Novoizabrani gradonačelnik S. Mitrovice danas polaže zakletvu

Zgrada Opštine
FOTO: KoSSev

U zgradi opštine Severna Mitrovica, danas u 11 časova, zvanično će na svečanoj sednici zakletvu položiti novoizabrani gradonačelnik ove opštine, Erden Atić.

Na ovu poziciju došao je preko lokalnih izbora na Severu održanih 23. aprila, koji su došli kao posledica izlaska Srba iz kosovskih institucija. Srbi su izbore bojkotovali i kao glasači i kao učesnici.

Erden Atić, inače kandidat ispred Pokreta Samoopredeljenje, na ovim izborima koji su protekli sa učešćem svega nešto više od tri odsto glasača i samim tim okarakterisani kao izbori sa veoma niskim odzivom, pobedio je sa ukupno 553 glasa ili 66,9 odsto.

Atić je javnosti postao poznat kada se kandidovao na lokalnim izborima 17. oktobra 2021. godine – tada predložen za zajedničkog kandidata albanskih stranaka za gradonačelnika takođe Severne Mitrovice.

Njegov protivkandidat bio je Milan Radojević ispred Srpske liste.

Atića su za ove izbore tada predložili pokret Samoopredeljenje, Demokratska partija Kosova, Alijansa za budućnost Kosova, Alijansa za novo Kosovo i Vakat.

Ipak tada je sa osvojena 1,022 glasa izgubio, a pobedu odneo Radojević.

Tako je bilo sve do novembra prošle godine, kada su Srbi zbog problema oko tablica, odlučili da izađu iz svih kosovskih institucija, uključujući i četiri lokalne samouprave u opštinama na Severu.

14 odbornika Srpske liste, krajem istog meseca, po automatizmu zamenilo je 14 novih uz još dva.

Među njima je tada u opštinsku skupštinu ušao i Erden Atić kao predstavnik Građanske inicijative „Mitrovica“.

Atić će danas biti prvi novoizabrani gradonačelnik na Severu, koji nije pripadnik srpske zajednice inače većinske u severnom delu Mitrovice, koji će zvanično položiti zakletvu za svoju poziciju.

Inače, sa izuzetkom Severne Mitrovice u kojoj postoji posebna opštinska zgrada, u preostale tri – Leposavić, Zubin Potok i Zvečan, dva opštinska rukovodstva – u kosovskom i srpskom sistemu do izlaska su bila smeštena u istoj zgradi.

Upravo ovo pitanje, odnosno posebno pitanje uspostavljanja opštinskih organa u Leposaviću, Zvečanu i Zubinom Potoku, dodatno preopterećuje dijalog Beograda i Prištine, a kod međunarodnih predstavnika izaziva veliku zabrinutost od mogućih eskalacija i novih tenzija.

Zabrinutost za „upade“ u opštinske zgrade više puta je tokom protekle nedelje isticao srpski predsednik, Aleksandar Vučić, koji je kao krizni datum izdvajao 28. maj.

Juče je izneo podatak da će danas u opštini Severna Mitrovica zakletvu položiti tri nova gradonačelnika, što je potom iz same opštine praktično demantovano. 

Pre dva dana američki ambasador na Kosovu, Džefri Hovenijer, govoreći o ovom pitanju, poručio je da izabrani gradonačelnici „treba da uđu u zgrade samo tamo gde su dobrodošli“, te da očekuje da oni ne zauzmu političku ulogu u opštinama već tehničku.

Sa druge strane, istakao je da će svako ko bude pokušao da na bilo koji način „ometa zvaničnike u izvršenju zakonskih obaveza“ – biti dočekan sa teškim kaznama od strane SAD i cele međunarodne zajednice.

Kasno sinoć se oglasila i Kvinta, uz poruku da ne bi trebalo da bude nikakvih akcija ili inicijativa, uključujući i novoizabrane gradonačelnike i skupštine opština, koje ne služe narodu ili koje mogu da povećaju tenzije.

Kako su naglasili, to uključuje vršenje više od administrativnih ovlašćenja i proces preuzimanja dužnosti jer:

„Ne postoji uslov da gradonačelnici polože zakletvu u opštinskim kancelarijama“.

Za današnju aktivnost u opštinskoj zgradi, Kosovska policija razradila je poseban operativni plan, a situaciju će, kako su potvrdili sinoć za Insajderi, pratiti i KFOR.

Iz same opštine, ipak, očekuju da današnji dan protekne kratko, mirno i bez incidenata.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.