Petković: Krpa na opštini u Mitrovici simbol okupacije, mnogo okupacionih zastava bilo za sto godina, ali ih sve nadživela srpska trobojka


Jedan u Beogradu, drugi u Kosovskoj Mitrovici, i Igor Simić i direktor Kancelarije za KiM u vanrednim obraćanjima u razmaku od po sat vremena, pošto je prethodno nekoliko stotina metara dalje od sedišta Srpske liste, u zgradi opštine Severna Mitrovica, prvo istaknuta kosovska zastava, a potom je, kako je i najavljivano, Erden Atić iz Samoopredeljenja položio zakletvu za gradonačelnika. Za Petra Petkovića, radi se o „krpi“ i „simbolu okupacije“.

Erden Atić iz Samoopredeljenja prvi je albanski gradonačelnik Severne Mitrovice i ujedno na Severu. Kada će preostala tri albanska gradonačelnika polagati zakletvu u Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku, nije poznato, ali, da će se to i dogoditi, potvrđuju u Prištini.

„Nedopustivo je da opštinu vodi neko sa nešto više od 500 glasova“, kazao je u vanrednom obraćanju Petar Petković, dodajući da je Atić sada imao čak i manje nego na prethodnim izborima.

Uporedio je to sa glasovima prethodnog gradonačelnika Milana Radojevića iz Srpske liste koji je imao preko 10,000, glasova.

„Jasno vam je da neko ko nema nikakav legitimitet ne može predstavljati građane te opštine, kako je Atić to i izjavio, govoreći da će biti u službi svih građana“, Petković je komentarisao Atićevu izjavu nakon što je i položio zakletvu.

„Sram bilo i Aljbina Kurtija i onaj deo međunarodne zajednice koji je podržao ove kontejner izbore na koje Srbi listom nisu izašli, koje su bojkotovali“.

Okupacija

Srpska lista prethodno je poručila da su zajedno sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, nadljudskim naporima koji su prethodnih dana uloženi, a posebno danas, uspeli da spreče narod da ne reaguje i da sačuvaju mir.

U skladu sa najnovijim narativom o „(potpunoj) okupaciji Kosova i Metohije“ – koju je u najavi bojkota lokalnih izbora na Severu predstavio srpski predsednik Aleksandar Vučić, i Simić i Petković su predstavili javnosti to, da je okupacija zvanično započela.

Do sada, međutim, srpske institucije nisu pokrenule proceduru za proglašenje iste nad teritorijom koja je prema Ustavu Srbije, neotuđivi deo Srbije.

„Danas je i zvanično započela okupacija Severa Kosova i Metohije od strane Aljbina Kurtija i njegovog okupacionog gaulajtera Erdena Atića koji je i preuzeo dužnost tzv. gradonačelnika severne Kosovske Mitrovice“.

„A simbol te okupacije je i ta krpa koju su istakli na zgradi opštine Severne Kosovske Mitrovice“, kaže Petković za kosovsku zastavu koja je od danas zvanično istaknuta nad zgradom opštine.

Za Petkovića i srpsku vlast, to nije, niti će ikad biti zastava.

„Koja će tu stajati onoliko koliko i sama okupacija, a to znači – ne (za)dugo“, dodao je ovaj vladin zvaničnik.

I dok joj predviđa kratak vek, izlistao je upravo „okupacione zastave“ koje su se nad Kosovom vijorile u prošlom: Musolinijeva, Trećeg Rajha i sada kosovska…

Uteha mu je baš to – što je u poslednjih sto godina „mnogo okupacionih zastava bilo, ali ih je sve pobedila i nadživela srpska trobojka“.

Sama istorija ga uči da svaka okupacija ima kraj, a ova će se završiti kada:

„Srbi izaberu trenutak kada je kraj ovoj okupaciji“, šalje Petković sličnu poruku kao i Igor Simić prethodno u Kosovskoj Mitrovici.

Vučić sa Lajčakom

U toku je razgovor predsednika Aleksandra Vučića sa posrednikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom.

Vučić je Lajčaka upozorio na sve posledice Kurtijevog ponašanja, na incidente i provokacije koje mogu da se pretvore, kako naglašava Petković, u „najveću krizu do sada“.

„Da svojim delovanjem Aljbin Kurti i Priština žele da proteraju srpski narod sa Kosova i Metohije i zapravo žele da najotvorenije isprovociraju“, kaže ovaj zvaničnik.

Predsednik Vučić pozvao je na mir. Da se ne reaguje na provokacije, jer Kurti hoće da gurne u sukob, da bi Beograd bio kriv, pre svega Aleksandar Vučić“.

Kritikovao je i Kvintu i njihovo sinoćno saopštenje. Poziv Kvinte kosovskim vlastima da se nema uslova za polaganje zakletve u opštinskim zgradama na Severu, Petković tumači tako što kaže da to pokazuje se ne želi ići u pravcu normalizacije odnosa i da Kurti ima vetar u leđa, jer ga neko podržava.

O današnjem polaganju zakletve novoizbranog gradonačelnika Severne Mitrovice čitajte u:

Srpska lista od 1. juna brani ognjište svim sredstvima, danas uspeli da obuzdaju narod

Petković: Krpa na opštini u Mitrovici simbol okupacije, mnogo okupacionih zastava bilo za sto godina, ali ih sve nadživela srpska trobojka

Erden Atić nakon polaganja zakletve: Moj kabinet je već danas počeo sa sastancima

Srpska lista od 1. juna brani ognjište svim sredstvima, danas uspeli da obuzdaju narod

Erden Atić prvi albanski gradonačelnik Severne Mitrovice, kosovska zastava na zgradi opštine

Novoizabrani gradonačelnik S. Mitrovice danas polaže zakletvu

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.