Zajednica strašnija od kovida pred let Priština – Brisel

Jo zajednica ZSO Zajednica Srpskih opština
Grafit/Priština/Foto: KoSSEv

Vest je ažrurirana

Na sastanku u četvrtak u Briselu, pod pokroviteljstvom EU, razgovaraće se o Zajednici srpskih opština i imovini, potvrdile su obe strane. Ni pet godina od potpisivanja Tehničkog sporazuma o uspostavljanju Zajednice opština sa srpskom većinom, to se nije dogodilo, ali jeste to da je ova tema u kosovskoj javnosti demonizovana.

A u popodnevnim časovima oglasio se izaslanik Miroslav Lajčak, koji nakon serije negativnih reakcija iz Prištine, a uoči sutrašnjih razgovara, navodi da se u Briselu neće razgovarati o manjinskim zajednicama.

Kao razlog je naveo kompleksnost tema, uz naznaku da će se sutra razgovarati o međusobnim finansijskim potraživanjima, dok će se pitanje manjinskih zajednica naći na agendi nekog drugog dana.

Zajednica je opasnija od kovid-19, rekao je sinoć Gljauk Konjufca (Glauk) u emisiji „Interaktiv“ za najgledaniju kosovsku televiziju Klan Kosova.

Jedan od lidera Samoopredeljenja koje u javnosti baštini ulogu najsnažnijeg protivnika ispunjavanju ove obaveze iz Brisela, kaže da je upravo kod formiranja Zajednice, koju u pežorativnom kontekstu upravo nazivaju ovim imenom – „granica strpljenja naroda Kosova“.

„Ovo je iznad rizika od kovid-19″, kazao je Konjufca. 

Novi talas negativnih političkih prozivki i upozorenja protiv Zajednice usledio je pošto je sredinom jula u Briselu, posle dve godine, otkočen dijalog Beograda i Prištine.

Sada kosovske vlasti navode da će uspostavljanje Zajednice opština sa srpskom većinom  biti samo „deo sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji odnosa dve zemlje“.

Tako je Džavit Bećiri (Xhavit Beqiri), savetnik kosovskog premijera Avdulaha Hotija, u najnovijem intervjuu za RSE potvrdio da će kosovska delegacija u Briselu njeno formiranje usloviti uzajamnim priznavanjem.

Međutim, Fatmir Ljimaj koji je lider NISMA-e, tvrdi da je „Asocijacija zatvoreno pitanje“ što se Kosova tiče.

U kritikama na račun tela koje nije formirano ni pet godina od potpisivanja tehničkog sporazuma u Briselu, u sinoćnoj emisiji „Debata“ na RTK naveo je da je Zajednica u suprotnosti sa kosovskim ustavom, a da je Ustavni sud utvrdio da su 23 člana ovog sporazuma u suprotnosti sa njim.

Zato, Ljimaj tvrdi, rizik od formiranja Zajednice opština sa srpskom većinom je prošao.

Tema ZSO je još od potpisivanja Briselskog dogovora naišla na snažan odijum u kosovskoj javnosti – preko medija i političara, a od potpisivanja Tehničkog sporazuma u avgustu 2015, i na masovne demonstracije koje je predvodilo Samoopredeljenje, uključujući i serijsko bacanje suzavca u samoj sali kosovskog parlamenta.

„Zajednica neće proći“ – bila je unisona poruka ovog pokreta.

Kosovski zvaničnici, brojni eksperti, kao i značajan deo civilnog društva sa kosovske strane, imaju nepodeljen negativan stav prema uspostavljanju ZSO-a, iako se šest od 15 tačaka Prvog okvirnog sporazuma o principima za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine (Briselski sporazum) odnosi na zajednicu opština sa srpskom većinom, a što je dodatno potvrđeno potpisivanjem tehničkog sporazuma o njenom uspostavljanju 25. avgusta 2015. godine.

Najnovija u nizu negativnih reakcija uoči sutrašnjih pregovora o ZSO je i ona iz Kabineta kosovskog predsednika, Hašima Tačija. On je danas u saopštenju dostavljenom medijima zatražio da Skupština Kosova glasa o rezoluciji kojom bi se Avdulahu Hotiju zabranilo da pregovara o unutrašnjim pitanjima Kosova i temama koje „ugrožavaju unutrašnji državni poredak“.

Donedavni glavni kosovski pregovarač i potencijalni optuženi za ratne zločine, poručuje da je otvaranje teme ZSO u Briselu „velika i opasna greška“. Kritike na račun Brisela izneo je Tači i sinoć, tokom „proslave izraelske Nove godine“ u Prištini kada je poručio da je otvaranje teme ZSO „korak unazad“, te da samo SAD mogu da dovedu do potpisivanja „sveobuhvatnog sporazuma između Kosova i Srbije“.

„Druga nastojanja su uzaludna, ona su gubljenje vremena“, dodao je sinoć Tači.

Presuda Ustavnog suda selektivno tumačena

Kosovski Ustavni sud se u dva navrata 2015, izjasnio protiv legalnosti uspostavljanja ZSO-a. U prvom oglašavanju u novembru 2015. donešena je odluka o privremenoj suspenziji sporazuma, dok je mesec dana kasnije, sud odlučio da se zahtev proglasi prihvatljivim.

Iako sporazum o ZSO nije „u potpunosti u skladu sa Ustavom Kosova“, odluka Ustavnog suda nalaže da Asocijacija/zajednica sa srpskom većinom „bude uspostavljena kao što je predviđeno prvim sporazumom, ratifikovanim od strane skupštine Republike Kosovo i proglašenim od strane predsednice Republike Kosovo“. Odluka je stupila na snagu istog dana, ali zajednica srpskih opština još uvek nije uspostavljena

Sada Samoopredeljenje kaže da će braniti odluke Ustavnog suda – one u kojima se objašnjava da tačke sporazuma od 2015, nisu u skladu sa kosovskim ustavom.

I dok se u kosovskoj javnosti redovno podseća na odluke Ustavnog suda o tome šta nije u sporazumu o ZSO-u u skladu sa ustavom, zanemaruje se konstatacija suda da se radi o preuzetoj međunarodnoj obavezi.

Upravo je na nju konačno prošle nedelje podsetio kosovski premijer Avdulah Hoti, a potom i bivši kosovski premijer Isa Mustafa, sada lider LDK.

Braneći svog partijskog saborca i sadašnjeg premijera od napada, kako kaže, sa jedne strane predsednika Srbije Aleksandra Vučića, a sa druge strane Samoopredeljenja, Mustafa je objavio odluku Ustavnog suda o Asocijaciji iz 2015.

„Hajde da zaključimo da Samoopredeljenje pristaje da se osnuje Asocijacija prema Sporazumu koji je potpisao g. Tači, kako je odlučio Ustavni sud“, još je dodao tada Mustafa.

Odgovorila mu je Aljbuljena Hadžiu (Albulena Haxhiu), i dalje, međutim, ne baveći se argumentom u vezi sa obavezom Ustavnog suda da se osnuje Zajednica.

„Nismo ni za Mustafinu, ni za Tačijevu Zajednicu, jer su obe ‘Zajednice Srbije’“, kaže. Tvrdi, štaviše da se presudom Ustavnog suda „praktično odbacuje ideja o ‘Zajednici’“, iz 2013, koju je potpisao prvo Tači a Mustafa 2015.

„Sada znamo da ste u mukama povodom trećeg pokušaja, ali ste bez legitimiteta, bez legaliteta. Možete se zareći Vučiću, ali ti zaveti se tiču samo vas. Suverenitet i jedinstvo Kosova se ne mogu se promeniti. Kosovo je Republika” – upozorenja su Samoopredeljenja pred obnovu razgovora o ZSO-u u četvrtak.

Da Ustav Kosova i sporazum o Zajednici opština sa srpskom većinom „ne idu zajedno“, sada javno tvrdi i publicista Veton Suroi.

On je na svojoj Fejsbuk stranici nedavno postavio snimak isečka Hotijeve izjave sa Radio Slobodna Evrope o tome da će Kosovo poštovati sporazum o Zajednici opština sa srpskom većinom, uz svoj komentar: „… ili Ustav Republike Kosovo. Oba ne idu zajedno“.

Suroi se i danas, uoči sutrašnjih razgovora, oglasio autorskim tekstom Veton Suroi pred razgovore u četvrtak u Briselu: SOS za KosovoPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.