Kosovska vlada protiv Lajčakove „metodologije“ za primenu člana 7 EU sporazuma

Kosovska vlada
FOTO: KoSSev

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albasnkog, osim naslova koji je adaptiran)

Kosovska vlada odbacila je mogućnost izrade „metodologije“ za primenu člana 7 EU sporazuma, koju je predložio emisar za dijalog Beograda i Prištine, Miroslav Lajčak. U kabinetu premijera su naveli da se ne može graditi metodologija za sprovođenje ove tačke, a koja govori o „samoupravljanju Srba“, a da prethodno nema usaglašenog plana za punu primenu sporazuma.

Kosovska vlada izjasnila se protiv prilagođavanja metodologije za primenu člana 7 Briselskog sporazuma, koji zahteva emisar Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine, Miroslava Lajčaka.

Za dokumenta koje je Lajčak predstavio, iz kabineta premijera Aljbina Kurtija poručili su da se ne može izgraditi metodologija za implementaciju jedne od tačaka, a da nema usaglašenog plana za punu implementaciju.

„Lajčak je predstavio nekoliko dokumenata ili predloga. Jedan za redosled implementacije Osnovnog sporazuma, odnosno celog sporazuma, zatim jedan za Nacrt projektnog zadatka Zajedničkog odbora za praćenje sprovođenja Osnovnog sporazuma, drugi za Nadzorni odbor za sprovođenje Deklaracije o prisilno nestalim i metodologiju implementacije člana 7 Sporazuma, ali ne i nacrt statuta Zajednice opština sa srpskom većinom“, kazao je portparol kosovske vlade, Perparim Krieziu.

„Za ovo drugo, naš stav je bio da ne možemo da gradimo metodologiju za implementaciju jedne od tačaka Sporazuma, a da nemamo usaglašen plan za punu implementaciju Sporazuma, kako je to predviđeno Aneksom za implementaciju dogovorenim u Ohridu. Iz tog razloga, o ovoj predloženoj metodologiji uopšte nije bilo reči na sastanku u ponedeljak”.

O ovim dokumentima govorio je i glavni srpski pregovarač Petar Petković, koji je rekao da su Srbija i Evropska unija iznele konkretne predloge za Zajednicu i za nestala lica, a da je Bisljimi, prištinski pregovarač, tražio još vremena.

„EU je izašla sa predlozima za izradu statuta Asocijacije, sa postupkom po pitanju nestalih lica i planom rada Komisije koja prati ceo proces implementacije. Umesto da tema bude kako dalje, Bislimi je došao i rekao da će predloge poslati za sedam dana”, rekao je Petković srpskim medijima, navodi Koha.

U kabinetu premijera su naveli da se Bisljimi u svojoj izjavi od 15. maja poziva na dva dokumenta – onaj o zadatku Komiteta za praćenje sprovođenja Osnovnog sporazuma i Komiteta za praćenje sprovođenja Deklaracije o nestalima.

U vezi sa ovim dokumentima, prema rečima portparola Krieziua, Kosovo će dati svoje komentare do petka.

Na pitanje kakav će model kosovska vlada predstaviti na narednom sastanku, Krieziu je naveo „nacrt vizije“ premijera Kurtija.

„Premijer Kurti je izneo svoju viziju za implementaciju člana 7 Osnovnog sporazuma inspirisan hrvatskim modelom Nacionalnog saveta Srba, za koji smatramo da je prava referenca za dalji put i skladu sa članom 7 Osnovnog sporazuma“, rekao je on.

Vizija koju je izneo premijer Kurti zasnovana je na modelu Nacionalnog saveta Srba u Hrvatskoj.

Kako se navodi na zvaničnom sajtu, Savet je „demokratski izabrano političko, savetodavno i koordinaciono telo koje deluje kao samouprava Srba u Republici Hrvatskoj po pitanjima njihovih građanskih i nacionalnih prava, kao i po pitanjima identiteta, participacije i njihove integracije u hrvatsko društvo”.

Nacionalni savet Srba je osnovan preko Erdutskog sporazuma i pisma Vlade Republike Hrvatske o okončanju mirne reintegracije područja sa većinskim srpskim stanovništvom.

Nakon donošenja Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina 2002. godine, promenjena je i organizaciona struktura saveta nacionalnih manjina.

Članovi Saveta biraju se tajnim glasanjem, na izborima koje organizuje hrvatska država, u svim jedinicama lokalne samouprave u kojima srpsko stanovništvo prelazi cenzus od 1,5 odsto.

Do sada su održana četiri para izbora – 2003, 2007, 2011. i 2015. Na opštinskom nivou, veće se bira ako u tom delu živi najmanje 200 pripadnika srpske zajednice.

I kosovska predsednica Vjosa Osmani takođe je izrazila spremnost da Kosovo ponudi i druge modele oko Zajednice.

Prema njenim rečima, grupe eksperata već duže vreme rade na tome da deset principa predloženih kao nacrt vizije 2. maja u Briselu postanu konkretne ustavne i zakonske odredbe.

Kurti i Osmani su takođe kritikovali EU zbog zahteva koji prevazilaze ono što je dogovoreno u Briselu i Ohridu, pozivajući se na „preduslov“ za uspostavljanje Zajednice pre nego što se druge tačke sprovedu.

U ponedeljak je u Briselu održana nova runda dijaloga glavnog pregovarača Kosova, Besnik Bislimi, i Srbije Petar Petković, uz posredovanje Evropske unije.

Sastanak nije dao rezultate, iako se, prema rečima učesnika, razgovaralo o nizu tema.

Kancelarija izaslanika EU za dijalog Beograda i Prištine nije komentarisala predložene dokumente niti model koji je dao Kurti.

Posle sastanka Bisljimi-Petković, posrednik EU Miroslav Lajčak rekao je da je cilj razjašnjenje otvorenih pitanja, naglasivši da će se razgovori nastaviti.

Član 7, na kome insistira Brisel, govori o samoupravljanju srpske zajednice, što, po njima, znači osnivanje Zajednice.

„Obe strane su posvećene postizanju konkretnih aranžmana, u skladu sa relevantnim instrumentima Saveta Evrope i korišćenjem postojećih evropskih iskustava, kako bi se obezbedio odgovarajući nivo samoupravljanja srpske zajednice na Kosovu i mogućnost pružanja usluga u nekoliko specifičnih oblasti, uključujući mogućnost finansijske pomoći Srbije i direktne kanale komunikacije srpske zajednice sa Vladom Kosova“, navodi se u članu Sporazuma.

Od postizanja dogovora o Aneksu u Ohridu, potpisana je Deklaracija o nestalima iz poslednjeg rata, za čiju implementaciju će biti formirana nadzorni komisija.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.