Umesto na forumu u Ohridu o budućnosti Zapadnog Balkana, Kurti sa „veteranima OVK“

FOTO: Fejsbuk stranica „Organizacija udruženja ratnih veterana OVK“

Vest je ažurirana

Razgovarali o „raščićavanju spiskova veterana“; Kljinaku: Nije postignut dogovor

Vd „Udruženja veterana OVK“ Faton Kljinaku u izjavi za medije nakon sastanka sa Aljbinom Kurtijem kazao je da nisu postigli dogovor i najavio nastavak protesta sve dok se njihovi zahtevi ne ispune.

Sa druge strane, iz kabineta kosovskog premijera saopšteno je da su na sastanku razgovarali o „pitanju raščišćavanja spiskova i mogućnostima saradnje u ovom aspektu, kao i drugim važnim temama koje se odnose na status i stanje veterana OVK“.

Usled jučerašnjih protesta „veterana OVK“ i blokade izvana i unutar sednice kosovske skupštine, na kojoj je trebalo da se raspravlja o Nacrtu koji bi omogućio građanima povlačenje 30 odsto sredstava iz Trusta, kosovski premijer je trenutno na sastanku sa predstavnicima nekadašnjih pripadnika „OVK“. Time je jedan deo njihovih zahteva ispunjen, a upravo zbog ovog sastanka Kurti je otkazao sastanak na Prespanskom forumu, na kojem je trebalo danas da učestvuje.

Lideri Zapadnog Balkana okupili su se juče na trodnevnom Prespanskom forumu u Ohridu. Razgovora se o „izgradnji budućnosti Zapadnog Balkana u modernoj evropskoj bezbednosnoj arhitekturi“. Domaćin je predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski. Na listi najavljenih učesnika su premijeri Srbije, Crne Gore i Kosova, te predsednici Crne Gore, Hrvatske i Slovenije. U Ohridu se nalazi i Vjosa Osmani.

Kako javljaju kosovski mediji, uz fotografije, u zgradu vlade u Prištini, stigla je četvoročlana delegacija, dok sa strane vlasti, na sastanku treba da budu prisutni ministar finansija Hekuran Murati i predsednik Komisije za budžet, Armend Muja.

Da će otkazati učestvovanje na prespanskom forumu i umesto toga se u petak sastati sa predstavnicima ovih veterana, potvrdio je sam Kurti za skupštinskom govornicom juče, nakon čega je u samom dvorištu skupštine gde se održavao protest uručen poziv za sastanak predsedniku „udruženja veterana OVK“ Fatonu Kljinakuu.

Maratonska sednica u petak počela je i završena bez razmatranja i jedne tačke dnevnog reda usled blokade sprovođenja predviđenog dnevnog reda opozicije iznutra, ali i celodnevnih protesta veterana iznutra, koji su bili najavljeni i tokom kojih su učesnici protesta pokušali da probiju i policijski kordon i uđu u samu zgradu skupštine.

Sa 68 glasova za, nijednim protiv i šest uzdržanih, Skupština Kosova je prethodno, 14. juna, usvojila u načelu Nacrt zakona koji otvara put za povećanje minimalne zarade na Kosovu, sa 170 na 250 (264 evra bruto) eura.

Međutim, „kategorija boraca“ izuzeta je sa spiska za ovaj minimalac sada, zbog čega nekadašnji pripadnici OVK sada i protestuju.

Juče su, uz zahtev za povlačenje ovog Zakona, koji je za sada usvojen samo u načelu, praktično zahtevali sastanak sa Kurtijem, i prekid sednice, a upozorili su i da će, ukoliko zakon stupi na snagu, isti uputiti Ustavnom sudu na ocenu ustavnosti.

Protestovali su i pre deset dana ispred Skupštine Kosova, tražeći isto – da se „boračke penzije“ unesu u Nacrt zakona o minimalnoj zaradi.

Ranije je „boračka penzija“ bila vezana za minimalnu platu.

Iz kosovske vlade, međutim, tvrde da je podela između penzije i minimalne zarade napravljena pre pet godina.

Sam Kurti je potvrdio u govoru da bi penzije za pripadnike OVK trebalo da budu veće, ali će to moći tek onda kada se budu uredili spiskovi onih koji se na njima nalaze.

Mešutim, istovremeno je upozorio i na to da je na Kosovu najviše 20.000 ratnih veterana.

Afera „Veterani“ koja već godinama potresa kosovsku javnu ali i političku scenu tiče se upravo većeg broj tzv. veterana OVK koji se nalaze na platnom spisku ovih penzija.

Od sredine avgusta 2018, na Kosovu se pokrenula afera u vezi sa korupcijom kada je specijalni tužilac Eljez Bljakaj podneo ostavku na tu funkciju zbog pretnji. Bljakaj je istraživao grupu od 12 članova Komisije za priznavanje i verifikaciju statusa „mučenika nacije“ – kako se na Kosovu nazivaju invalidi, veterani, članovi i izgnanici – bivši pripadnici OVK.

Opširnije o ovoj temi u:

Haradinaj ipak kao svedok u slučaju „Veterani“

Svedok: 176 pripadnika OVK iz Albanije učestvovalo u ratu, a na listi veterana 3.000

Lajmi: Osuđena dva lažna veterana OVK, pokrenuta inicijativa za uklanjanje drugih sa liste

Osuđena osmorica lažnih veterana OVK u Peći

Koha: Tomor Morina na listi „lažnih veterana“

Saslušanje u predmetu „lažni veterani“ odloženo za 14. mart

Sud u Prištini odbacio zahtev tužilaštva o suspenziji penzija u slučaju „lažni veterani“

Bura sa listom lažnih veterana OVK: Objavljena imena i lični podaci preko 20000 osoba. REAKCIJE

FHP Kosovo: Haradinaj da povuče izjavu o Bljakaju i izvini se ili da poslanici pokrenu izglasavanje nepoverenja vladi

Kancelarija EU posle ostavke Bljakaja: Bez napada na vladavinu prava, obeshrabrujući signali za one koji se bave osetljivim slučajevima

Samoopredeljenje se pridružuje protestu protiv glavnog kosovskog tužioca

Bivši kosovski tužilac Bljakaj: Nisam imao kome da prijavim pretnje

Komandni lanac prevare u ime OVK: 19.000 nezakonitih „veterana“, godišnje koštaju blizu 40 miliona…

Zašto je blokirana optužnica za lažne „veterane“? Okrivljena kompletna komisija za verifikaciju

Delavi: OVK Vašingtonu prijavila 15.000 boraca. Zapanjujuće da broj poraste 20 godina nakon konflikta

Delavi: Žalostan dan za vladavinu prava na Kosovu

Kosovski specijalni tužilac podneo ostavku zbog pretnji

Bivši kosovski tužilac Bljakaj: Nisam imao kome da prijavim pretnje

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.