Erden Atić prvi albanski gradonačelnik Severne Mitrovice, kosovska zastava na i u zgradi opštine

Vest je ažurirana
18.05 – Osmani: Gradonačelnici i ostali izabrani imaju obavezu da polože zakletvu i počnu sa radom u zakonskom roku

Kosovska predsednica Vjosa Osmani govorila je danas o polaganju zakletve novoizbaranih gradonačelnika opština na Severu, prenosi Ekonomija onlajn. Ona očekuje da će sve procedure proći bez problema i bez tenzija.

Prema njenim rečima, izbori na severu su održani jer tako nalažu Ustav i važeći zakoni. Naglašava i da su načelnici opština dužni da polože zakletvu u određenim zakonskim rokovima.

Opširnije u posebnoj vesti.

17.38 – Novoizabrana zamenica gradonačelnika Severne Mitrovice, Katarina Ađančić, istakla je da su njihovi prioriteti – građani ove opštine, prenose kosovski mediji.

„Mislim da je vreme da konačno sednemo i zajedno se dogovorimo šta su prioriteti naših građana, da im olakšamo život, da konačno krenemo“, kazala je ona, prenosi Koha.

Ona je ujedno istakla da opština Severna Mitrovica ima mnogo problema, dok sa druge strane naglašava da imaju dobru saradnju sa građanima.

„Na kraju moramo da počnemo da radimo nešto. Nagomilali su se mnogi problemi u mnogim segmentima, od opštinskih i ostalih. Znate šta se dešavalo i tokom zime i u proleća, tako da smo odučni. Imamo dobar tim i dobru saradnju sa građanima, kako bismo zajedno uradili sve što se može“, kazala je ona, prenosi Kallxo.

17.37 – Zahtev za otvaranje mosta na Ibru u ministarstvu u Prištini – „proverava se zakonitost“

U danu u kom je novoizabrani gradonačelnik Severne Mitrovice položio zakletvu na sednici skupštine opštine Severna Mitrovica, stiže potvrda da se zahtev za otvaranje mosta na Ibru, koji je i podnela ova lokalna samouprava, nalazi u Ministarstvu u Prištini, te da se vrši provera zakonitosti.

Kosovski ministar administracije i lokalne samouprave, Eljbert Krasnići (Elbert Krasniqi), prisustvovao je danas sednici skupštine opštine Severna Mitrovica, na kojoj je zakletvu položio novi gradonačelnik, Erden Atić.

Opširnije u posebnoj vesti.

16.33 – UNS: Polaganje zakletve gradonačelnika Severne Mitrovice u senci onemogućavanja rada novinara

Na svečanoj sednici Skupštine opštine Severna Mitrovica, na kojoj je novoizabrani gradonačelnik Erden Atić položio zakletvu, redakcije koje su pratile događaj suočile su se sa selektivnim davanjem izjava, odsustvom prevoda na srpski jezik, nepuštanjem u zgradu Skupštine opštine, saopštili su danas iz Udruženja novinara Srbije.

Opširnije u posebnoj vesti.

16.07 – KP nakon polaganja zakletve gradonačelnika: Sve proteklo bez incidenata

„Situacija je mirna, sve je proteklo bez incidenata“, oglasila se i Kosovska policija nakon završene ceremonije polaganja zakletve novoizabranog gradonačelnika Severne Mitrovice, Erdena Atića.

Opširnije u posebnoj vesti.

14.07 – Prvi sastanak Atića kao gradonačelnika sa suprugom Slađana Trajkovića – tražila da se brani sa slobode

Ubrzo nakon što je položio zakletvu, novoizabrani gradonačelnik Severne Mitrovice, Erden Atić, održao je i prvi sastanak. Razgovarao je sa suprugom uhapšenog bivšeg pripadnika Kosovske policije, Slađana Trajkovića.

Opširnije u posebnoj vesti.

13.50 – Petković: Krpa na opštini u Mitrovici simbol okupacije, mnogo okupacionih zastava bilo za sto godina, ali ih sve nadživela srpska trobojka

Jedan u Beogradu, drugi u Kosovskoj Mitrovici, obojica u vanrednom obraćanju u razmaku od po sat vremena, pošto je prethodno nekoliko stotina metara od sedišta Srpske liste u zgradi opštine Severna Mitrovica, prvo istaknuta kosovska zastava, a potom, kako je i najavljivano, Erden Atić iz Samoopredeljenja položio zakletvu za gradonačelnika. Za Petkovića, radi se o „krpi“ i „simbolu okupacije“.

Opširnije u posebnoj vesti.

13.40 – Erden Atić nakon polaganja zakletve: Građani da dođu i predstave svoje probleme


Novoimenovani gradonačelnik Severne Mitrovice obratio se medijima nakon što je danas položio zakletvu u holu opštinske zgrade a ispred novopostavljene kosovske zastave

Veći deo njegovog obraćanja je bio na albanskom jeziku, s obzirom na to da prevod na srpski jezik nije bio obezbeđen.

„Počeli smo sa radom, i ja pozivam sve građane da dođu i svoje probleme, kao i ideje, koje imaju, izlože našoj ekipi. Trudićemo se da nađemo rešenje i da imamo jedan bolji život, za sve nas građane Severne Mitrovice“, kazao je Atić.

Opširnije u posebnoj vesti.

12.40 – Srpska lista od 1. juna brani ognjište svim sredstvima, danas uspeli da obuzdaju narod

„Ukoliko se ove i slične akcije nastave, 1. juna će uslediti odlučan odgovor srpskog naroda. Pravo da Srbi ostanu i opstanu na svojim ognjištima branićemo svim sredstvima“, saopštila je Srpska lista na vanrednom obraćanju.

Opširnije u posebnoj vesti.

11:45 – Erden Atić prvi je albanski gradonačelnik Severne Mitrovice. On je nešto posle 11 sati položio zakletvu za gradonačelnika na svečanoj sednici skupštine opštine Severna Mitrovica i sve to pored novopostavljene kosovske zastave. Prethodno je i na zgradu Opštine istaknuta kosovska zastava. Njegova zamenica je Katarina Ađančić, doskorašnja službenica kosovske poreske administracije.

U prisustvu 13 odbornika, skoro svih albanskih, i ogromnog broja medija, naveo je da će funkciju obavljati u skladu sa zakonima o lokalnoj samoupravi i „na dobrobit svih zajednica“.

„Neću se obazirati na izjave bilo kojih zvaničnika, već ću raditi na dobrobit svih zajednica“, kazao je Atić.

Ovoj sednici prisustvovao je i ministar administracije i lokalne samouprave, Eljbert Krasnići.

Iako je više puta ponavljao da će raditi u skladu sa zakonima i na dobrobit svih zajednica, rad sa medijima bio je danas neorganizovan. Poseban problem predstavljao je i prevod na srpski jezik. Takođe, iako je najavljeno da će se novi gradonačelnik obratiti medijima ispred opštinske zgrade, zatraživši da mediji izađu ispred zgrade i sačekaju, to se još uvek nije dogodilo. Nasuprot tome, oni su nastavili da daju izjave, pojedinim medijima koji su ulazili ponovo u zgradu opštine.

Na ovu poziciju kandidat Samoopredeljenja došao je preko lokalnih izbora na Severu održanih 23. aprila, koji su došli kao posledica izlaska Srba iz kosovskih institucija. Srbi su izbore bojkotovali i kao glasači i kao učesnici.

U 12 sati, Srpska lista u svojim prostorijama, na samo par stotina metara, održaće vanrednu konferenciju za medije.

10:49 – KP obezbeđuje, kosovska zastava na zgradi opštine Severna Mitrovica, ogroman broj novinarskih ekipa

U toku su pripreme za održavanje svečane sednice opštine Severna Mitrovica, na kojoj se očekuje da Erden Atić iz Samoopredeljenja položi zakletvu za novog gradonačelnika Severne Mitrovice.

Foto: KoSSev

Od ranog jutra, Kosovska policija uz pomoć pauk službe sa južne strane, uklanja automobile parkirane u kružnom toku neposredno pored glavnog mosta, koji je inače zatvoren za saobraćaj vozilima.

FOTO: KoSSev

Takođe, policija je prisutna i u delu ulice Oslobođenja, koje vodi ka opštinskoj zgradi, kao i u sporednim ulicama.

Nedaleko od opštine nalazi se i ekipa KFOR-a, kao i nekoliko pripadnika EULEX-a.

Foto: KoSSev

Ispred same opštinske zgrade, nalazi se veliki broj novinarskih ekipa.

Na zgradi opštine postavljena je kosovska zastava

Foto: KoSSev

Za kosovske medije, od ranog jutra, ali i prethodnih dana, inauguracija gradonačelnika Severne Mitrovice jedna je od glavnih vesti, a već se sada postavljaju pitanja, kada će i preostala tri nova albanska gradonačelnika da polože zakletvu.

Foto: KoSSev

Svečana sednica sa samo jednom tačkom dnevnog reda zakazana je za 11 časova. Kako najavljuju iz opštine, ali i iz Prištine, očekuju miran proces.

Kako javljaju pojedini mediji u Prištini, navodno se na sednici očekuje prisustvo kosovskog ministra unutrašnjih poslova Dželjalja Svećlje, i ministra za lokalnu upravu Eljberta Krasnićija.

„Imaćemo nove gradonačelnike koji će se svakodnevno angažovati na pobošljanju života građana, bez ozbira na etničku pripadnost“, tvrdi Krasnići.

On je u izjavi za Teljegrafi, kazao je da je u severnim opštinama do sada bilo gradonačelnika koji nisu bili na usluzi građanima, već, kako kaže, na „usluzi kriminalnih grupa“.

„Gradonačelnik polaže zakletvu i počinje svoju dužnost u službi građana, ispunjavanjem svog zakonskog i ustavnog mandata. Mi, kao Vlada, posvećeni smo saradnji sa svakom opštinom Kosova, a posebno sa opštinama na severu, gde već duži vremenski period, gradonačelnici nisu na usluzi građanima, već u službi kriminalnih grupa“, kazao je on i dodao da je „veoma srećan kao ministar što konačno imamo gradonačelnika koji će se svakodnevno angažovati na unapređenju građanskog života bez obzira na nacionalnu pripadnost“, naveo je.

Naglasio je da su se „pobrinuli za sve administrativne delove“, dodajući da očekuju da će se u narednim danima u „zakonskim rokovima zakazati sednice za konstruisanje još tri skupštine na severu“.

Međutim, suprotno ovim stavovima, da je situacija složena – potvrdila je posredno kasno sinoć i Kvinta, uz poruku da ne bi trebalo da bude nikakvih akcija ili inicijativa, uključujući i novoizabrane gradonačelnike i skupštine opština, koje ne služe narodu ili koje mogu da povećaju tenzije.

Kako su naglasili, to uključuje vršenje više od administrativnih ovlašćenja i proces preuzimanja dužnosti jer:

„Ne postoji uslov da gradonačelnici polože zakletvu u opštinskim kancelarijama“.

A predsednik Srbije Aleksandar Vučić otkazao je ranije planirane obaveze zbog, kaže, složene bezbednosne situacije na Кosovu i Metohiji. On će zbog toga imati sastanke sa domaćim i međunarodnim političkim faktorima, u pokušaju da stabilizuju situaciju saopštilo je Predsedništvo.

Vučić zabrinut zbog situacije na Severu, pokušava da je stabilizuje, a u 18h zakazao veliki narodni miting u Pančevu

Novoizabrani gradonačelnik S. Mitrovice danas polaže zakletvu

Kvinta: Ne postoji uslov da gradonačelnici polože zakletvu u opštinskim kancelarijama

Hovenijer nakon sastanka sa Kurtijem: O polaganju zakletve – ne treba koristiti silu za ulazak u opštinske zgrade

Sadiku nema saznanja da sutra još neko polaže zakletvu osim Atića; KP ima operativni plan

Vučić: Sutra u zgradi opštine S.Mitrovice zakletve polažu tri „lažna gradonačelnika“Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.