Kvinta: Ne postoji uslov da gradonačelnici polože zakletvu u opštinskim kancelarijama

Ne bi trebalo da bude nikakvih akcija ili inicijativa, uključujući i novoizabrane gradonačelnike i skupštine opština, koje ne služe narodu ili koje mogu da povećaju tenzije, poručila je upravo Kvinta samo par sati uoči polaganja zakletve novoizabranog gradonačelnika u opštini Severna Mitrovica.

To, kako su naglasili, uključuje vršenje više od administrativnih ovlašćenja i proces preuzimanja dužnosti jer:

„Ne postoji uslov da gradonačelnici polože zakletvu u opštinskim kancelarijama“.

Sve strane treba da se uzdrže od upotrebe sile ili akcija koje raspiruju tenzije ili podstiču sukob

Kvinta u svom saopštenju konstatuje da su izbori koji su održani u četiri opštine na Severu za gradonačelnike, uključujući i izbor dve skupštine opštine – u skladu sa kosovskim ustavnim i pravnim zahtevima.

Ipak, istovremeno potvrđuju i to da, zbog bojkota značajnog dela srpske zajednice, rezultati nisu dugoročno političko rešenje za ove opštine.

„Pozivamo sve aktere da hitno rade zajedno među svim zainteresovanim stranama, uključujući i lokalne zajednice, a prema rešenju koje obezbeđuje održivu participativnu predstavničku demokratiju u ovim opštinama“, naglasila je Kvinta.

Poručili su da podržavaju dijalog koji vodi Evropska unija za normalizaciju odnosa između Beograda i Prištine.

Istakli su i da to uključuje potrebu za hitnim napretkom u uspostavljanju Zajednice srpskih opština.

Slične poruke tokom prethodna dva upućivao je i američki ambasador u Prištini, Džefri Hovenijer: 

Hovenijer nakon sastanka sa Kurtijem: O polaganju zakletve – ne treba koristiti silu za ulazak u opštinske zgrade

Hovenijer: Gradonačelnici da uđu samo u zgrade gde su dobrodošli

U zgradi opštine Severna Mitrovica, kako je to najavljeno pre nedelju dana, zakletvu danas treba da položi novoizabrani gradonačelnik Erden Atić iz Pokreta Samoopredeljenje, koji se na toj poziciji našao preko lokalnih izbora na Severu održanih 23. aprila, koji su došli kao posledica izlaska Srba iz institucija.

Srbi su ove izbore bojkotovali i kao glasači i kao učesnici.

Ako bude položio zakletvu, Atić će biti prvi zvaničan gradonačelnik na Severu, koji nije pripadnik srpske zajednice, inače većinske u četiri severne opštine.

Sa izuzetkom ove opštine u kojoj postoji posebna opštinska zgrada, u preostale tri – Leposavić, Zubin Potok i Zvečan, dva opštinska rukovodstva – u kosovskom i srpskom sistemu do izlaska su bila smeštena u istoj zgradi.

Upravo ovo pitanje, odnosno posebno pitanje uspostavljanja opštinskih organa u Leposaviću, Zvečanu i Zubinom Potoku, dodatno preopterećuje dijalog Beograda i Prištine, a kod međunarodnih predstavnika izaziva veliku zabrinutost od mogućih eskalacija i novih tenzija.

Zabrinutost za „upade“ u opštinske zgrade više puta je tokom proteklih nedelja isticao i srpski predsednik, Aleksandar Vučić, koji je kao krizni datum izdvajao 28. maj.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.