Vučić: Sutra u zgradi opštine S.Mitrovice zakletve polažu tri „lažna gradonačelnika“

„Oni će pokušati sutra da u zgradi opštine u severnom delu Kosovske Mitrovice, održe konstitutivne sednice za tri opštine i da izaberu lažne gradonačelnike, podržane od strane zemalja Kvinte na najlažnijim i najsramnijim i najbednijim izborima održanim bilo gde u svetu, sa prosečnom izlaznošću od 3,4 odsto“, rekao je danas srpski predsednik.

Kaže „šta da radite“, te podseća da je juče razgovarao sa savetnikom Stejt Departmenta, Derekom Šoleom.

Ujedno kaže da je razgovarao sa izaslanikom SAD-a, Gabrijelom Eskobarom i američkim ambasadorom u Beogradu, Kristoferom Hilom.

„Vrlo je teška i napeta situacija, posebno na Severu KiM. Jedino što molim Srbe je da sačuvamo mir“, dodao je Vučić.

Kaže da Srbi nikada neće da prihvate nove gradonačelnike.

„To je iživljavanje nad Srbima i pokušaj da se napravi atmosfera u kojoj bi Srbi napustili svoje ognjište“, dodao je Vučić.

Prokomentarisao je i to što su dve grupe Srba – iz Leposavića i severnog dela Kosovske Mitrovice, odnosno Kosovskog Pomoravlja, krenule pešice ka Beogradu kako bi prisustvovali skupu koji Vučić organizuje 26. maja.

„Ovim divnim ljudima kojima nije bilo teško da pešice krenu za Beograd, samo mogu da kažem hvala im na pažnji i poštovanju. Oni znaju koliko smo se mi borili dok su ostali svi kukumakali i pričali bajke. Oni znaju kakva je stvarna situacija, koliko je teška i koliko se državno rukovodstvo borilo“, kazao je Vučić.

Poručuje im da će državno rukovodstvo i dalje biti sa njima:

„Da ćemo i dalje zajedno sa njima da se borimo da naš narod i Republika Srbija opstanu na KiM, i da sačuvamo glavne premise našeg Ustava, to je ono što mogu da obećam“.

Potom se ponovo osvrnuo na sutrašnje polaganje zakletva.

„Koliko sam zabrinut za ono sutra i šta posle dolazi, bolje da vam to ne govorim“, poručio je Vučić.

Prema potvrdi skupštine opštine, sutra je zakano polaganje zakletve novoizabranog gradonačelnika za Severnu Mitrovicu, Erdena Atića iz Samoopredeljenja. Iz ove institucije, sa druge strane, nije saopšteno da će i drugi novoizabrani gradonačelnici na Severu zajedno sa Atićem polagati zakletve, kao što Vučić tvrdi.

Podsetimo, vanredne izbore koji su se 23. aprila organizovali u četiri severne opštine, bojkotovali su Srbi, te su sa učešćem od oko tri posto glasača, u sve četiri, većinski srpske opštine, novi gradonačelnici Albanci iz PDK i Samoopredeljenja. Izabrane su i dve nove skupštine opštine, takođe sa gotovo isključivo albanskim delegatima.

Sa izuzetkom Severne Mitrovice u kojoj postoji posebna opštinska zgrada, u preostale tri, dva opštinska rukovodstva – u kosovskom i srpskom sistemu do izlaska Srba iz institucija su bila smeštena u istoj zgradi.

Najave iz Prištine da će, po njima legitimno izabrani predsednici opština, uspostaviti opštinske organe u zakonski određenom roku, za Beograd su moguće nove tenzije i povod za zabrinutost, te se šalju poruke o upadu u opštine i okupaciji Severa.

Juče je, međutim, američki ambasador u Prištini kazao da usled bojkota izbora od strane Srba, odnosno niske izlaznosti, SAD očekuju da novoizabrani gradonačelnici opština i skupština opština preuzmu tehničku, a ne političku ulogu, te da uđu u zgrade samo tamo gde su dobrodošli, kao i da lokacija opština u kojima se polažu zakletve ne utiče na status funkcionera.

Iste noći novoizabrani gradonačelnik Zubinog Potoka, Izmir Zećiri, kazao je da on, ali i drugi gradonačelnici svoje aktivnosti usklađuju sa svim faktorima, uključujući ambasadu SAD-a u Prištini.

Zećiri je, za razliku od Vučića, kazao da neće svi gradonačelnici da polažu zakletve u istom danu.

Pročitajte još:

Šole razgovarao i sa Kurtijem: Teme – Saradnja, dijalog, izbori na Severu, sednice i polaganje zakletve

Novoizabrani gradonačelnik ZP o preuzimanju mandata: Usklađujemo delovanje sa SAD i drugima

Šole Vučiću: Neophodno izbeći eskalacije i sukobe

Hil: Rešavanje tehničkih pitanja nije za ljude koji žele brza rešenja. Na kraju ćemo imati ZSOPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.