Kosovska vlada usvojila Nacrt zakona o osnivanju Instituta za zločine počinjene tokom rata

FOTO: Gazeta Express

Kosovska vlada na današnjoj 96. po redu sednici, usvojila je Nacrt zakona o osnivanju Instituta za zločine počinjene tokom rata na Kosovu. Osim toga, vlada je najavila pojačavanje sankcija Rusiji i Belorusiji. Takođe, odlučeno je da se odobri sporazum između Mađarske i Kosova o priznavanju vozačkih dozvola, a ujedno je usvojen i Nacrt zakona o sajber bezbednosti.

Kada je u pitanju Nacrt zakona o osnivanju Instituta za zločine počinjene tokom rata na Kosovu, kosovski premijer Aljbin Kurti kazao je da će on biti uspostavljen u okviru kabineta premijera.

Suština nacrta zakona, kako je kazao, jeste dokumentovanje i istraživanje zločina.

Pročitajte još:

Kosovska vlada odobrila uspostavljanje mehanizma za dokumentovanje ratnih zločina

„Zločini se moraju rešavati jer su oni preduslov za trajni mir. Institut će biti osnovan u okviru kabineta. Samo uz odgovarajuće poštovanje prošlosti možemo imati svetlu budućnost“, kazao je Kurti, prenosi Kallxo.

Na današnjoj sednici, zamenik kosovskog premijera Besnik Bisljimi predstavio je ministrima predlog kosovskog ministarstva spoljnih poslova, kojim se daje na razmatranje novi paket sankcija Rusiji i Belorusiji, a u skladu sa sankcijama EU iz 3. juna.

Nove pojačane sankcije uključuju zabranu uvoza sirove nafte, obustavu emitovanja još tri ruska državna medija i pojedinačne sankcije za 65 lica, prenosi Zeri.

Vlada u Prištini je danas odobrila i sporazum izmešu Kosova i Mađarske o uzajamnom priznavanju vozačkih dozvola.

„Sporazum je prošao sve procedure i korake i nije u suprotnosti sa zakonima i drugim podzakonskim aktima“, poručio je kosovski ministar unutrašnjih poslova, Dželjalj Svećlja.

Svećlja je danas na sednici predstavio i Nacrt zakona o sajber bezbednosti, koji je vladin kabinet usvojio većinom glasova.

Inače, zakon o sajber bezbednosti izglasan je dan nakon što kosovska vlada saopštila, da su tokom protekle nedelje u određenim vremenskim periodima, sistemi ove institucije bili suočeni sa DDoS sajber napadom koji je uzrokovao povremene prekide u internet servisu unutar institucija i povremeni nedostatak pristupa pojedinim uslugama.

Iz kosovske vlade precizirali su da su napadi prevaziđeni i sprečeni.

Kako je juče javila prištinska Koha, Kosovski Telekom juče je bio na meti sajber napada, zbog čega je toga došlo do gašenja internet usluga od 8 ujutru.

„Ovim nacrtom zakona osniva se Agencija za sajber bezbednost, koja će biti ključna institucija za određivanje i sprovođenje mera sajber bezbednosti na Kosovu. Ova agencija će doprineti povećanju nacionalnih kapaciteta u oblasti sajber bezbednosti i imaće zadatak da prati i reaguje na sajber incidente“, poručio je danas Svećlja.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.