Hoti: Dijalog da se završi uzajamnim priznanjem, Đurić: „Prekinite da govorite gluposti“

Hoti Đurić
FOTO: Kancelarija za KiM

Od dijaloga očekujemo sveobuhvatni sporazum i međusobno priznanje, još jednom se mogao čuti stav kosovskog premijera, Avdulaha Hotija, koji često iznosi od kada je obnovljen briselski dijalog. „U pitanju je laž“, sa druge strane, još jednom je poručio predvodnik srpske delegacije za dijalog na ekspertskom nivou, Marko Đurić, uz poruku Hotiju da „prekine da govori gluposti“.

Kosovski premijer, Avdulah Hoti, održao je danas virtuelni sastanak sa ambasadorima zemalja EU, sa kojima je razgovarao o aktuelnoj situaciji na Kosovu, pandemiji i dijalogu Beograda i Prištine.

Hoti je zahvalio ambasadorima zemalja EU na pomoći Kosovu u rešavanju situacije sa pandemijom kovid-19, nakon čega ih je upoznao sa procesom dijaloga između Beograda i Prištine, saopšteno je iz kosovske vlade.

„Kosovska vlada očekuje da se ovaj proces zaključi sveobuhvatnim i pravno obavezujućim sporazumom, koji se završava uzajamnim priznavanjem dveju zemalja“, ocenio je Hoti.

Ovakva izjava kosovskog premijera još jednom je izazvala reakciju direktora Kancelarije za KiM, Marka Đurića.

„Predsednik vlade privremenih institucija samouprave u Prištini Avdulah Hoti ponovo obmanjuje domaću i svetsku javnost anticipirajući ‘uzajamno priznanje’ Srbije i samoproglašenog Kosova, i koliko god puta on tu laž ponovio, ja ću je demantovati.

Ujedno je imao poruku za kosovskog premijera.

„Prekinite da govorite gluposti, narodski rečeno, da lupetate. Nemam više šta da Vam kažem“.

Podsetimo, na pitanje ‘o čemu se razgovara u Briselu’ delegacije Beograda i Prištine, još od obnavljanja Briselskog dijaloga jula meseca, daju različite odgovore.

Dok delegacija iz Prištine navodi da je svaki razgovor usmeren ka međusobnom priznanju, zvanični Beograd poručuje da dijalog ima za cilj normalizaciju odnosa.

Različite izjave o razgovorima u Briselu poslate su i nakon najnovije prošlonedeljne runde dijaloga u Briselu na ekspertskom nivou kada se, prema navodima EU i prištinske delegacije razgovaralo o imovini i finansijskim potraživanjima, a dok se prema srpskoj delegaciji, pored ovih tema, „i te kako razgovaralo“ o Zajednici srpskih opština.

Srpska delegacija je tada ujedno upozorila da će upravo održavanje narednog sastanka na visokom nivou zavisiti od spremnosti Prištine da sprovede Sporazum o ZSO.

Da je sastanak zakazan za 28. septembar u Briselu doveden u pitanje upravo zbog odbijanja Prištine da razgovara o ZSO, temi za koju je iz EU rečeno da će se naći na dnevnom redu na narednim sastancima, javio je danas Tanjug.

Da je održavanje sastanka na visokom nivou u Briselu neizvesno, a upravo zbog „odbijanja Prištine da razgovara o ZSO“, javio je potom i Radio Slobodna Evropa, pozivajući se na izvore iz Evropske unije. Više o tome u posebnoj vesti.

Predvodnik prištinske delegacije, Skender Hiseni, danas u razgovoru za Gazeta Express, nije hteo da komentariše medijske navode, ali je poručio da je stav Kosova iskazao tokom rasprave o ZSO prošlog četvrtka u Briselu.

„O ovoj temi se uopšte nije razgovaralo. Naravno, srpska delegacija se potrudila da otvori ovu temu, dok smo je mi kategorički odbili“, istakao je Hiseni nakon prošlonedeljnih razgovora u Briselu.

Podsetimo, iz Prištine su pre prošlonedeljnih razgovora u Briselu na ekspertskom nivou poslate brojne negativne poruke o ZSO, a među najkontroverznijim je ona iz Samoopredeljenja, koje je uporedilo ZSO sa zaraznom i smrtonosnom bolešću kovid 19.

Pročitajte još:

 Zajednica strašnija od kovida pred let Priština – Brisel

Tači uoči sastanka u Briselu: Skupština da usvoji rezoluciju da zabrani Hotiju da razgovara o ZSO i imovini

Đurić: Održavanje narednog sastanka zavisiće od spremnosti Prištine da sprovede Sporazum o ZSO

Hiseni nakon sastanka u Briselu: Srbija pokušala da otvori temu ZSO, mi smo je kategorički odbiliPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.