Odluka o ulozi Elektromreže Srbije na Severu Kosova ipak doneta danas: Mala pobeda Srbije, bitnija od INTERPOL-a

Evropska mreža operatora prenosnog sistema za električnu energiju (ENTSO)
Screenshot: entso.eu

Vest je ažurirana.

14:29 – Uprkos najavama Tanjuga i predsednika Vučića, sporno glasanje ipak bilo danas; Mala pobeda Srbije

Beta je ranije danas ipak, umesto najavljenog obistinjavanja „strahova Beograda“, prenela predsednikove „dobre vesti“ da je Srbija ostvarila pobedu na glasanju u Evropskoj mreži operatora prenosnog sistema za električnu energiju (ENTSO), što omogućava da Elektromreža Srbije ostane deo energetske mreže na severu Kosova i Metohije.

Opstanak EMS na Kosovu bitniji od članstva Kosova u INTERPOL

Dan pre nego što je predsednik Vučić najavio donošenje sporne odluke, odnosno dva dana pre iste najave Tanjuga, glasanje ENTSO članica se dogodilo ipak danas.

„Imam dobru vest, to je mala pobeda, ali smo veoma srećni,“ kazao je Vučić.

Za predsednika je ova pobeda bitnija i od članstva Kosova u INTERPOL-u.

„To je za nas važna pobeda, za njih mali poraz, a za nas velika pobeda. Posebno što smo bili u pravu, što je pravda bila na našoj strani, nije bilo fer da nam to urade i eto nisu uspeli,“ kazao je Vučić i dodao da je to za Srbiju značajnije od samog INTERPOL-a.

Za ovu “malu pobedu” zaslužan je najviše mađarski narod, saopštio je predsednik Vučić.

„To ne bi moglo da bude bez značajnog uticaja mađarskog naroda i Mađara iz naše zemlje, hvala još jednom gospodinu (Ištvanu) Pastoru,“ rekao je Vučić.

Protiv predloga Kosova glasala je Mađarska, Bugarska, Rumunija, Grčka, Bosna i Hercegovina, a po prvi put Makedonija i Crna Gora bile su uzdržane, precizirao je Vučić.

12:00 – Odluka o ulozi Elektromreže Srbije na Severu Kosova u utorak?

U Evropskoj mreži operatora prenosnog sistema za električnu energiju (ENTSO) u toku je glasanje koje bi moglo da potraje do utorka, a od finalne odluke zavisi da li će Elektromreža Srbije ostati deo energetske mreže na severu Kosova ili će biti izbačena, saznaje Tanjug.

Međutim u izveštaju Tanjuga se ne navodi koje telo ENTSO treba da glasa o odluci, a ne precizira se ni sam predmet odluke, osim informacije da će se njome „Kosovu doneti ono što prištinska delegacija nije mogla da izbori u pregovorima“. Takođe se navodi da je ENTSO saopštio da se zapravo radi o obuci o mrežnim kodovima koji će biti otvoreni za zemlje koje nisu njene članice – za Ukrajinu, Moldaviju, Gruziju i Kosovo.

Na sajtu ENTSO jesu dostupne informacije o vidovima saradnje i sa trećim zemljama i regionima koje nisu formalno deo ENTSO, a takođe je dostupna i informacija da ENTSO organizuje devetonedeljnu, onlajn obuku o mrežnim kodovima koja traje od 25. septembra, a koja će se završiti 29. novembra.

Prema informacijama dostupnim na sajtu entso.eu, ni jedno telo ove organizacije nema sastanke zakazane za utorak.

Redakcija KoSSeva, uputila je zahtev za razjašnjenje službi za saradnju sa medijima ove mreže distributera.

Odluka ENTSO, koji čini 43 operatora prenosnog sistema električne energije iz 36 zemalja Evrope, u slučaju da se obistine strahovanja Beograda, doneće Kosovu ono što prištinska delegacija nije mogla da izbori u pregovorima, javlja Tanjug.

Srbija neće da sprovede odluku ENTSO

Upozorenje je izneo i sam predsednik Srbije Aleksandar Vučić, naglašavajući da Srbija „neće sprovoditi njihove odluke“.  Za RTS, u dužem obraćanju posle trilaterale sa Hašimom Tačijem i Federikom Mogerini, rekao je:

„Evropljani očigledno pokušavaju da nas izbace odatle (sa Severa Kosova) protivpravno, sutra ili u ponedeljak će biti ta odluka. Do sada su se protiv nas, protiv prava, izjasnili Nemačka, Francuska, Italija, Švajcarska, Belgija, Luksemburg, Holandija, i naravno Hrvatska,“ za koju je naglasio da „kada god imaju potrebu da glasaju o bilo čemu uvek glasaju protiv Srba i Srbije“.

Vučić je dodao i da će direktorka Elektromreže Srbije Jovana Matejić imati njegovu punu podršku i da ne sprovodi odluke u vezi energetske mreže.

„Upozoravam ih na protivpravnost njihovih odluka. Žalićemo se na svim mestima. Tražićemo najpre privremene mere u roku od 14 dana, i kada donesu odluku mi je nećemo primenjivati. Kad hoćete da pravite takvu vrstu energetskog haosa imaćete odgovor Srbije jer nećemo da zgazite našu zemlju i naš narod kao što ste zamislili. Ni naš narod na severu Kosova, ni naš narod u celini, ni našu zemlju,“ naglasio je Vučić.

Krize i u martu i julu

Domaća javnost se prvi put susrela sa nečim što se naziva „kašnjenje digitalnih časovnika u Evropi“, a za šta je krivica pala na nerešena pitanja između Beograda i Prištine upravo u vezi sa električnom energijom. U pitanju su časovnici koji koriste mrežnu struju za merenje vremena a usporavaju se zbog pada frekvencije na prenosnoj mreži.

“Padovi frekvencije se događaju i mehanizmi solidarnosti postoje, ali je ovo pitanje Kosovo-Srbija novo,” rekla je u julu portparolka ENTSO-E-a Kler Kami (Claire Camus) za Rojters.

U martu su kontinentalni digitalni časovnici pokazivali kašnjenje od čitavih šest minuta, u julu jedan, a za šta je optužena Elektromreža Srbije (EMS).

U cilju smanjenja uticaja na potrošače, operatori evropskih mreža su se u martu dogovorili da „ubrizgaju taj manjak električne energije u zajedničku mrežu kako bi obnovili frekvenciju,“ pisao je Rojters, a i za julsko kašnjenje pribeglo se takođe šemi kompenzacije. Ali su se operatori tada dogovorili kako neće tolerisati vremensko odstupanje na mreži duže od 60 sekundi, javio je Rojters, pozivajući se na portparolku ENTSO-E.

Evropska organizacija elektroenergetske mreže (ENTSO-E) tada je, u prvoj polovini jula upozorila da bi mogla da „suspenduje Srbiju ukoliko ubrzo ne reši spor sa svojom nekadašnjom pokrajinom Kosovo, zbog čega se ponovo usporio rad određenih digitalnih časovnika na kontinentu“, javio je Euronews.

U vezi sa ovim pitanjem sama mreža evropskih operatora prenosnih sistema električne energije nema sumnju da se radi o političkom pitanju, te potrebi pronalaska političkog rešenja. Ulogu posrednika igra EU, sa pokušajem da se primeni sporazum o povezivanju KOSTT-a i kontinentalne Evrope. Međutim, srpske vlasti za to vreme traže da se formira Zajednica srpskih opština na Kosovu i podsećaju na taj preduslov, odnosno obavezu pre regulisanja pitanja električne energije, na šta je i u obraćanju ove nedelje još jednom podsetio i sam Aleksandar Vučić.

Objašnjenje srpske strane

Kancelarija za KiM je pre skoro tačno godinu dana u svom izveštaju o pregovaračkom procesu o napretku dijaloga Beograda i Prištine za period od 30. aprila do 31. oktobra navela:

„Klјučni problem u implementaciji Sporazuma o energetici i dalјe predstavlјa neispunjenje obaveze Prištine da osnuje dve srpske kompanije ‘EPS trgovina’ i ‘Elektrosever’ na severu Pokrajine.“

Podsećajući da je to učinjeno četiri puta te da je zbog toga srpska strana uložila žalbu kosovskom ministarstvu trgovine i industrije, kao i tužbu Upravnom sudu u Prištini, u prošlogodišnjem izveštaju naveli su sledeće:

„Zbog navedenog, Sporazum o povezivanju između EMS i KOSTT u okviru organizacije Evropske mreže operatora prenosnih sistema električne energije (ENTSO-E), tzv. Connection Agreement (CA) još uvek nije stupio na snagu.“ A takođe i: „Delovanjem Prištine, uz podršku Evropske unije i Energetske zajednice, koje ima za cilј da KOSTT postane zasebna kontrolna oblast bez prethodno ispunjenog uslova iz člana 16. Connection Agreement, krše se postignuti sporazumi“. 

U izjavi iz marta 2018. godine, srpski sistemski operater EMS krivio je kosovski KOSTT-a za „kontinuirano odstupanje od kontrolnog programa“ preko „neprestanog neovlašćenog povlačenja električne energije mimo ugovorene“ iz oblasti „koja je pod sinhronizacijom“.

„KOSTT je, uz takvo ponašanje, kršio norme i standarde operativnog rada u sinhronizovanoj oblasti Continental Europe, a takođe je prekršio svoju obavezu da samostalno vrši kontrolu svoje podoblasti u području koje kontroliše EMS,“ navedeno je u saopštenju EMS-a iz marta.

Kako kasne evropski digitalni satovi?

U međuvremenu, zapadni i kosovski izvori objašnjavaju kako je došlo do kašnjenja satova. Stanovništvo na Severu Kosova ne plaća račune za struju kosovskim vlastima. Njihove račune je navodno plaćao ostatak kosovskog stanovništva, sve dok kosovsko energetsko preduzeće nije prekinulo sa ovom praksom. Tako je kosovski mrežni operator KOSTT navodno ostao bez finansijskih sredstava za kupovinu energije koja je potrebna kako bi se pokrilo korišćenje struje na Severu.

„Budući da se ova energija ne ‘ubrizgava’ u isprepletani kontinentalni evropski sistem, frekvencija je tako blago pala, zbog čega je nastalo odstupanje u mrežnom vremenu,“ objašnjeno je ranije ove godine.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.