UNS: Polaganje zakletve gradonačelnika Severne Mitrovice u senci onemogućavanja rada novinara

FOTO: KoSSev

Na svečanoj sednici Skupštine opštine Severna Mitrovica, na kojoj je novoizabrani gradonačelnik Erden Atić položio zakletvu, redakcije koje su pratile događaj suočile su se sa selektivnim davanjem izjava, odsustvom prevoda na srpski jezik, nepuštanjem u zgradu Skupštine opštine, saopštili su danas iz Udruženja novinara Srbije.

Novinarka Radija Kosovska Mitrovica, Ivana Vanovac, za sajt UNS-a kaže da osoblje koje je komuniciralo sa medijskim ekipama nije iz službe za odnose sa medijima, već da su to bili pripadnici obezbeđenja, a da je komunikacija na srpskom jeziku bila nemoguća.

“Ponašanje službenika koji su tokom današnjeg polaganja zakletve gradonačelnika Atića i njegovih zamenika bilo je nekorektno i diskriminišuće. Na zahtev obezbeđenja medijski radnici koji su se legitimisali UNS-ovom pres karticom su zadržani uz pitanje – ‘kakve su vam to akreditacije’. Posle kratkog raspravljanja, ipak su pušteni i oni“, kazala je za UNS Vanovac.

Ističe da se novoizabrani gradonačelnik Atić, nakon polaganja zakletve, obratio novinarima selektivno, upravo zato što su, kako tvrdi, protokol vodili ljudi iz obezbeđenja, a ne PR službenici.

„Niko nije organizovao novinare da istovremeno uzmu izjavu, pa je to uspelo samo nekolicini ekipa koje su se zadesile unutar opštinske zgrade, dok su ostale na izjavu čekale još par sati“.

Novinarke portala Gračanica onlajn i dopisnice Prve televizije, Ane Marković, takođe navodi da je odmah nakon polaganja zakletve bilo je izdvojeno nekoliko medija, koji većinski izveštavaju na albanskom jeziku koji su uzeli izjave od novog gradonačelnika.

Prema saznanjima KoSSev-a, među ovim medijskim ekipama našle su se i dve novinarke srpskih redakcija

Mnogi mediji koji izveštavaju na srpskom i na albanskom jeziku su, kako kaže Marković za sajt UNS-a, ostali ispred zgrade Opštine i nije im bilo dozvoljeno da dobiju izjavu.

„Kako su mediji odabrani, kojom selekcijom, ne znamo. Mi smo se žalili i tražili da se obrati svima, da to bude ispred i da svi možemo da postavimo pitanja. Kasnije smo načuli od albanskih kolega da će se gradonačelnik medijima obratiti kod Ibarskog mosta, što je bilo nakon sat, dva. Mi nismo otišli, bojkotovali smo“, istakla je Marković.

Vanovac, podseća da je tek više od sat vremena kasnije Atić obratio ostalim ekipama.

Novi gradonačelnik je to učinio na albanskom jeziku, a na zahtev srpskih redakcija da se izjave prevedu, rekao je da nemaju prevodioca za srpski, napominje Vanovac.

Atić se, međutim, na kraju obratio na sasvim korektnom srpskom jeziku, dajući izjavu i srpskim novinarima, međutim nije odgovorio na sva postavljena pitanja, iako je to uredno učinio kada su pitanja postavljale kolege iz albanskih redakcija.

Za današnji događaj, kao što se moglo i očekivati, bio je zainteresovan veliki broj novinarskih ekipa, kako srpskih tako i albanskih.

O današnjem polaganju zakletve novoizbranog gradonačelnika Severne Mitrovice čitajte u:

KP nakon polaganja zakletve gradonačelnika: Sve proteklo bez incidenata

Prvi sastanak Atića kao gradonačelnika sa suprugom Slađana Trajkovića – tražila da se brani sa slobode

Petković: Krpa na opštini u Mitrovici simbol okupacije, mnogo okupacionih zastava bilo za sto godina, ali ih sve nadživela srpska trobojka

Erden Atić nakon polaganja zakletve: Moj kabinet je već danas počeo sa sastancima

Srpska lista od 1. juna brani ognjište svim sredstvima, danas uspeli da obuzdaju narod

Erden Atić prvi albanski gradonačelnik Severne Mitrovice, kosovska zastava na zgradi opštine

Novoizabrani gradonačelnik S. Mitrovice danas polaže zakletvuPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.