Četvoro optuženih za pripremanje terorističkih napada na KFOR, crkve i diskoteke pušteni radi ponovljenog suđenja

Izvor: Zakletva za pravdu (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

U Osnovnom sudu u Prištini optuženi Gramos Šabani (Shabani), Edona Haljiti (Haliti), Aljbert (Albert) Ademaj i Ljeotrim Musljiu (Leottim Musliu) oslobođeni su optužbi za pripremanje terorističkih napada na diskoteke, crkve i KFOR.

Oslobađajuću presudu Šabanu, Haljitijevoj, Ademaju i Musljiuu objavio je u sredu sudija Agim Kuči, prenosi „Zakletva za pravdu“.

Prema rečima sudije Kučija, optuženi su u nedostatku dokaza oslobođeni optužbi jer nije dokazano da su počinili krivična dela koja im se stavljaju na teret.

Troškovi postupka padaju na teret budžeta suda.

Protiv ove presude nezadovoljne stranke imaju pravo žalbe u zakonskom roku od 15 dana od dana prijema iste.

Inače, optuženi Aljbert Ademaj je osuđen na godinu i šest meseci zatvora, zbog neprijavljivanja krivičnih dela, pri čemu je za isto krivično delo, kao i krivično delo nedozvoljeno držanje oružja, optuženi Ljeotrim Musljiu osuđen na kaznu zatvora dve godine i tri meseca.

Ali, posle žalbi Apelacionom sudu, sud je odlučio da pooštri kaznu optuženom za regrutovanje za terorizam Gramosu Šabaniju, kome je sa 6 godina zatvora u prvostepenoj presudi, pooštrena kazna na 8 godina zatvora.

Takođe, u žalbi je odlučeno da se Šabaniju, zajedno sa suprugom Edonom Haljiti, takođe optuženom u ovom slučaju, ponovo sudi za krivično delo „Pripremanje terorističkih akata ili krivična dela protiv ustavnog poretka i bezbednosti Republike Kosovo“, jer su oboje prvostepeno osuđeni.

Optuženi Bujar Behrami je, prema navodima tužilaštva, tokom aprila – maja 2018. godine, u cilju izvršenja terorističkih akata na Kosovu, tokom komunikacije sa osobom po imenu Murselj Murselji (Mursel Murseli) iz Nemačke, slao sredstva osumnjičenom Resimu Kastratiju, radi kupovine materijala za eksploziv i vatrenog oružja.

U optužnici se navodi da je 20. aprila 2018. godine, 24. aprila 2018. i 14. maja 2018. godine, preko institucija za prenos novca „Money Gram” i „Western Union” posredno poslao iznos novca od 2.629,45 evra, 3.117,01 evra i 3.255,00 evra (ukupno 9.001,46 evra), na ime lica po imenu Petrit Gaši (Gashi), a da je iste transakcije sprovođenja mera tajne prismotre i istrage potvrdio i sam osumnjičeni Behrami.

Ovim je, prema navodima tužilaštva, Bujar Behrami izvršio krivično delo „omogućavanje izvršenju terorizma” iz člana 138. st. 1 KZRK.

Optužnica Gramosa Šabanija tereti i za krivično delo „Pripremanje terorističkih akata ili dela protiv ustavnog poretka i bezbednosti Republike Kosovo“ iz člana 144. st. 3, u vezi sa krivičnim delom „Izvršenje dela terorizma“, iz člana 136. st. 1 KZRK.

Prema optužnici, optuženi Gramos Šabani, tokom meseca maja, pa do 2. juna 2018. godine, sa direktnim umišljajem planirao je pripremanje terorističkih akata u Belgiji i Francuskoj, budući da je i belgijski državljanin.

On je, kako navodi tužilaštvo, planirao samoubilački napad eksplozivom na mestima koja posećuju građani. Uz sprovođenje prikrivenih mera istrage i nadzora, odnosno praćenje razgovora na javnim i privatnim mestima od strane Kosovske policije – DKT, u Prištini, dana 05.06.2018.godine, isti je uhapšen.

Takođe, u nastavku optužnice se navodi da je Gramoš Šabani 2. juna 2018. namerno pozvao svoju suprugu Edonu Haljiti iz Ajvalije, kako bi pripremila terorističke akcije na Kosovu, naloživši joj da vozilom izvrši samoubilački napad eksplozivom na pripadnike KFOR-a na Kosovu i drugim mestima koja građani posećuju i da planira nabavku vatrenog oružja i eksploziva, a u cilju izvršenja terorističkog akta.

Za ove radnje, tužilaštvo ga tereti za krivično delo „Regrutovanje radi terorizma“, iz člana 139. KZRK.

Optužena Edona Haliti je, prema navodima tužilaštva, u periodu od maja do 2. juna 2018. godine, po nalogu optuženog Gramosa Šabanija, učestvovala u inkriminišućim radnjama pripremanja terorističkih akata na Kosovu, planirajući da izvrši samoubilački napad, sa eksplozivom u vozilu protiv pripadnika KFOR-a na Kosovu, kao i na drugim mestima koja posećuju građani, opremljena vatrenim oružjem i eksplozivom u cilju izvršenja terorističkog akta.

Zbog ovih radnji, optužnica tereti Edonu Haljiti za krivično delo „Pripremanje terorističkih akata ili krivična dela protiv ustavnog poretka i bezbednosti Republike Kosovo“, iz člana 144. st. 3, u vezi sa krivičnim delom „Izvršenje dela terorizma“ iz člana 136. st. 1 KZRK.

Ostala dvojica optuženih, Aljbert Ademaj i Ljeotrim Musljiu, tužilaštvo tereti da od decembra 2017. do 29. juna 2018. godine u Prištini i drugim mestima na Kosovu, iako su bili svesni i obavešteni da Bujar Behrami i Resim Kastrati pripremaju terorističke akte, nisu obavestili policiju o inkriminišućim radnjama krivičnih dela iz Glave KSIV – krivična dela protiv ustavnog poretka i bezbednosti Republike Kosovo iz člana 144. st. 1, u vezi sa krivičnim delom iz člana 136. st. 1 KZRK.

Ovim su Aljbert Ademaj i Ljeotrim Musljiu, prema optužnici, izvršili krivično delo „Neprijavljivanje krivičnih dela ili njihovih izvršilaca“ iz člana 386. st. 1, podstav 1.4 KZRK.

Optuženi Ljeotrim Musljiu tereti se i za krivično delo „Neovlašćeno držanje, kontrola ili držanje oružja“ iz člana 374. st. 1 KZRK.

To je zbog toga što je optuženi Musljiu, prema optužnici, bez važeće dozvole, a kršeći važeći zakon o oružju na Kosovu, obezbedio i posedovao vatreno oružje – automatske puške, koji su prilikom upada Kosovske policije u kuću i prateće objekte, zajedno sa municijom, oduzeti.

Šta je objavljivano u prošlosti o ovom slučaju, podsetite se u:

Dosije kosovskog tužilaštva: ISIS planirao napade na KFOR, pravoslavne crkve i kafiće u Mitrovici i Gračanici

Priština: Podignute optužnice protiv šest lica za terorizam

Dvojica sa Kosova priznali planiranje napada na izraelske fudbalere u Skadru

Policija Kosova: 19 uhapšeno za planirane terorističke napade na Kosovu i u regionu

Islamista sa Kosova planirao napad na izraelske fudbalere

O terorističkim pretnjama čitajte na našoj podstranici „ISIS i Kosovo“Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.