Miftaraj: Hapšenja u skladu sa mandatom suda, pokazatelj da su dokumenta procurela

 

Ehat-Miftaraj
FOTO: Kosovski institut pravde

Direktor Kosovskog instituta za pravdu, Ehat Miftaraj, smatra da su današnja hapšenja predsednika i potpredsednika Udruženja veterana „OVK“ u „skladu sa mandatom Specijalizovanih veća i da se mogu odnositi na krivična dela ometanja u sprovođenju pravde“.

Miftaraj na osnovu današnjih hapšenja zaključuje da su dosijei koji su u prethodnim nedeljama, u više navrata dostavljani Udruženju veterana „OVK“ zaista dospeli iz Specijalnog suda.

„Inače, Specijalni sud nema mandat i nadležnost da bilo koga uhapsi ukoliko to nije povezano sa ometanjem sprovođenja pravde u slučajevima Specijalnog suda. Svaki građanin Kosova mora da se distancira od bilo kakvih akcija koje ometaju rad ovog suda“, poručio je Miftaraj.

Sa druge strane, smatra i da Specijalni sud ima obavezu da objasni javnosti „okolnosti oko curenja poverljivih informacija“.

„Da ubedi javnost povodom fizičke i pravne sigurnosti svedoka, uključujući i integritet sudskog postupka i poštovanje prava i sloboda lica koja su predmet krivičnog postupka“, naznačio je.

Ujedno navodi da Specijalni sud ne može da izbegava odgovornost i da se „zatvori za javnost“ u pogledu ovih procesa.

„Transparentnost i odgovornost Specijalnog suda bi trebalo da budu osnova njegovog rada i učinka. Slično tome, poverenik za ljudska prava i slobode Saveta EU treba da bude aktivan i da traži poštovanje ljudskih prava i sloboda u ovom sudu, sa posebnim naglaskom na fizičku i pravnu sigurnost svedoka i njihovih porodica“, naznačio je Miftaraj.

Istražitelji Specijalizovanih veća Kosova i pripadnici misije EULEX uhapsili su danas predsednika Udruženja veterana „OVK“, Hisnija Gucatija, a potom i zamenika predsednika ovog udruženja, Nasima Haradinaja.

Zvaničnih potvrda iz EULEX-a ili Specijalnog suda o razlogu današnjih hapšenja za sada nema. Sa druge strane, mediji javljaju da je Gucati već prebačen u Hag, a da se Haradinaj ispituje u sedištu EULEX-a u Kosovu Polju.

Podsetimo, javnost već tri nedelje trese afera navodnog curenja hiljada stranica navodnih fajlova Specijalnog tužilaštva iz Haga, i to tako što su ovi spisi u tri navrata donošeni u sedište „Udruženja ratnih veterana OVK“, a dok su o sadržaju istih pripadnici ovog udruženja obaveštavali javnost. 

Za to vreme Specijalno tužilaštvo se nije oglašavalo do prekjuče, kada su u saopštenju za štampu pohvalili „etičke novinare“ koji su odbili da objave ova dokumenta. Istovremeno su ponovili da su posvećeni istrazi i krivičnom gonjenju pojedinaca koji su počinili krivična dela, „uključujući otkrivanje identiteta lica koja bi mogla da budu pozvana na sud ili bilo kakvih informacija koja mogu da dovedu do njihove identifikacije“.

Sud nadležan da istražuje i opstrukciju rada 

Kao i Gucati, ni Nasim Haradinaj do sada nije javno saopštio da je ispitan u vezi sa ratnim zločinima.

Međutim, mandat suda dozvoljava mu i da van vremenskog okvira u kom istražuje ratne zločine – od januara 1998. do decembra 2000. istražuje i optrukcije rada tužilaštva i suda bez vremenskih odrednica.

Današnjem hapšenju prethodilo je jučerašnje, kao i objavljivanje prve potvrđene optužnice Specijalizovanog tužilaštva Kosova protiv Saljiha Mustafe. On se tereti za lišavanje slobode, surovo postupanje i mučenja izvršena nad najmanje šest lica u periodu od 1. aprila 1999. do 19. aprila iste godine, kao i za ubistvo.

Pročitajte još:

Nakon Gucatija uhapšen i Nasim Haradinaj

Specijalne jedinice EULEX-a u kancelarijama Udruženja ratnih veterana „OVK“: Uhapšen Gucati

Specijalni sud obelodanio prvu optužnicu

Reakcije iz PR nakon prvog hapšenja STK: Sud izgubio kredibilitet, krivi poslanici koji su „podigli ruku“

Mediji: Uhapšen šef obaveštajne službe KBS; Porodica tvrdi odveden u Hag

Tužilaštvo u Hagu: Uhapšen Saljih MustafaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.