Sadiku nema saznanja da sutra još neko polaže zakletvu osim Atića; KP ima operativni plan, situacija mirna, „na oprezu smo“

Zgrada Opštine
FOTO: KoSSev

Uoči sutrašnje sednice na kojoj bi, prema najavi, zakletvu trebalo da položi novi gradonačelnik Severne Mitrovice, Erden Atić, iz Beograda poručuju da on neće biti jedini. „Pokušaće sutra da u zgradi opštine u Mitrovici održe konstitutivne sednice za tri opštine i da izaberu lažne gradonačelnike“, kazao je srpski predsednik. Zamenik predsedavajućeg ove opštine, međutim, tvrdi da nema takva saznanja, te poručuje da je u skladu sa zakonom, neophodno da se konstitutivne sednice unapred najave. Iz Kosovske policije potvrdili su za KoSSev da su izradili operativni plan s ciljem obezbeđenja sutrašnje sednice, kažu da je situacija mirna, ali i da su na oprezu.

Izbori na Severu Kosova koji su održani 23. aprila, usled bojkota od strane Srba, te učešća svega nešto više od tri odsto glasača, doveli su do toga da u ovim većinsko srpskim opštinama pobede predstavnici manjinskih zajednica, odnosno iz stranaka PDK i Samoopredeljenja. Izabrane su i dve nove skupštine opštine, takođe sa gotovo isključivo albanskim delegatima.

Kao pobednik u trci za gradonačelnika u severnom delu Kosovske Mitrovice izašao je Erdan Atić, upravo iz Samoopredeljenja. Skupština opština Severne Mitrovice je još 12. maja za sutra zakazala sednicu na kojoj će novoizabrani gradonačelnik položiti zakletvu.

Istovremeno su stizale najave iz Prištine da će, po njima legitimno izabrani predsednici opština, uspostaviti organe u zakonski određenom roku i u drugim opštinama.

Sa druge strane, iz Beograda su slali poruke da su zabrinuti i da su moguće nove tenzije usled „upada“ u opštine i „okupacije Severa“.

Juče je, međutim, američki ambasador u Prištini kazao da usled bojkota izbora od strane Srba, odnosno niske izlaznosti, SAD očekuju da novoizabrani gradonačelnici opština i skupština opština preuzmu tehničku, a ne političku ulogu, te da uđu u zgrade samo tamo gde su dobrodošli, kao i da lokacija opština u kojima se polažu zakletve ne utiče na status funkcionera.

Iste noći novoizabrani gradonačelnik Zubinog Potoka, Izmir Zećiri, kazao je da on, ali i drugi novoizabrani gradonačelnici svoje aktivnosti usklađuju sa svim faktorima, uključujući ambasadu SAD-a u Prištini, ali i da neće svi da polažu zakletve u istom danu.

Samo dan kasnije, tj. danas, Aleksandar Vučić, izašao je sa drugačijim navodima.

„Oni će pokušati sutra da u zgradi opštine u severnom delu Kosovske Mitrovice, održe konstitutivne sednice za tri opštine i da izaberu lažne gradonačelnike, podržane od strane zemalja Kvinte na najlažnijim i najsramnijim i najbednijim izborima održanim bilo gde u svetu, sa prosečnom izlaznošću od 3,4 odsto“, rekao je srpski predsednik.

Upitan o ovim navodima, tj. da li će još neki novoizabrani gradonačelnik, odnosno odbornik iz druge opštine, sutra da polaže zakletvu u zgradi opštine Severna Mitrovica, zamenik predsedavajućeg ovog tela kazao je za KoSSev da nema tu informaciju.

On podseća da je opština Severna Mitrovica uputila pozivnicu i javno izvestila o polaganju zakletve, ali samo Erdena Atića.

Kaže da bi, u skladu sa zakonom, i druge opštine morale javno da izveste da su zakazale konstitutivnu sednicu.

„Ja nemam tu informaciju, zakonski svaka informacija mora da bude javna, ako je vanredna sednica, mora tri dana ranije. (Predsednik SO Severna Mitrovica Nedžad) Ugljanin je pozvao nedelju dana ranije, obavešteni su svi. Ne verujem da se sme zakonski da se nešto radi, a da se ne javi. Zakonski moraju da obaveste“, poručio je Sadiku.

On je, sa druge strane, potvrdio da su izvršene sve pripreme za sutrašnju sednicu koja počinje u 11.00.

Naznačio je da će ona biti kratka, te da postoji samo jedna tačka na dnevnom redu.

„Biće kratka svečana sednica. Predsednik opštine će da da zakletvu – to je jedina tačka na dnevnom redu“, poručio je Sadiku.

On podseća da postoji zakonski rok za preuzimanje funkcije, odnosno polaganje zakletve od strane novoizabranog gradonačelnika, te naglašava da Skupština Opštine samo deluje u skladu sa ovom obavezom.

„Rado bismo da budemo deo lige šampiona, a mi ne možemo da igramo ni seljačku ligu“

Ovaj zvaničnik poručuje da bi opština Severna Mitrovica trebalo da se bavi tehničkim pitanjima, a ne visokom politikom.

„Treba da se potencira taj tehnički deo, da direktori i svi budemo u funkciji građana, a ne da se radi za političare“, rekao je Sadiku.

Poručuje da neko treba da brine o malim stvarima, odnosno onome što muči građane.

„Imam osećaj da su napokon građani svesni – čuvaju sebe i porodice – da ovo sve treba da se rešava. Umorni smo, ovo traje 24 godine i treba sve da se vrati u normalu. Pričam kao građanin“, naglasio je Sadiku.

 

KP izradila operativni plan, koordinišu i sa KFOR-om, situacija mirna, ali osetljiva

Iz Kosovske policije potvrdili su za KoSSev da su izradili operativni plan povodom sutrašnje sednice Skupštine Opštine Severna Mitrovica.

„Kao i za svaku inauguraciju, mi i sada imamo planove koje smo izradili“, rekao nam je zamenik komandira KPza region Sever, Veton Eljšani (Elshani).

Precizira da je plan izrađen na način da ne utiče na kretanje ljudi u ovom delu grada.

„Nećemo da ometamo saobraćaj, ali plan je izrađen s ciljem da spreči negativne pojave koje bi mogle da utiču na tok održavanja sednice“, precizirao je Eljšani.

On procenjuje da je situacija na Severu mirna, ali i osetljiva.

„Nemamo nikakvu indikaciju da će nešto da se dogodi, mirno je, ali smo na oprezu“, poručio je.

Eljšani se nedavno u stanici policije u severnom delu Kosovske Mitrovice po prvi put sastao sa komandantom KFOR-a, Anđelom Mikele Ristućom.

Kaže da je ovaj sastanak zakazan još pre više nedelja, tj. ne povodom sutrašnje sednice.

Sa druge strane, potvrdio je da Kosovska policija koordiniše i sarađuje sa svim stranama, uključujući i KFOR povodom polaganja zakletve.

„Razmenjujemo informacije, pričamo sa njima, imamo koordinaciju“, dodao je Eljšani.



Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.