Erden Atić nakon polaganja zakletve: Moj kabinet je već danas počeo sa sastancima

Erden Atić
FOTO: KoSSev

U severnom delu Kosovske Mitrovice danas je održana svečana sednica na kojoj je Erden Atić iz Samoopredeljenja položio zakletvu za novog gradonačelnika, ujedno prvog albanskog predsednika ove većinski srpske opštine. Novoimenovani gradonačelnik navodi da je njegov kabinet već danas počeo sa radom i razgovorom sa građanima, a da je to tako, potrudila se i grupa žena koja ga je čekala da izađe iz zgrade, protestujući zbog toga što se bivši pripadnik Kosovske policije Slađan Trajković, nalazi i dalje u pritvoru. Premda su one odbile razgovor sa Atićem, u zgradu je na razgovor primljena njegova supruga.

Kratka sednica na kojoj je Atić položio zakletvu počela je nešto posle 11.00 časova.

Nakon dužeg čekanja brojnih srpskih i albanskih redakcija ispred opštine, novoimenovani gradonačelnik se obratio medijima u holu opštine, a ispred kosovske zastave.

Veći deo njegovog obraćanja je bio na albanskom jeziku, s obzirom na to da prevod na srpski jezik nije bio obezbeđen.

U kraćem delu obraćanja, Erden Atić govorio je na srpskom, dok je ujedno naglasio da nema prevodioca.

„Ja pozdravljam sve građane ove opštine. Ja danas, kao gradonačelnik, već pre nekoliko minuta sam počeo sa sastancima. Imali smo jednu gospođu u kabinetu koja je imala jedan problem. Počeli smo sa radom, i ja pozivam sve građane da dođu i svoje probleme, kao i ideje, koje imaju, izlože našoj ekipi. Trudićemo se da nađemo rešenje i da imamo jedan bolji život, za sve nas građane Severne Mitrovice“.

Atić je neposredno nakon polaganja zakletve razgovarao sa suprugom bivšeg pripadnika Kosovske policije, Slađana Trajkovića, koji je uhapšen krajem prošle godine zbog navodnih ratnih zločina 1999. godine u Vučitrnu.

Sastanak je usledio nakon što se grupa od više desetina žena, među kojima i supruga Slađana Trajkovića, okupila ispred opšine Severna Mitrovica.

O tome u posebnoj vesti.

Na pitanje novinara našeg portala da li je upoznat sa najavom Srpske liste i ultimatumom koji je upućen kosovskom premijeru – da će prvog juna uslediti „odlučan odgovor srpskog naroda ukoliko se ova i slične akcije nastave“, Atić je rekao da „nije imao vremena da pročita vesti i medijske navode“.

Na dodatne pokušaje našeg novinara da postavi pitanja o njegovom budućem radu, te da li očekuje da će biti održan referendum za smenu gradonačelnika, Atić je rekao „da pozdravlja sve građane ovog grada.“

Na ovu poziciju kandidat Samoopredeljenja došao je preko lokalnih izbora na Severu održanih 23. aprila, koji su došli kao posledica izlaska Srba iz kosovskih institucija. Srbi su izbore bojkotovali i kao glasači i kao učesnici.

Erden Atić, inače kandidat ispred Pokreta Samoopredeljenje, na ovim izborima koji su protekli sa učešćem svega nešto više od tri odsto glasača i samim tim okarakterisani kao izbori sa veoma niskim odzivom, pobedio je sa ukupno 553 glasa ili 66,9 odsto.

Atić je javnosti postao poznat kada se kandidovao na lokalnim izborima 17. oktobra 2021. godine – tada predložen za zajedničkog kandidata albanskih stranaka za gradonačelnika takođe Severne Mitrovice.

O današnjoj sednici, ali i konferenciji Srpske liste koja je održana neposredno nakon polaganja zakletve novog gradonačelnika, čitajte u posebnim vestima:

Prvi sastanak Atića kao gradonačelnika sa suprugom Slađana Trajkovića – tražila da se brani sa slobode

Petković: Krpa na opštini u Mitrovici simbol okupacije, mnogo okupacionih zastava bilo za sto godina, ali ih sve nadživela srpska trobojka

Srpska lista od 1. juna brani ognjište svim sredstvima, danas uspeli da obuzdaju narod

Erden Atić prvi albanski gradonačelnik Severne Mitrovice, kosovska zastava na zgradi opštine

Novoizabrani gradonačelnik S. Mitrovice danas polaže zakletvuPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.