Tači uoči sastanka u Briselu: Skupština da usvoji rezoluciju da zabrani Hotiju da razgovara o ZSO i imovini

Vest je ažurirana

„Otvaranje tema o pravima zajednica i Zajednici srpskih opština u briselskom dijalogu predstavlja tešku i veoma opasnu grešku Vlade Kosova“, oglasio se danas pred nastavak pregovora na ekspertskom nivou kosovski predsednik, Hašim Tači. Uprkos prethodnim najavama da će se na sastanku u Briselu sutra naći dve teme, delegacije će razgovarati samo o finansijskim potraživanjima, dok će se tema manjinskih zajednica naći na agendi u narednim danima.

Tači razgovore o ZSO vidi kao „udar na državnost i kršenje suvereniteta“ dodajući da su ta pitanja rešena u okviru Ahtisarijevog paketa i sporazuma iz 2013. ali i odlukom kosovskog Ustavnog suda.

„Prema tome, niko nema mandat da govori u ime Kosova o već zatvorenim temama, u Briselu ili bilo gde drugde“, stoji u saopštenju Kabineta kosovskog predsednika koji je nasuprot najavama od 2015. kada je tvrdio da će ZSO biti nevladina organizacija sada rekao da bi ona mogla biti Republika Srpska.

„Sutrašnja rasprava u Briselu na temu Asocijacije početak je uspostavljanja Republike Srpske na teritoriji Republike Kosovo“.

Usprotivio se i najavljenim pregovorima o imovini, nazivajući ih neustavnim.

„Skupština Kosova mora hitno da se pozabavi ovim opasnim korakom vlade Kosova u briselskom dijalogu. Takođe hitno treba glasati o rezoluciji kojom se zabranjuje premijeru da pregovara o unutrašnjim stvarima Kosova i temama koje ugrožavaju unutrašnji državni poredak“, predlaže donedavni kosovski pregovarač i potencijalni okrivljeni za ratne zločine pred Specijalnim sudom u Hagu.

Sutra se neće razgovarati o manjinskim zajednicama

Evropska komisija najavila je pre dva dana da će se sutra u Briselu na dnevnom redu naći pitanje manjinskih zajednica, finansijska potraživanja i imovina.

A u popodnevnim časovima oglasio se izaslanik EU, Miroslav Lajčak, koji nakon serije negativnih reakcija iz Prištine, a uoči sutrašnjih razgovara, navodi da se u Briselu neće razgovarati o manjinskim zajednicama.

Kao razlog je naveo kompleksnost tema, uz naznaku da će se sutra razgovarati o međusobnim finansijskim potraživanjima, dok će se pitanje manjinskih zajednica naći na agendi nekog drugog dana.

„Predsednik Vučić i premijer Hoti su se dogovorili da njihovi pregovarači nastave razgovore o međusobnim finasijskim potraživanjima i statusu nevećinskih zajednica. Obe teme su vrlo komplekse. Zato ćemo sutra razgovarati o finansijskim potraživanjima, a o sporazumima o nevećinskim zajednicama u narednim danima“, napisao je Lajčak na Tviteru.

Brojne su negativne poruke kosovskog političkog spektra o ZSO uoči nove runde pregovora u Briselu, a među najkontroverznijim je poređenje ZSO sa zaraznom i smrtonosnom bolešću kovid 19 koja dolazi od predstavnika Samoopredeljenja.

Više o tim porukama: Zajednica strašnija od kovida pred let Priština – Brisel

Veton Suroi pred razgovore u četvrtak u Briselu: SOS za KosovoPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.