strani, kako Đurić kaže, iz Beograda su u Brisel došli „ozbiljni eksperti“ – vice guverner Narodne banke, stručnjaci za privatnu svojinu, javnu svojinu.

Kritike je uputio na račun prištinske delegacije i zbog toga što su, kako je naveo, pokušali da predstave Srbe kao „nekakve kolonizatore na Kosovu i Metohiji“.

„Imali smo jednu, rekao bih ne preterano racionalnu, žučnu i emotivnu diskusiju, u kojoj su predstavnici druge strane pokušali da diskusiju odvedu 13 vekova unazad i da predstave Srbe kao nekakve kolonizatore na Kosovu i Metohiji koji su okupirali ne samo Kosovo i Metohiju, nego i Toplicu, i da jednostavno, iracionalnim, istorijski netačnim i emocionalnim argumentima skrenu diskusiju sa koloseka“.

„Ne pada nam na pamet da razgovore o ZSO pretvorimo u razgovore o položaju nacionalnih manjina, niti ćemo pristati da srpski narod bude tretiran na KiM kao nacionalna manjina“, poručio je Đurić.

„…da se valorizuje sva naša imovina, kako državna, sve ono što smo decenijama unazad ulagali, to su pruge, putevi, javne zgrade, zatim ogroman novac koji smo ulagali u podizanje privrede na KiM u prethodnim generacijama, ogromna sredstva koja smo uložili u prethodnom periodu i na otplatu duga koji je nekadašnja Socijalistička pokrajina Kosovo stvarala da bi izgradila svoju privredu, a građani Srbije svojim novcem kao pomoć plaćali“.

Poručio je da se razgovaralo i o privatnoj imovini, „o desetinama hiljada srpskih kuća i stanova, i nealbanskih stanova koji su okupirani na KiM“.

Ponovio je da nije ideja da se u Briselu otvaraju pitanja koja su već dogovoreno, jer to, kako kaže, svakako mora da se ispuni.

„Dok u slučaju da Priština želi dalje ustupke od strane Srbije i ima ambicije, moraće biti spremna na korak dalje u odnosu na 2013 i 2015. i obaveze koje su preuzeli tad“.

„Ako neko sanja i mašta o tome da može biti sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji odnosa sa Srbijom, u bilo kojoj formi, bez da u slovo sprovede ono što je potpisano, vara se… Napretka ne može biti dok ZSO ne bude sprovedena u potpunosti kako je dogovorena 2013. i 2015. godine, zaključio je Đurić.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.