Vučić: Ako neko misli da je došlo vreme da fizički zauzima Valač i Gazivode, molim ih da to ne čine

„Ako neko misli da je došlo vreme da neko fizički zauzima Valač i Gazivode, ja ih molim da to ne čine“, kazao je predsednik Srbije danas novinarima u Beogradu, na otvaranju Vojno-medicinskog centra „Karaburma“.

Ovo je prva zvanična reakcija srpske strane posle tri dana od kada je Evropska mreža operatora prenosnog sistema (ENTSO) u ponedeljak izglasala da kosovski operator prenosnog sistema KOSTT može da funkcioniše samostalno, za šta su stgle brojne reakcije pohvale od najviših kosovskih zvaničnika, kao i evropskih zvaničnika, te ambasada Nemačke, SAD i Velike Britanije.

„Ja namerno nisam želeo da govorim ovih dana i o tome šta je uradio ENTSO i svi drugi. Bavićemo se time i mi se bavimo, ali ćemo se baviti i javno, a sutra ću o tome da razgovaram i sa evropskim predstavnicima“ – kazao je predsednik Vučić.

„Da ne objašnjavamo sada ljudima šta se sve događalo, kako ko je sve glasao, zašto je glasao, zarad čijih interesa, zarad čijeg novca, ali se tu pokazalo da sve što je pojedinim zapadnim silama potrebno da se donese kao odluka, uradiće to, a da ih ugovorno pravo i da ih međunarodni sporazumi mnogo ne interesuju“ – dodao je.

Ne pitaju za ZSO
„Zato za Zajednicu srpskih opština i ne pitaju, ali zato prenosne sisteme na Kosovu da stave pod svoju kontrolu – to su uradili, napravili su po svaku cenu. Ali dobro. I to nam je nauk, i to smo znali već godinama da to rade. Nema neke filozofije ali nastavićemo da štitimo naš narod. I tako ćemo i da se ponašamo, a njima ćemo u lice da kažemo šta mislimo o njihovim odlukama“ – naglasio je.

KOSTT koji je sve do sada funkcionisao u okviru regulatornog područja Srbije (EMS) u SMM bloku (Srbija, Crna Gora i Severna Makedonija), kako se očekuje, izlazi iz ovog područja i pripaja se bloku sa albanskim operatorom prenosnog sistema OST.

Srbija se do sada protivila prijemu KOSTT u Evropsku mrežu prenosnog sistema. Međutim, istovremeno je u tački 10 Zaključaka EU posrednika u sprovođenju sporazuma o energetici – Briselskog sporazuma još iz 2013, predviđeno da KOSTT postane član Evropske mreže operatora prenosnih sistema električne energije (ENTSO).

Vučić je ranije ipak upozorio da Srbija „neće sprovoditi njihove odluke“. Za RTS je, u dužem obraćanju posle trilaterale sa Hašimom Tačijem i Federikom Mogerini u julu 2018 kazao:

„Upozoravam ih na protivpravnost njihovih odluka. Žalićemo se na svim mestima. Tražićemo najpre privremene mere u roku od 14 dana, i kada donesu odluku mi je nećemo primenjivati. Kad hoćete da pravite takvu vrstu energetskog haosa, imaćete odgovor Srbije jer nećemo da zgazite našu zemlju i naš narod kao što ste zamislili. Ni naš narod na Severu Kosova, ni naš narod u celini, ni našu zemlju“.

Pročitajte još:

SNF: Kud se dede „Ne dam Gazivode“?

Posle Nemačke, SAD i Velika Britanija čestitaju Kosovu na energetskoj nezavisnosti

Hajdari: Kosovo dobilo energetsku nezavisnost, Nemačka ambasada čestita Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.