Srpska lista od 1. juna brani ognjište svim sredstvima, danas uspeli da obuzdaju narod


„Ukoliko se ove i slične akcije nastave, 1. juna će uslediti odlučan odgovor srpskog naroda. Pravo da Srbi ostanu i opstanu na svojim ognjištima branićemo svim sredstvima“, saopštila je Srpska lista na vanrednom obraćanju. Međutim, izostalo je objašnjenje kakav će to odgovor biti, odnosno šta će se konkretno dogoditi prvog juna. Sa druge strane, uoči najavljenog polaganja zakletva drugih novoizabranih gradonačelnika, naglasili su da neće „blagonaklono da gledaju da bilo ko upada u zgrade koje su u vlasništvu Republike Srbije“.

Erden Atić prvi je albanski gradonačelnik Severne Mitrovice. On je nešto posle 11 sati položio zakletvu za gradonačelnika na svečanoj sednici skupštine opštine Severna Mitrovica.

U prisustvu 13 odbornika, skoro svih albanskih, i ogromnog broja medija, naveo je da će funkciju obavljati u skladu sa zakonima o lokalnoj samoupravi i „na dobrobit svih zajednica“.

„Neću se obazirati na izjave bilo kojih zvaničnika, već ću raditi na dobrobit svih zajednica“, kazao je Atić. Za njegovu zamenicu izarana je Katarina Ađančić, doskorašnja službenica kosovske poreske uprave.

Neposredno nakon očekivanog polaganja zakletve Erdena Atića iz Samoopredeljenja za gradonačelnika Severne Mitrovice, Srpska lista je upravo održala vanrednu konferenciju za medije, na samo nekoliko stotina metara od zgrade opštine na kojoj se od danas vijori kosovska zastava.

Sat kasnije javnosti će se vanredno obratiti direktor Kancelarije za KiM Petar Petković.

„Represija koja se sprovodi od strane režima Aljbina Kurtija je nešto što ne možemo da podnesemo. Rok 1. juna je dat još jednom kao prostor pre svega Aljbinu Kurtiju i Prištini, ali i predstavnicima Kvinte i međunarodne zajednice“, kazao je potpredsednik Srpske liste Igor Simić.

„Ovim događajem zvanično je počela okupacija severa KiM. Ali ona ima početak i kraj. Završiće se kad Srbi to reše“, kazao je Igor Simić.

Poručuje da je „strpljenju došao kraj“, odnosno da je „dogorelo do noktiju“.

„Naš narod ne može više da trpi progon Kurtijevog režima koji traje mesecima, pa i godinama u nazad“, poručio je Simić, naglašavajući još jednom da Kurti ima rok do 1. juna da prestane sa represijom nad Srbima.

„Da prestane sa otimanjem srpske zemlje, koju podvodi pod lažnu eksproprijaciju, hapšenjem, šikaniranjem srpskih građana, otkrivanjem nekakvih lažnih optužnica na kojima se nalaze viđeni Srbi, da prestane sa progonom, zastrašivanjem Srba, da prestane sa pritvaranjem Srba jer se i dan danas širom kazamata na prostoru KiM nalaze Srbi bez ikakvog dokaza za krivicu“, poručio je Simić.

Pozvao je da se prestane sa uskraćivanjem elementarnih prava Srbima, u koja je ubrajao, pravo na školovanje, zdravstvo, da biraju i budu birani.

A ukoliko do toga ne dođe, Simić kaže da će 1. juna uslediti „odlučan odgovor srpskog naroda“, te da će pravo na opstanak Srba „braniti svim sredstvima“.

Simić, međutim, nije dao konkretan odgovor na pitanje novinara koja će to biti sredstva, odnosno kakav otpor je u pitanju, već je samo ponovio da se nad Srbima vrši represija i da se sa tim mora prestati.

Sa druge strane, kazao je da Srbi danas nemaju problem sa albanskim narodom:

„Već sa antisrpskim režimom Aljbina Kurtija koji svakodnevno nastoji da neuspehe na političkom planu rešava tako što će sticati jeftinim političkim poenima tako što će malteretirati srpski narod“.

Kaže da su uložili nadljudske napore, posebno danas, da sačuvaju mir.

„Zahvaljujući nadljudskim naporima koji su uloženi prethodnih dana a posebno danas, uspeli smo da sačuvamo mir i da obuzdamo narod da ne reaguje na provokacije koje dolaze od antisrpskog režima Aljbina Kurtija“.

Simić tvrdi u ime Srpske liste, ali i srpskog naroda da su upravo oni opredeljeni za mir, te da su to pokazali kada su 23. aprila održani, kako kaže, lažni izbori.

Upravo na ovim izborima, koji su organizovani nakon što su Srbi sa Severa početkom novembra napustili kosovske institucije, uz bojkot Srpske liste i Srba, izabrana su četiri albanska gradonačelnika iz redova Samoopredeljenja i PDK u Severnoj Mitrovici, Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku.

„Mir je sačuvan isključivo prisebnošću srpskog naroda koji se odazvao na poziv predsednika Aleksandra Vučića i Srpske liste da se sačuva mir i u tome smo uspeli“, rekapitulirao je danas Simić protekli period, zaključno sa današnjim danom.

Sa druge strane tvrdi da u Prištini ne misle i ne rade tako, odnosno da „ugrožavaju mir zarad jeftinih političkih poena“.

Kosovske vlasti optužio je i za kršenje Sporazuma, nije naveo i kojeg – da li Briselskog ili nedavno postignutog Sporazuma o putu za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije.

Simić se osvrnuo i na najavljeno preuzimanje mandata od strane drugih novoizabranih gradonačelnika na Severu Kosova.

On kaže da Srpska lista ne može da isključi da će doći do toga, odnosno do pokušaja da uđu u institucije.

Ova stranka neće „blagonaklono da gleda da bilo ko upada u zgrade koje su u vlasništvu Republike Srbije i pružaju usluge svim građanima“, kazao je Simić.

Sa izuzetkom Severne Mitrovice u kojoj postoji posebna opštinska zgrada, u preostale tri, dva opštinska rukovodstva – u kosovskom i srpskom sistemu do izlaska Srba iz institucija su bila smeštena u istoj zgradi.

Simić nije konkretno odgovorio na pitanja našeg portala o tome da li će Srpska lista pokrenuti inicijativu za referendum za smenu novog gradonačelnika severnog dela Kosovske Mitrovice.

Sa druge strane, podsetio je na stav ove stranke – da su izbori koji su održani aprila meseca nevažeći i nelegitimni.

„Ni na koji način nećemo dati legitimitet onim ljudima koji su izabrani sa sto glasova. U tome govori u prilog činjenica da je glasalo svega 11 od 43.000 upisanih Srba“, kazao je Simić.

O današnjem polaganju zakletve novoizbranog gradonačelnika Severne Mitrovice čitajte u:

Petković: Krpa na opštini u Mitrovici simbol okupacije, mnogo okupacionih zastava bilo za sto godina, ali ih sve nadživela srpska trobojka

Erden Atić nakon polaganja zakletve: Moj kabinet je već danas počeo sa sastancima

Srpska lista od 1. juna brani ognjište svim sredstvima, danas uspeli da obuzdaju narod

Erden Atić prvi albanski gradonačelnik Severne Mitrovice, kosovska zastava na zgradi opštine

Novoizabrani gradonačelnik S. Mitrovice danas polaže zakletvu

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.