Hovenijer nakon sastanka sa Kurtijem: O polaganju zakletve – ne treba koristiti silu za ulazak u opštinske zgrade

Ambasador SAD Džef Hovenijer Intervju
FOTO: KoSSev

Nakon što je juče obavio telefonski razgovor sa višim savetnikom Stejt departmenta, kosovski premijer, Aljbin Kurti, sastao se danas sa ambasadorom SAD-a, Džefrijem Hovenijerom i to uoči polaganja zakletve novoizabranog gradonačelnika opštine Severna Mitrovica.

Američki ambasador u Prištini nakon sastanka sa Kurtijem još jednom je pozvao na izbegavanje sukoba i akcije koje mogu da dovedu do povećanja tenzija na Severu.

Govoreći o polaganju zakletvi novoizabranih gradonačelnika, Hovenijer je poručio da SAD ne smatraju dobrom idejom da se silom pristupi opštinskim zgradama, prenosi Koha.

„Treba izbegavati sukobe i akcije koje dovode do povećanja tenzija na Severu. Ne mislimo da je dobra ideja koristiti silu da bi se pristupilo zgradama koje možda uopšte nisu pristupačne“, rekao je on.

O ZSO: Priština da predstavi viziju pa formira ZSO u skladu sa Ustavom

Hovenijer je upitan i o viziji kosovskog premijera za rešavanje pitanja statusa Srba na Kosovu.

Kaže da kosovska vlada ima odgovornost da hitno krene dalje sa pregovorima, a zatim i formira ZSO.

„Nekoliko puta smo rekli da ideje treba staviti na sto, da znamo šta je vizija. Želimo da ovaj proces napreduje. Često smo govorili stvari koje je rekao i premijer Kurti. Ne želimo da Asocijacija bude u suprotnosti sa Ustavom Kosova. Jasno smo izneli našu verziju. Ali važno je da i Kosovo stavi svoje ideje na sto“, rekao je on.

Izbori na Severu Kosova koji su održani 23. aprila, usled bojkota od strane Srba, te učešća svega nešto više od tri odsto glasača, doveli su do toga da u ovim većinsko srpskim opštinama pobede predstavnici manjinskih zajednica, odnosno iz stranaka PDK i Samoopredeljenja. Izabrane su i dve nove skupštine opštine, takođe sa gotovo isključivo albanskim delegatima.

Kao pobednik u trci za gradonačelnika u severnom delu Kosovske Mitrovice izašao je Erdan Atić, upravo iz Samoopredeljenja. Skupština opština Severne Mitrovice je još 12. maja za sutra zakazala sednicu na kojoj će novoizabrani gradonačelnik položiti zakletvu.

Istovremeno su stizale najave iz Prištine da će, po njima legitimno izabrani predsednici opština, uspostaviti organe u zakonski određenom roku i u drugim opštinama.

Sa druge strane, iz Beograda su slali poruke da su zabrinuti i da su moguće nove tenzije usled „upada“ u opštine i „okupacije Severa“.

Sa izuzetkom Severne Mitrovice u kojoj postoji posebna opštinska zgrada, u preostale tri, dva opštinska rukovodstva – u kosovskom i srpskom sistemu do izlaska Srba iz institucija su bila smeštena u istoj zgradi.

Američki ambasador u Prištini je i juče kazao da bi novi funkcioneri trebalo da uđu u zgrade samo tamo gde su dobrodošli, kao i da lokacija opština u kojima se polažu zakletve ne utiče na status funkcionera. Takođe je kazao da usled bojkota izbora od strane Srba, odnosno niske izlaznosti, SAD očekuju da novoizabrani gradonačelnici opština i skupština opština preuzmu tehničku, a ne političku ulogu.

Iste noći novoizabrani gradonačelnik Zubinog Potoka, Izmir Zećiri, kazao je da on, ali i drugi novoizabrani gradonačelnici svoje aktivnosti usklađuju sa svim faktorima, uključujući ambasadu SAD-a u Prištini, ali i da neće svi da polažu zakletve u istom danu.

Samo dan kasnije, tj. danas, Aleksandar Vučić, izašao je sa drugačijim navodima.

„Oni će pokušati sutra da u zgradi opštine u severnom delu Kosovske Mitrovice, održe konstitutivne sednice za tri opštine i da izaberu lažne gradonačelnike, podržane od strane zemalja Kvinte na najlažnijim i najsramnijim i najbednijim izborima održanim bilo gde u svetu, sa prosečnom izlaznošću od 3,4 odsto“, rekao je srpski predsednik.

Upitan o ovim navodima, tj. da li će još neki novoizabrani gradonačelnik, odnosno odbornik iz druge opštine, sutra da polaže zakletvu u zgradi opštine Severna Mitrovica, zamenik predsedavajućeg ovog tela, Skender Sadiku, kazao je u međuvremenu za KoSSev da nema tu informaciju, uz podsećanje da je sednica sazvana s ciljem polaganja zakletve Erdena Atića.

Pročitajte još:

Sadiku nema saznanja da sutra još neko polaže zakletvu osim Atića; KP ima operativni plan, situacija mirna, „na oprezu smo“

Šole razgovarao i sa Kurtijem: Teme – Saradnja, dijalog, izbori na Severu, sednice i polaganje zakletve

Novoizabrani gradonačelnik ZP o preuzimanju mandata: Usklađujemo delovanje sa SAD i drugima

Šole Vučiću: Neophodno izbeći eskalacije i sukobe

Hil: Rešavanje tehničkih pitanja nije za ljude koji žele brza rešenja. Na kraju ćemo imati ZSOPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.